Retrogaming: Zahrajeme si na legendární konzoli Amiga
i Zdroj: wikipedia.org
Historie Článek Retrogaming: Zahrajeme si na legendární konzoli Amiga

Retrogaming: Zahrajeme si na legendární konzoli Amiga | Kapitola 8

Pavel Tronner

Pavel Tronner

30. 8. 2022 06:00 14

Seznam kapitol

1. Jak na retrogaming na Amize 2. Na co si dát pozor při nákupu staré Amigy 3. Který model pořídit a kterému se vyhnout? 4. Amiga k televizi nebo k monitoru přes analog
5. Jak na HDMI 6. Amiga 500 – doporučená rozšíření 7. Amiga 600, Amiga 1200 – doporučená rozšíření 8. K čemu je WHDLoad?

Commodore Amiga představuje jednu z vrcholných platforem nostalgického hraní starých her. Je to zároveň jedna z mála platforem, kde ony desetiletí staré herní pecky mají alespoň nějakou šanci zaujmout mladou generaci.

Reklama

Poslední poznámku bych věnoval vysvětlení toho mnohokráte zmíněného pojmu WHDLoad. Proč se vlastně používá? Důvod spočívá v tom, že v dávných dobách byly hry pro Amigu distrubuovány výhradně na disketách a ty starší obvykle nenabízely možnost instalace na harddisk. Pokud hodláme hrát hry z disket, je to samozřejmě možné i dnes, ale trvá to mnohem delší dobu, protože je nutné (obvykle v emulátoru WinUAE) nejprve z obrazů disket, stáhnutých z internetu, obnovit obsah diskety a tu teprve lze následně použít na Amize (Amiga měla jiný formát disket, v současných PC jsou nečitelné). Další problém je v tom, že na A1200 nám mnoho původních disketových her z A500 nebude fungovat, protože je zde sice kompatibilní, ale přeci jen jiný čipset a novější firmware zvaný Kickstart. To se kdysi dávno řešilo pomocí různých programů zvaných Degrader pro „degradaci systému“, ovšem dnes je něco takového nesmyslné, jelikož WHDLoad toto vše řeší za nás. Na http://whdload.de si lze stáhnout poslední verzi tohoto programu včetně mnoha her, které byly pro tento program uzpůsobeny (program samozřejmě spouští jen speciálně upravené hry, nikoliv ty původní z diskety).

Samozřejmě, pokud opravdu chceme ušetřit, je možné si všechny zmíněné stroje pořídit s nainstalovaným Gotekem, což je emulátor disketové jednotky. Pak není nutné instalovat jakýkoliv akcelerátor či paměťová rozšíření, hry lze hrát z obrazů disket na USB disku. Ovládání je ovšem dost komplikované, jelikož Gotek nabízí jen minimální displej (podle verze buď zobrazující číslo souboru obrazu, nebo u novějších jeho zkrácený název), ovšem pro úplnost je třeba zmínit i tuto ne moc pohodlnou, ale levnou možnost. Kompatibilní problémy starých her na A1200 jsou ale u této varianty stejné, jako bylo popsáno výše.

Amiga 500, angled, Google NY office computer museum.jpg
By
Marcin Wichary from San Francisco, U.S.A. - Amiga 500

Tím je snad už řečeno vše podstatné, aby se každý zájemce o retrohraní na Amize mohl inspirovat pro své vlastní chvíle odpočinku u dávných herních klenotů. Teď už zbývá jen zapnout Amigu, pustit si Defender of the Crown, což je první herní pecka ukazující grafické a zvukové schopnosti platformy, a pokusit se získat s pomocí Robina Hooda anglickou korunu. Přeji příjemnou zábavu! 

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama