Nejslavnější herní počítač: Jak vznikal prototyp Commodore C64
i Zdroj: wikipedia.org
Historie Článek Nejslavnější herní počítač: Jak vznikal prototyp Commodore C64

Nejslavnější herní počítač: Jak vznikal prototyp Commodore C64 | Kapitola 6

Pavel Tronner

Pavel Tronner

9. 3. 2023 16:00 27

Seznam kapitol

1. Nový projekt „VIC-40“ 2. Deset dní na návrh grafiky 3. Vývoj grafického čipu 4. Zvuk, který se stal legendou
5. Kam s nimi 6. Bratrovražda VIC-20 7. Jmenuje se C64

Když na jedné z mnoha porad firmy Commodore její zakladatel Jack Tramiel apeloval, aby se firma postavila Japoncům a dokázala s nimi soupeřit ve výrobě levných počítačů, netušil, že tento krok bude znamenat vznik nejprodávanějšího počítače všech dob. Počítače, který jako jeden z prvních byl primárně určen pro hraní her.

Reklama

V průběhu roku 1981 se postupně navýšily prodeje VIC-20, levného domácího počítače, který nakonec opanoval trh a znamenal zásadní problém pro levné herní konzole jako například Atari 2600, které nestály o moc méně a nabízely pochopitelně jen omezené možnosti využití. VIC-20 byl sice z dnešního pohledu nesmírně primitivní, ale byl to počítač a pokud se rozšířila jeho paměť, mohl být i použitelný. Vzhledem k tomuto úspěchu se marketing Commodore stavěl velmi negativně k jakékoliv myšlence na vývoj VIC-40, tedy následníka, který by mu taktéž nízkou cenou konkuroval. Charles Winterble se sice pokoušel marketing přesvědčit, ale nepochodil. Dokonce i Jack Tramiel váhal, neboť měl pocit, že výše zmíněné tři plánované produkty využijí nově vyvinuté čipy dostatečně a zatím není čas přijít na trh s nástupcem VIC-20. 

Jediný z marketingu, kdo s Winterblem souhlasil, byl Kit Spencer, šéf prodejní divize USA, který stál za úspěšnou prodejní kampaní VIC-20. Ten tvrdil, že dříve nebo později přijde někdo s podobně laciným počítačem, jako je VIC-20, protože tak primitivní hardware opravdu není problém sestavit. Bude proto lépe, pokud se Commodore připraví a bude tím, kdo nový laciný barevný počítač založený na aktuální technologii vrhne na trh. Bude sice konkurovat sám sobě, ale o to více ztíží situaci potenciálním rivalům.

Byla to vlastně geniální taktika. Když vrhnete na trh stroj konkurující tomu vašemu vlastnímu, tak sice částečně tratíte, ale máte svou vlastní konkurenci pod kontrolou. Jinak se může o to samé pokusit někdo jiný a vy budete muset reagovat snižováním ceny. Právě možnost ovládnout všechny „niky“ trhu i za cenu konkurence sama sobě je v dlouhodobé perspektivě moudřejší řešení.

Nespokojeni byli i inženýři, kteří dostali za úkol pracovat na zmíněných B a P počítačích. Bob Yannes tento koncept vyloženě nesnášel a stěžoval si, že na tomto pracovat nechce. Podobného názoru byl i další z klíčových vývojářů Bob Russel. Pokud už, tak by daleko raději pracovali na Max Machine – ne, že by jí tolik věřili, ale byla to prostě větší zábava. 

Na poradě s Charlesem Winterblem a Al Charpentierem proto navrhli tvorbu naprosto minimalistického stroje. Nebudou vůbec nic složitého vymýšlet, prostě vezmou case pro VIC-20, do něj navrhnout zcela nový vnitřek, který bude obsahovat naprosté minimum nutných čipů, tedy VIC-II, SID, MOS6502 no a CIA pro řízení portů. Nic složitého. Samozřejmě, název projektu bude VIC-40 a jedinou otázkou byla velikost paměti. Nakonec se s ohledem na cenu shodli na 16 kB. 

Charles Winterble věděl o Tramielově obsesi, s níž se snažil na každé z významných výstav ukázat něco nového. Domníval se proto, že může Tramielovi navrhnout vývoj zmíněného stroje s tím, že bude hotový pro demonstraci na červnovém CES, tedy za 7 měsíců. Před dnem díkůvzdání (kterýžto významný americký svátek s pohyblivým datem připadl v roce 1981 na 26.listopad) se s Tramielem sešel a ten s ním souhlasil. Tedy, měl dvě zásadní podmínky. Počítač nebude mít 16, ale rovných 64 kB RAM. Ceny pamětí totiž prudce klesaly a Tramiel si uvědomil, že než se počítač začne sériově vyrábět, tak touto velikostí nejen předežene konkurenci, ale dokáže to za snesitelnou cenu. Ta druhá podmínka Winterblovi vyrazila dech. Musí být hotový nikoliv na červnový, ale na lednový CES. Zbývaly tedy necelé dva měsíce.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama