NÚKIB varuje před TikTokem. Dá se používat bezpečně? #TYDEN ~ 13. března
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek NÚKIB varuje před TikTokem. Dá se používat bezpečně? #TYDEN ~ 13. března

NÚKIB varuje před TikTokem. Dá se používat bezpečně? #TYDEN ~ 13. března | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

13. 3. 2023 07:00 1

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

SVB krachuje a je to velké. Google se bál AI chatbotů. Pinterest je novým rájem pedofilů. Musk se ztrapnil jako nikdy předtím. iMessage vs. WhatsApp. reddit jde do videa.

Reklama

Sociální sítě

Předplatná u Meta, Twitteru či Snapchatu jsou zaměřena na profesionální tvůrce, kteří plní sociální kanály, protože běžní uživatelé publikují příliš zřídka. Jako obyčejný člověk opravdu nepotřebujete platit za modré fajfky a tvářit se ověřeně. Jako celebrita ale spíš také ne. Tam už ale platíte mnoho násobky toho, kolik „ověření“ stojí. Takže se toho pro vás moc nezmění, když něco málo navíc vydáte. (Big Technology)

Studie více než 13 milionů příspěvků na Facebooku před volbami v USA v roce 2020 zjistila, že 23 % obratových příspěvků s politickým tématem obsahovalo dezinformace. Pokud jde o otázku stranického charakteru obrazových dezinformací, 39 % pravicově orientovaných obrazových příspěvků obsahovalo prvky dezinformace ve srovnání s pouhými 5 % levicově orientovaných obrazových příspěvků. (Tech Policy Press)

Po týdnu pomalých odezev se v pondělí Twitter posunul na novou úroveň. Přestal ukazovat obrázky a videa. Jako obvykle tedy není problém u vás. Problém je Elon Musk. Pondělní výpadek Twitteru si totiž způsobil Twitter sám. Ve snaze znepřístupnit API ho znepřístupnili sami sobě. (Platformer)

Elon Musk kritizoval Twitter za záplavu botů. Pod jeho vedením se nic k lepšímu nezměnilo. Armáda botů podporuje Donalda Trumpa a míří proti kritikům z řad Republikánů. (Fortune)

Sít 1167 botů na Twitteru produkující tisíce tweetů a retweetů s jasným politickým zaměřením. Zajímavé vlákno s analýzou.

Dave Karpf dává Twitteru ještě tak šest měsíců. Vlastně se není čemu divit. Příjmy už jsou poloviční, množí se výpadky a moc je nemá kdo řešit, Musk se věnuje hádání se na Twitteru, firma neplatí nájem, AWS neplatí za služby a blíží se záplava žalob vyhozených zaměstnanců (The Future, Now and Then)

Reddit ukončuje Reddit Talk, tak trochu klon Clubhouse. Clubhouse mimochodem stále existuje, ale zájem o něj příliš není. A je plný krypta a jiných podivností. (TechCrunch)

Reddit oznamuje nový kanál video obsahu – „Sledování“ a nějaký další vylepšení. (reddit)

Meta zvažuje vybudování decentralizované textové sociální sítě. Tedy něco jako Mastodon. Reuters to označuje za konkurenci pro Twitter, Casey Newton se ptá, zda je to náhrada za Twitter, na kterou tolik čekáme. Projekt má vést Adam Moseri, šéf Instagramu. Co si Meta představuje pod „decentralizací“, ale těžko hádat. Decentralizovaný protokol ale už existuje, ActivityPub. (Reuters, Platformer, TechCrunch)


Startupy a ekonomika

Amazon zavírá osm prodejen Go bez pokladen a stopku má i druhé sídlo v Arlingtonu. Podle vyjádření Amazonu je uzavření prodejen stejné jako u běžných prodejen. Nedostatečný zájem a tržby. Amazon provozuje více než 20 Go prodejen napříč USA. (Engadget)

Amazon pohrozil, že zastaví platby za reklamu, kterou provozuje na Twitteru, protože sociální síť odmítala několik měsíců platit své účty za AWS. (The Information)

Stability AI (Stable Diffusion AI) se snaží získat peníze na valuaci přibližně 4 miliard dolarů poté, co v říjnu 2022 získal počáteční kapitál ve výši 101 milionů dolarů při ocenění ~1 miliardy dolarů. (Bloomberg)

Bitcoin klesá o ~8 % na cca 19 900 dolarů, což je téměř dvouměsíční minimum, a ether klesá o více než 8 % na cca 1 400 dolarů po výprodeji amerických akcií, růstu úrokových sazeb a problémech SVB. (CNBC)

Newyorský státní zástupce žaluje KuCoin. Kryptografická burza se sídlem na Seychelách dle žaloby nabízí tokeny, jako je ETH, které splňují definici cenného papíru, aniž by se zaregistrovala. (Coindesk)

Dění okolo SVB /Sillicon Valley Bank) je modelový příklad. Obavy ze zdraví banky vedly k výběrům. Následky jsou zdrcující. Ve výsledku jde prakticky o největší krach banky v USA v novém století. (Information)

  • Co se sakra stalo s SVB? (TechCrunch)
  • Banka Silicon Valley Bank byla uzavřena americkými bankovními regulátory (Ars Technica)

Oracle hlásí za 3. čtvrtletí meziroční nárůst příjmů o 18 % na 12,39 miliardy dolarů oproti odhadovaným 12,42 miliardy dolarů, nárůst příjmů z cloudových služeb a licenční podpory o 17 % na 8,9 miliardy dolarů a meziroční pokles čistého zisku o 18 %. (Reuters)


E-knihy a podcasty

WattPad propouští 15 % z 267 lidí. Wattpad je online literární platforma určená uživatelům ke čtení a psaní originálních příběhů. Vznikla v roce 2006, v roce 2021 byl WattPad koupen za 600 milionů dolarů jihokorejským Naverem. (TechCrunch)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama