Naprosté šílenství: Saturn V / Apollo
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Naprosté šílenství: Saturn V / Apollo

Naprosté šílenství: Saturn V / Apollo | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

15. 5. 2021 03:00 16

Seznam kapitol

1. Naprosté šílenství 2. Věrnější stavebnice 3. Kráva od LEGO 4. První stupeň 5. Pod panely prvního stupně 6. S citem 7. Pět obrovských motorů 8. Druhý stupeň
9. Na šest minut stoupání 10. Třetí drobeček 11. Špunti na jeden špunt 12. LEM a miniLEM 13. I počítač pro Apollo 14. Jsme kompletní 15. Největší odpadek v historii 16. I po stavbě si vyhrajete

Projekt Apollo je považován za ohromný technologický úspěch Američanů. Čím více ho ale studujete, tím odvážnější a šílenější vám začne připadat: Je to úplně na hlavu. A velmi dobře to vysvětluje, proč jsme s létáním na Měsíc přestali!

Reklama

Poté, co se v sedmdesátých letech začaly řešit otázky financí, a hlavně nákladné programy jako SDI (Strategic Defence Initiative), se pozornost přenesla k menším nosičům. SDI byla docela šílená věc, která částečně stále visí nad našimi hlavami – jednak jako protiraketová obrana a také protidružicové zbraně, které mají úžasný potenciál zamořit oběžné dráhy takovým mořem trosek, že se do vesmíru jen tak nepodíváme.

Teprve v poslední době se vracíme k velkým projektům cest na Měsíc a na Mars, u kterých se ale bude používat novější generace nosičů, jako je Falcon Heavy. Ty nabízí znovupoužitelnost a díky tomu nevídanou ekonomičnost vynášení objektů na oběžnou dráhu: Zatímco klasické nosiče stojí zhruba deset tisíc dolarů za kilo na LEO, Falcon Heavy s obnovitelnými boostry cenu stahuje jen na 1700 USD za kilo.

Je tedy na čase podívat se na Saturn V / Apollo. To můžeme udělat několika způsoby, tři rakety jsou k vidění v Houstonu, v Orlandu na Floridě a v Huntsville v Alabamě. Můžete si také koupit nějaký kvalitní model, hodně vypečený je na míru stavěný kit Saturn V 1:48, který vás přijde na devět tisíc dolarů bez dopravy – a počkáte si na jeho výrobu půl roku.

Anebo zvolíte cenově dostupnější variantu, jako je kit 1:96 od Revellu za tři a půl tisíce – anebo menší Revell 1:144 za osm stovek. Já jsem sáhl po modelu od Lega, který sice není tak detailní, ale je překvapivě velký a hlavně neuvěřitelně rozebíratelný a konfigurovatelný. Existuje několik kitů, které lze rozkládat, existuje několik ve formě řezů – ale tohle si můžeme rozebírat a sestavovat neomezeně, což je pecka.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama