Retrogaming: Zahrajeme si na legendární konzoli Amiga
i Zdroj: wikipedia.org
Historie Článek Retrogaming: Zahrajeme si na legendární konzoli Amiga

Retrogaming: Zahrajeme si na legendární konzoli Amiga | Kapitola 7

Pavel Tronner

Pavel Tronner

30. 8. 2022 06:00 14

Seznam kapitol

1. Jak na retrogaming na Amize 2. Na co si dát pozor při nákupu staré Amigy 3. Který model pořídit a kterému se vyhnout? 4. Amiga k televizi nebo k monitoru přes analog
5. Jak na HDMI 6. Amiga 500 – doporučená rozšíření 7. Amiga 600, Amiga 1200 – doporučená rozšíření 8. K čemu je WHDLoad?

Commodore Amiga představuje jednu z vrcholných platforem nostalgického hraní starých her. Je to zároveň jedna z mála platforem, kde ony desetiletí staré herní pecky mají alespoň nějakou šanci zaujmout mladou generaci.

Reklama

Amiga 600 – doporučená rozšíření

Zde je situace jednodušší, pokud chcete ušetřit. A600 má integrovaný řadič disku, takže k ní bez problému pomocí nějakého krátkého kabelu připojíte 2,5‘‘ disk, respektive konverzní adaptér na CF či SD kartu. Co je ale třeba rozšířit, je paměť, protože WHDLoad prostě potřebuje alespoň 2MB, což A600 v základu nemá. Vůbec nejjednodušší varianta rozšíření paměti představovala PCMCIA SRAM karta, ještě před pár lety dostupná za pár desítek eur, ale bohužel se dnes už špatně shání. Dnes jsou nejlepší varianty tyto: 

  • Chip RAM expansion – dá vám 1MB chip ram, čímž budete mít přesně 2MB, což by většinou (ne ale vždy) mělo na WHDLoad stačit. Stojí 25 eur, lze zakoupit na amigastore.eu
  • 4MB fast RAM – za 35 eur, na stejné adrese viz výše
  • Akcelerátor Furia, za cca 120 eur, opět na stejné adrese, případně o něco laciněji na www.lotharek.pl. Akcelerátor má i rychlejší mód na práci s diskem a samozřejmě Amigu výrazně urychlí. Za mě lepší volba, ovšem stačí i pouhé rozšíření paměti.

Amiga 1200 – doporučená rozšíření

I tato amiga má interní řadič disku, takže s tímto není problém. V základu nabízí dostatečný výkon a 2MB Chip RAM, ovšem pro WHDLoad je na A1200 toto málo (hry určené pro A500 tam většinou spustíte, ale ne ty pro A1200). Je tedy nutný buď akcelerátor, nebo rozšíření paměti (případně SRAM karta, pokud budete mít štěstí na lacinou nabídku). Akcelerátorů je na tento stroj spousta, nejlacinější je tuším Terrible Fire 1230 za 170 EUR, rozšíření paměti lze sehnat za cca 70 eur, oboje na amigastore.eu, ale samozřejmě na ebay i jinde. Lze si vybírat dle libosti, protože tato Amiga je ze všech nejvíce podporovaná. 

Řekli jsme si, jaké Amigy se dají zakoupit a jak je případně rozšířit, aby s nimi retrogaming byl vůbec možný a i komfortní. Nyní přichází další otázka – jak vlastně zprovoznit Amigu? Tento článek je už nyní příliš dlouhý, kromě toho podrobný návod na instalaci systému už byl sepsán Michalem Tauchmanem.

Celkově lze říci, že jde o snadnou práci, protože emulátor WinUAE umožňuje přístup k CF (i SD) kartě, kterou hodláme v Amize používat, takže nejlepší je veškerou instalaci provést na emulátoru, než abychom se trápili s Amigou. Existují ale ještě lepší možnosti, jak na paměťovou kartu nahrát potřebný systém a data, abychom se mohli pustit do hraní.

Vůbec nejjednodušší variantou je si takovou kartu rovnou koupit – stojí cca 20-30 eur a obvykle je vše nakonfigurované tak, že opravdu stačí jen začít hrát.

Pokud si pořídíte A500 s Pistormem, existuje možnost si pořídit opravdu velmi kvalitní distro AMIGA PISTORM CAFFEINE V1 EMU68 32GB WITH WHDLOAD GAMES z www.amigacoffinservices.com

Distribuce Caffeine pod Emu68 vypadá dobře a pracuje se s ní skvěle
i Zdroj: PCTuning.cz
Distribuce Caffeine pod Emu68 vypadá dobře a pracuje se s ní skvěle

Přesný název uvádím proto, že je zde spousta dister připravených pro jiné akcelerátory (pro dražší a méně výkonný Vampire), takže je třeba zakoupit právě tento. Je zde spousta softwaru, her, systém hezky vypadá a vše dobře funguje. Distro ovšem předpokládá použití videovýstupu z Raspberry PI – viz výše poznámka o používání dvou monitorů.

Pokud ovšem nechcete investovat do nějaké placené karty, lze si stáhnout a na CF kartu nainstalovat už předpřipravené distro: http://classicwb.abime.net

Na této adrese naleznete spousta možných dister jak pro emulátor, tak pro klasické amigy. Obvykle vypadají mnohem lépe než původní strohý systém, obsahují mnoho nainstalovaného užitečného softwaru, takže ušetříte spoustu času a práce i nastavování, neboť nainstalovat Amiga OS tak, aby vypadal hezky a dobře se ovládal, to vyžaduje zkušenosti i znalosti. Upozorňuji, že je třeba si přečíst popis příslušené varianty, protože většina je dostupná jen pro A1200, pro A500/600 je nabídka značně omezená.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama