Projekt UDesk: tichý výkon – stůl se zabudovaným PC (I.)
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Projekt UDesk: tichý výkon – stůl se zabudovaným PC (I.)

Projekt UDesk: tichý výkon – stůl se zabudovaným PC (I.) | Kapitola 13

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

8. 4. 2014 03:00 47

Seznam kapitol

1. Úvod  2. Cíle  3. Návrh 4. Inovativní aspekty 5. Výroba desky a konstrukce stolu 6. O „dřevu“ 7. O zpracování a lakování dřeva 8. [Galerie] Výroba skříně 9. Stříhání a vrtání
10. O závitech (a jak je vyrobit) 11. Lakování kovů 12. Výběr nátěrových hmot 13. Bezpečnost až na prvním místě 14. [Galerie] Lakování dílů skříně a jejich montáž 15. [Galerie] Montáž konstrukce stolu 16. Závěr první části 17. Závěrečná galerie

Tuning počítače dotažený do absurdna – tak by se dal charakterizovat projekt UDesk. Řezání, vrtání, svařování, frézování, broušení nebo lakování, to je jen stručný výčet aktivit, které směřují k realizaci odvážného plánu. Nečeká vás jen strohý popis úprav, ale i rady a postupy, které se vám mohou hodit při vlastních modifikacích.

Reklama

Je potřeba pamatovat na vlastní zdraví a sledovat alespoň základní bezpečnostní doporučení. Ta obvykle najdete buď přímo na přístrojích či materiálech, které používáte, případně jsou rozebrána podrobněji v manuálech.

Bezpečnostní značení nebývá na strojích a místech jen pro srandu králíkům, jejich dodržováním výrazně snížíte nebezpečí úrazu.
i Zdroj: PCTuning.cz
Bezpečnostní značení nebývá na strojích a místech jen pro srandu králíkům, jejich dodržováním výrazně snížíte nebezpečí úrazu.

Na co si dát pozor při lakování

Kdo by se s tím však četl, že? Přece jenom je třeba myslet na to, že při lakování se pracuje se stlačeným plynem. Pokud je tlak dostatečně vysoký, tak upadlá součástka, která byla pod tlakem, může představovat takový malý dělostřelecký projektil. Modifikacím na tlakových zařízeních se vyvarujte, nebo pokud opravdu něco musíte poladit, tak takové zařízení provozujte někde, kde nikomu neublíží.

Druhá věc, na kterou je potřeba myslet, je složení nátěrových hmot. Plechovku barvy byste si asi netroufli vypít, ale často lidé stříkají barvu bez ochrany dýchacích cest, což je minimálně riskantní. Řešením je použití vhodného respirátoru – je důležité si ověřit, zda daný respirátor bude fungovat na konkrétní výpary z konkrétních barev. Dobré respirátory nebo lakýrnické masky stojí i několik tisíc korun. 

Osobně jsem sáhl po netradičním řešení, respirátor jsem vyměnil za masku napojenou na dostatečně dlouhou hadici, kterou jsem zavedl na místo nezasažené výpary z lakování. Na konec akorát přišel jednoduchý filtr, aby něco nevniklo do hadice a nevdechl jsem to. Maska musí mít samozřejmě výdechový ventil, není možné dýchat hadicí tam a zpět.

Obráběcí stroje (i vrtačky, elektrické pily nebo brusky)

Bezpečnost na obráběcích strojích (a nejen na nich). Každý máme vlastí rozum a je jasné, že co je pod proudem anebo se nějak pohybuje, může být nebezpečné. Je zbytečné připomínat opatrnost na ruce či ochranu očí. Co si ale moc lidí nemusí uvědomovat, je to, že u mnoha strojů není příliš rozumné používat například rukavice nebo nějaké volné oblečení, dlouhé rukávy, dlouhé vlasy, řetízky, prsteny atd. Obvykle to platí pro zařízení s nějakou rotující částí – typicky kotoučová pila – může totiž dojít k tomu, že se dostanete až k rotující části a plandající cosi se zachytí do kotouče či vrtáku. Důsledky snad není potřeba rozebírat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama