NÚKIB varuje před TikTokem. Dá se používat bezpečně? #TYDEN ~ 13. března
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek NÚKIB varuje před TikTokem. Dá se používat bezpečně? #TYDEN ~ 13. března

NÚKIB varuje před TikTokem. Dá se používat bezpečně? #TYDEN ~ 13. března | Kapitola 2

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

13. 3. 2023 07:00 1

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

SVB krachuje a je to velké. Google se bál AI chatbotů. Pinterest je novým rájem pedofilů. Musk se ztrapnil jako nikdy předtím. iMessage vs. WhatsApp. reddit jde do videa.

Reklama

Hardware

Noví uživatelé aplikace Ring Alarm si budou muset od 29. března zaplatit tarif Ring Protect za více než 3,99 dolarů měsíčně, aby měli přístup ke stávajícím bezplatným funkcím. Zvonek s měsíčním předplatným. Totéž se mimochodem týká kamer Ring (The Verge)

Příští iPad Pro by mohl být uveden na trh na jaře 2024 a nahradit současný displej LCD s IPS sofistikovanější technologií OLED. M3 iMac by navíc mohl být už na podzim, ale změny displeje ani barevného provedení se nečkejaí. (iDB, Bloomberg)

Q11 je první klávesnice od Keychron se zcela dělenou konstrukcí, která umožňuje nezávislou polohu obou stran. Připojitelná jedním kabelem a propojením dvou polovin. Nebo každá polovina vlastním kabelem. (PC World)

Keychron Q11
i Zdroj: PCTuning.cz
Keychron Q11

Americké regulační orgány obdržely dvě stížnosti na SUV Tesla Model Y s chybějícím šroubem a následným odpadnutím volantu za jízdy. (The Guardian, TechCrunch)

Nejslavnější herní počítač: Jak vznikal prototyp Commodore C64 (PCTuning)


Umělá inteligence

Dají se pomocí AI jako je Stable Diffusion číst myšlenky? Podle Rekonstrukce obrazu s vysokým rozlišením pomocí latentních difuzních modelů z lidské mozkové aktivity tak trochu ano.

Bing Chat má zřejmě skrytý režim Celebrity, ve kterém chatbot odpovídá na otázky a vydává se přitom za Bidena, Trumpa, Toma Cruise a další slavné osobnosti. (Bleeping Computer)

Microsoft oznámil Dynamics 365 Copilot vytvořený s využitím technologie OpenAI. Pomáhá navrhovat kontextové odpovědi na chatu a e-mailu, vytvářet shrnující zápisy z porad, vytvářet marketingové nabídky a objeví se i v dalších funkcích. (Bloomberg)

DuckDuckGo uvedl vlastní vyhledávač DuckAssist s podporou ChatGPT. Odpovědi si bude opatřovat z Wikipedie. Prozatím pouze v angličtině a jenom v aplikací (iOS, Android, Mac) či rozšíření prohlížeč (FF, Chrome, Safari) (Gizmodo)

PaLM-E od Google: Model umělé inteligence ve stylu ChatGPT přidává vidění, aby mohl vést robota bez speciálního výcviku. (Ars Technica)

Model LLaMA od Meta týden po oznámení unikl na server 4chan. LLaMA přitom byla uvolněna jako open source s nutnosti zažádat si o přístup. Právě zpřístupnění jako Open Source je ale kritizováno a únik může být prý hrozbou s ohledem na spam a phishing. (The Verge)

Elon Musk v posledních týdnech oslovil výzkumníky v oblasti umělé inteligence, aby vytvořili novou výzkumnou laboratoř, která by vyvinula alternativu k ChatGPT (The Information)


Software

Společnost Microsoft do Edge plánuje novou funkci pro upscale videí - Video Super Resolution (VSR) (Tom’s Hardware)

Windows 11 možná vrátí horní hlavní panel. Nutno dodat, že panel jen dole je důvod, proč jsem zůstal u Windows 10. Mám roky panel nahoře a je to fantastická úspora času a cestování myší. (PCWorld)

Překladač Google na webu nyní umí převádět text z obrázků. (Gizmodo)

Hodně dobrá zpráva., Microsoft Word se dočká kopírování s odstraněním formátování. Paste Plaintext je od doby zavedení clipboardu obsahujících záplavu formátování jedna z nejpotřebnějších funkčností. Radost trochu kazí to, že jde pouze o Microsoft 365. Na starší se už nemyslí. (Microsoft)

Zig: Moderní alternativa k jazyku C  a otázka je. Potřebujeme další programovací jazyk? A skutečně by Zig “mohl jednou nahradit C”? (InfoWorld)

curl slaví 25 let. Stala se z něj dost zásadní součást všeho možné i nemožného software i úkonů na počítačích. (Daniel Haxx)


Mobilní aplikace

Mammooth: for Mastodon je nový, zdarma dostupný, klient pro Mastodon. (App Store)

iMessage vs. WhatsApp: Proč Apple nemůže vyhrát globální válku v zasílání zpráv? Ve WhatsApp mi den do den přicházejí desítky zpráv. V iMessage to desítku nedá ani za měsíc. Apple stále doplácí na uzavřenost vlastního ekosystému. (Cult of Mac)

Facebook řeší jak vrátit Messenger zpět do Facebooku. Před zhruba deseti lety ho zbytečně oddělil, teď doufá, že napraví klesající čísla Facebooku. Naznačuje tomu i zdůrazňování, že “Facebook není mrtvý ani neumírá, ale naopak žije a vzkvétá s 2 miliardami aktivních uživatelů denně.“ (Mashable)

Spotify redesignovalo mobilní aplikace. Vypadá trochu jako TikTok, Instagram a YouTube zároveň. Podcasty už nejsou v kurzu, nastupují videocasty. (The Verge)

  • Spotify modernizuje své nástroje pro podcastery, včetně služby Anchor, a spolupracuje s Patreonem (Tech Crunch)
  • Reakce na redesign Spotify se dá shrnout do prá slova: Nikdo nechtěl další video aplikaci. Přesněji? Nestojíme o další TikTok. Pokud budeme chtít TikTok, půjdeme na TikTok. (Mashable)

Apple spouští novou aplikaci pro streamování klasické hudby. Prozatím k předobjednání, viz Apple Music Classical. Otázkou je, proč něco takového potřebuje extra aplikaci. (TechCrunch)


Hry

Nvidia vydala opravu ovladače GeForce způsobujícího výkyvy v chodu procesoru (PCWorld, Hotfix)

U Epic Games si můžete zadara pořídit Call of the Sea.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama