Naprosté šílenství: Saturn V / Apollo
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Naprosté šílenství: Saturn V / Apollo

Naprosté šílenství: Saturn V / Apollo | Kapitola 13

Michal Rybka

Michal Rybka

15. 5. 2021 03:00 16

Seznam kapitol

1. Naprosté šílenství 2. Věrnější stavebnice 3. Kráva od LEGO 4. První stupeň 5. Pod panely prvního stupně 6. S citem 7. Pět obrovských motorů 8. Druhý stupeň
9. Na šest minut stoupání 10. Třetí drobeček 11. Špunti na jeden špunt 12. LEM a miniLEM 13. I počítač pro Apollo 14. Jsme kompletní 15. Největší odpadek v historii 16. I po stavbě si vyhrajete

Projekt Apollo je považován za ohromný technologický úspěch Američanů. Čím více ho ale studujete, tím odvážnější a šílenější vám začne připadat: Je to úplně na hlavu. A velmi dobře to vysvětluje, proč jsme s létáním na Měsíc přestali!

Reklama

Jak LEM, tak i velitelský modul si nese svůj vlastní počítač AGC (Apollo Guidance Computer). O něm jsem psal už minule, doporučuji i tento vynikající film Computer for Apollo z roku 1965.

A najdeme tu i minidiorama, ve kterém velitelský modul úspěšně přistál na povrchu oceánu. To je taky drama samo o sobě, pro záchranu astronautů byla vyhrazena letadlovka s vrtulníkem a s jednotkou potápěčů. Koule na vrcholu modulu jsou vyrovnávací zařízení (righting device). Funguje tak, že pokud se modul ocitne vrcholem kuželu pod hladinou, nafouknou se balóny, ty špičku zvednou zpět a těžiště modulu pak narovná celé těleso správně. To, že tvůrci modelu nezapomněli ani na takový detail, mě ohromuje!

Naprosté šílenství: Saturn V / Apollo
i Zdroj: PCTuning.cz

Složit si můžete jak samostatný návratový modul – to je jediná část Apolla, která se vrátí na povrch Země normálně! – tak i servisní modul po oddělení velitelského modulu. Ten je třeba pro návrat z měsíční oběžné dráhy a odhazuje se do atmosféry Země, kde shoří.

Naprosté šílenství: Saturn V / Apollo
i Zdroj: PCTuning.cz

Oddělení a vstup velitelského modulu do atmosféry je dost šílená věc, doporučuji se podívat na instruktážní film MIT – musíte do atmosféry vstoupit tak, abyste přibrzdili, pak zase vystoupat výš, aby se brzdící štít ochladil, a nakonec definitivně sestoupit do atmosféry. Když vstoupíte moc naplocho, hodíte o atmosféru žabku a pak se z vás stane nedobrovolná oběžnice Slunce.

Rozkošná minidioramata! Na povrchu Měsíce stojí Neil Amstrong a Buzz Aldrin. Ten panáček uprostřed – to bude nedávno zesnulý Michael Collins, který těm dvěma hlídal loď na oběžné dráze, aby se mohli vrátit domů. Collins prý nikdy nelitoval, že se neprošel po Měsíci, prý se bál jen toho, že se bude vracet domů sám. Čest jeho památce!

Naprosté šílenství: Saturn V / Apollo
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama