Retrogaming: Zahrajeme si na legendární konzoli Amiga
i Zdroj: wikipedia.org
Historie Článek Retrogaming: Zahrajeme si na legendární konzoli Amiga

Retrogaming: Zahrajeme si na legendární konzoli Amiga | Kapitola 5

Pavel Tronner

Pavel Tronner

30. 8. 2022 06:00 14

Seznam kapitol

1. Jak na retrogaming na Amize 2. Na co si dát pozor při nákupu staré Amigy 3. Který model pořídit a kterému se vyhnout? 4. Amiga k televizi nebo k monitoru přes analog
5. Jak na HDMI 6. Amiga 500 – doporučená rozšíření 7. Amiga 600, Amiga 1200 – doporučená rozšíření 8. K čemu je WHDLoad?

Commodore Amiga představuje jednu z vrcholných platforem nostalgického hraní starých her. Je to zároveň jedna z mála platforem, kde ony desetiletí staré herní pecky mají alespoň nějakou šanci zaujmout mladou generaci.

Reklama

Jak na HDMI

Pro A500/A1000 existuje ještě relativně laciná varianta – RGBtoHDMI – jde o malý adaptér, který umístíme místo čipu Denise (ten vyjmeme a připojíme na tuto desku), přičemž o obraz se stará Raspberry PI zero, jenž je třeba také pořídit a připojit k tomuto interface. 

S tímto zařízením nemám osobní zkušenosti, ale umí zobrazit video z Amigy na jakékoliv HDMI televizi ve velmi dobré kvalitě. Cena adaptéru je zhruba 40 eur, k tomu je nutné připočítat ono Raspberry PI zero, což se hůře shání a také to něco stojí. Kromě toho adaptér umí přenášet pouze obraz, zvuk je třeba vyvést a připojit zvlášť, například k externím reproduktorům, což je ostatně vždy lepší. Toto lacinější řešení samozřejmě znamená do Raspberry PI nahrát na kartu microSD potřebný release softwaru.

Osobně preferuji variantu dražší, ovšem lepší – Indivision ECS (pro A500/600/2000 za 127 eur) či Indivision AGA (A1200/4000 za 196 eur). 

Indivision ECS v Amize 500
i Zdroj: PCTuning.cz
Indivision ECS v Amize 500

Výhoda je mnohem lepší ovládání, řešení je profesionálnější a u verze AGA je možné využívat i nový mód 1280 × 1024, ve kterém se Amiga ovládá fakt skvěle. Má to jedinou chybičku – stále jde o grafiku Amigy, takže to využívá dost místa v Chip RAM. Pro retrohraní nás toto ale nemusí zajímat, neboť zmiňovaný WHDLoad vypne systém a veškerou paměť máme tím pádem pro sebe. Oboje se dá pořídit na icomp.de

Moje osobní doporučení pro případné zájemce o hraní, kteří se do této zábavy pustí na základě tohoto článku tedy je – využijte nejprve kabel a televizor se SCARTem, zjistěte, zda vám to nebude stačit, pokud ne, šetřete na výše uvedené varianty.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama