Retrogaming: Zahrajeme si na legendární konzoli Amiga
i Zdroj: wikipedia.org
Historie Článek Retrogaming: Zahrajeme si na legendární konzoli Amiga

Retrogaming: Zahrajeme si na legendární konzoli Amiga | Kapitola 2

Pavel Tronner

Pavel Tronner

30. 8. 2022 06:00 14

Seznam kapitol

1. Jak na retrogaming na Amize 2. Na co si dát pozor při nákupu staré Amigy 3. Který model pořídit a kterému se vyhnout? 4. Amiga k televizi nebo k monitoru přes analog
5. Jak na HDMI 6. Amiga 500 – doporučená rozšíření 7. Amiga 600, Amiga 1200 – doporučená rozšíření 8. K čemu je WHDLoad?

Commodore Amiga představuje jednu z vrcholných platforem nostalgického hraní starých her. Je to zároveň jedna z mála platforem, kde ony desetiletí staré herní pecky mají alespoň nějakou šanci zaujmout mladou generaci.

Reklama

Sláva Amigy jako platformy trvala nějakých dvanáct let – konkrétně zhruba v létech 1985–1997. Samozřejmě, s těmito daty lze polemizovat, hlavně s tím druhým. Amiga odcházela do výslužby postupně, i po roce 1997 ji mnozí používali (ostatně, někteří nadšenci ji používají a vyvíjejí pro ni dodnes), leč v této době už bylo každému jasné, že platforma jako taková končí a nemá budoucnost. V průběhu této doby bylo prodáváno několik typů Amig, u kterých se z hlediska retrogamingu zastavíme. Předem je bohužel nutné konstatovat, že v posledních letech nastal až neuvěřitelný růst cen starých počítačů, takže to, co ještě před pár lety stálo pár stovek eur, je dnes na několikanásobku.

V současné době lze stále vcelku bez problémů sehnat mnohé modely Amigy. Pokud se rozhodnete některý zakoupit, je třeba upozornit na některá základní pravidla pro nakupování starých počítačů na internetu:

  • Pokud nehodláme počítač opravovat (což je v případě Amigy práce pro opravdové machry, neboť tyto stroje nebyly vůbec triviální) je třeba zásadně vybírat z nabídek funkčních strojů, kdy funkčnost je demonstrovaná fotkou počítače v běhu. Zmínky o tom, že to před pár lety ještě jelo, či že prodávající nemá k dispozici potřebný kabel či zdroj, obvykle zakrývají prostý fakt, že je počítač nefunkční
  • Amigy jsou notorický známé kvůli problémům s kondenzátory. Commodore prostě šetřil, jak jen mohl a používal nekvalitní komponenty – od lacinějších kopií CPU po zmíněné kondenzátory. Po třech desítkách let jsou elektrolytické kondenzátory obvykle nefunkční, dokonce hrozí jejich exploze, což sice není nic nebezpečného, ale poleká to dokonale. Proto je nutné buď počítat s výměnou kondenzátorů u zakoupeného stroje (prodávají se i sady kondenzátorů přímo pro příslušný typ), nebo koupit stroj s kondenzátory již vyměněnými – takové jsou obvykle o dost dražší. Pro výměnu potřebuje člověk dobrou znalost pájení, u složitějších strojů jako A4000 dokonce více než dobrou.
  • Dobové myši jsou dnes obvykle nepoužitelné, je velmi dobré zakoupit buď moderní retro kopii, nebo konverzi pro připojení současné myši pro USB. Zde pozor, starší varianty konverzí umí takto připojit pouze ty USB myši, které podporují i protokol PS/2, což rozhodně není každá a je jich spíše méně, než více (kromě toho se to nikde nedočtete, zda to ta konkrétní dokáže). Moderní varianty umí připojit i bezdrátové myší, proto jsou sice dražší, ale vhodnější.
  • Pozor na dobové zdroje. Já s nimi sice zatím problémy neměl, ale vzhledem ke zmíněným problémům s kondenzátory může dojít k jejich nefunkčnosti či omezené funkčnosti. Naštěstí není problém zakoupit zdroj moderní, který je zvláště vhodný, pokud Amigu rozšíříme o akcelerátory a další vymoženosti, které má starý zdroj problém utáhnout.
  • Amigy jsou často nabízeny v balíčcích s mnoha disketami či dokonce originálními hrami. Můj osobní názor je, že je sice hezké si nějakou tu dobovou hru zkusit nahrát z diskety, aby člověk tušil, jaký to často byl opruz, ale takto stejně hrát nebudete. Každý normální člověk místo takového trápení používá WHDLoad, který vám nahraje jakoukoliv hru z CF či SD karty rychleji a spolehlivěji. Kromě toho existují i emulátory disketových jednotek, prodávají se i stroje, kde jsou disketovky vymontované a místo nich je zasazen takovýto emulátor.
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama