Retrogaming: Zahrajeme si na legendární konzoli Amiga
i Zdroj: wikipedia.org
Historie Článek Retrogaming: Zahrajeme si na legendární konzoli Amiga

Retrogaming: Zahrajeme si na legendární konzoli Amiga | Kapitola 6

Pavel Tronner

Pavel Tronner

30. 8. 2022 06:00 14

Seznam kapitol

1. Jak na retrogaming na Amize 2. Na co si dát pozor při nákupu staré Amigy 3. Který model pořídit a kterému se vyhnout? 4. Amiga k televizi nebo k monitoru přes analog
5. Jak na HDMI 6. Amiga 500 – doporučená rozšíření 7. Amiga 600, Amiga 1200 – doporučená rozšíření 8. K čemu je WHDLoad?

Commodore Amiga představuje jednu z vrcholných platforem nostalgického hraní starých her. Je to zároveň jedna z mála platforem, kde ony desetiletí staré herní pecky mají alespoň nějakou šanci zaujmout mladou generaci.

Reklama

Amiga 500 – doporučená rozšíření

Tento klasický stroj má jednak málo paměti, takže by nám na základní konfiguraci WHDLoad nejel, kromě toho nemá zabudovaný řadič pevného disku. Minimálně toto je nutné vyřešit. Existuje velice mnoho možností, od pouhých rozšíření paměti (to nám ale nepomůže, stále budeme muset připojit disk), přes zabudování harddisk interface jako je IDE68K (destička umístěná mezi CPU a desku, stojí cca 40 EUR), které nám ale samy o sobě také nepomohou, protože neobsahují RAM, po připojení akcelerátoru, což je podle mého nejlepší i když o něco dražší. Zde s ohledem na co nejnižší cenu jsou celkem tyto možnosti:

A500 in socket Accelerator 

S ním nemám osobně zkušenosti, nicméně dle parametrů nabízí dostatečný výkon, aby na něm bylo možné provozovat hraní pomocí WHDLoad. Lze koupit už sestavený například na https://www.retroguru.eu s cenou cca 80 EUR. Detaily najdete na Githubu.

TF 534 

o něco rychlejší akcelerátor s větším množstvím paměti za cca 140 EUR. Funguje bez problémů, ovšem je to dražší řešení

Pistorm 

opět destička, umožňující tentokráte místo CPU připojit Raspberry PI. Originálně verzi 3A+, která se ale dnes blbě shání, takže jsem namísto ní použil 2W a vše funguje, jak má. Samotná deska stojí 41 EUR, takže záleží na vás, za kolik získáte to Raspberry (na výše uvedeném Retroguru je balíček v ceně 94 EUR), každopádně jde o lacinější variantu, než TF 534. Podle mého je toto nejlepší řešení, protože když na SD kartu nahrajete Emu68, tak budete mít nejrychlejší Amigu, jaká vůbec lze provozovat. 

Amiga 500 se zabudovaným Pistormem
i Zdroj: PCTuning.cz
Amiga 500 se zabudovaným Pistormem

Ta rychlost je impozantní, kompatibilita sice v prvních verzích nebyla vysoká, ale stále se zlepšuje. Kromě toho, Pistorm nabízí neskutečně rychlý přístup na disk, což opravdu oceníte ve chvíli, kdy budete mít mnoho set her nahraných v jednom adresáři a budete hledat tu pravou. Nastavení Emu68 ovšem není zas tak jednoduché, detailní popis je opět na githubu

Výkon Pistormu je naprosto neskutečný, na retrogaming až zbytečný
i Zdroj: PCTuning.cz
Výkon Pistormu je naprosto neskutečný, na retrogaming až zbytečný

Výsledek ale rozhodně stojí za to. Má v podstatě jeden jediný zásadní háček – pokud využijete možnost připojení monitoru přes Raspberry PI, tak toto sice dobře funguje a získáte skvělý obraz, ovšem původní grafické módy Amigy (na kterých fungují hry) stále pojedou pouze přes původní videovýstup. 

K Amize tak budete potřebovat připojit monitor a televizi, nebo dva monitory, aby byla práce snadnější. Samozřejmě, nikdo vás nenutí ten videovýstup Raspberry PI využívat, ale je to na druhé straně škoda, protože počítač se pak mnohem lépe ovládá. Mimochodem – Pistorm (zatím) nefunguje na A600, je zbytečné to zkoušet, to potvrzuji z vlastní zkušenosti.

Kabelů které z Amigy trčí po instalaci Pistormu je bohužel trošku víc
i Zdroj: PCTuning.cz
Kabelů které z Amigy trčí po instalaci Pistormu je bohužel trošku víc

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama