Retrogaming: Zahrajeme si na legendární konzoli Amiga
i Zdroj: wikipedia.org
Historie Článek Retrogaming: Zahrajeme si na legendární konzoli Amiga

Retrogaming: Zahrajeme si na legendární konzoli Amiga | Kapitola 3

Pavel Tronner

Pavel Tronner

30. 8. 2022 06:00 14

Seznam kapitol

1. Jak na retrogaming na Amize 2. Na co si dát pozor při nákupu staré Amigy 3. Který model pořídit a kterému se vyhnout? 4. Amiga k televizi nebo k monitoru přes analog
5. Jak na HDMI 6. Amiga 500 – doporučená rozšíření 7. Amiga 600, Amiga 1200 – doporučená rozšíření 8. K čemu je WHDLoad?

Commodore Amiga představuje jednu z vrcholných platforem nostalgického hraní starých her. Je to zároveň jedna z mála platforem, kde ony desetiletí staré herní pecky mají alespoň nějakou šanci zaujmout mladou generaci.

Reklama

Pokud se podíváme na dobové typy z hlediska jejich dostupnosti a vhodnosti pro hraní her či lehkého vyzkoušení různých programů, můžeme si zakoupit tyto modely:

Amiga 1000 

Nejstarší klasický stroj, sběratelsky nesmírně zajímavý a ceněný, obsahující vylisované podpisy tvůrců na vnitřní straně krytu včetně otisku tlapky psa Mitchyho, věrného druha Jay Minera. A1000 je bohužel velmi drahý stroj, cena pod 1000 eur je většinou nereálná. 

Kromě toho je A1000 poněkud komplikovanější na používání – původní stroje neobsahovaly ROM, ale paměť WCS, do které se nahrál Kickstart (tedy vlastní firmware) a až následně se nahrával Workbench, tedy operační systém. Vzhledem k její relativní vzácnosti je pro ni omezená nabídka různých moderních akcelerátorů a dalších vylepšení. Pro retrogaming je tento stroj dle mne nevhodný.

Amiga 500 

Nejklasičtější Amiga vůbec, která stála za úspěchem celé platformy. Díky její relativně nízké ceně došlo k jejímu masivnímu rozšíření. Stroj obsahuje klasický čipset OCS, tedy původní, což znamená, že na něm nespustíte modernější hry určené pro čipset AGA Amigy 1200, které vypadají lépe. 

Kromě toho má Amiga 500 problém v tom, že je v podstatě nutností zakoupit pro ni nějaký akcelerátor, který umožňuje připojení moderního harddisku, jelikož ty dobové se připojovaly před postranní slot ZorroII a nelze na ně lehce nahrát data. Akcelerátorů pro A500 je celá řada, ale pochopitelně to znamená výdaje navíc. Samotná A500 stojí cca 200–400 eur, akcelerátory začínají na 140 eurech (TF534), ale lze použít PiStorm, zvláště pokud máte k dispozici nějaké Rasberry Pi 3A+ či alespoň 2W. Taková Amiga je pak tím nejrychlejším strojem, jaký vůbec lze provozovat.

Amiga 2000 

První profesionální stroj, skvěle rozšiřitelný, umožňující provozování PC karet, ovšem z hlediska retrogamingu je zbytečně drahý (ačkoliv nijak vzácný). Zabere zbytečně mnoho místa a umí v podstatě to samé jako A500 – samozřejmě, umí toho mnohem více, ale to při hraní starých her opravdu nevyužijete.

Amiga 500+ 

Zvláštní mezityp, kterým Commodore řešil problém, že má sice nový čipset ECS, ale nikoliv novou lacinou Amigu, kam by jej zabudoval. 

Z hlediska hraní her neměl ECS co nového nabídnout, ale výhodou byly lepší profesionálnější rozlišení pro práci. Jediná dnes smysluplná výhoda A500+ oproti klasické A500 je větší kapacita Chip RAM, obvykle 1 MB, ovšem pro hraní her ani to nemá valný význam. Jinak pro ni platí v podstatě to samé jako pro její předchůdkyni.

Amiga 600 

Ve své době dost proklínaný mezityp, kde se Commodore pokoušel vytvořit lacinější verzi než A500 a vyšel mu stroj dražší, a ještě ke všemu ořezaný o numerickou klávesnici. Ne, neměli jsme ji rádi, ale dnes jde paradoxně o jeden z nejlepších možných strojů na retrogaming, je malá, má slot PCMCIA, takže lze lehce pomocí konverze připojit kartu CF na přenos dat, má interní rozhraní IDE pro připojení harddisku. Je k ní ale méně dostupných akcelerátorů, na druhé straně – Amiga 600 pro retrogaming žádný nepotřebuje. Pokud vám nebude vadit určitá pomalost systému a pomalé spouštění her, tak toto lze provozovat na holé A600 s jakkýmkoliv rozšířením paměti – o tom si ještě povíme. Ovšem pozor, obsahuje čipset ECS, takže nejnovější hry pro A1200 na ní nespustíte. Cena – cca 200–300 eur.

Amiga 3000 

Profesionální stroj s čipsetem ECS, vzácný a velmi drahý, pro retrogaming zcela nevhodný

Amiga 4000 

Profesionální stroj s čipsetem AGA, sice méně vzácný, ale zbytečně drahý, taktéž nevhodný.

Amiga 1200 

Finální domácí Amiga, o které vám každý fanoušek řekne, že jde o nejlepší herní stroj a bude mít pravdu. Jedinou nevýhodou je cena, pohybující se od 500 eur výše. Výhodou je, že stejně jako A600 má interní IDE konektor a PCMCIA, takže není problém s daty, kromě toho je dostatečně rychlá, takže na hraní nepotřebujete akcelerátor. S WHDLoadem na ni spustíte jakoukoliv dobovou hru, ovšem bude potřebovat rozšíření paměti

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama