Retrogaming: Zahrajeme si na legendární konzoli Amiga
i Zdroj: wikipedia.org
Historie Článek Retrogaming: Zahrajeme si na legendární konzoli Amiga

Retrogaming: Zahrajeme si na legendární konzoli Amiga

Pavel Tronner

Pavel Tronner

30. 8. 2022 06:00 14

Seznam kapitol

1. Jak na retrogaming na Amize 2. Na co si dát pozor při nákupu staré Amigy 3. Který model pořídit a kterému se vyhnout? 4. Amiga k televizi nebo k monitoru přes analog
5. Jak na HDMI 6. Amiga 500 – doporučená rozšíření 7. Amiga 600, Amiga 1200 – doporučená rozšíření 8. K čemu je WHDLoad?

Commodore Amiga představuje jednu z vrcholných platforem nostalgického hraní starých her. Je to zároveň jedna z mála platforem, kde ony desetiletí staré herní pecky mají alespoň nějakou šanci zaujmout mladou generaci.

Reklama

My, kteří pamatujeme dávné časy, kdy tyto stroje byly vrcholem techniky, si musíme připustit, že fenomén retrogamingu je bohužel značně omezen na nás, pamětníky. Přináší nám příjemný pocit návratu do mládí, kdy byla tráva zelenější, svět jednodušší, hry byly lepší, prostě... No, řekněme si na rovinu, že je to z větší části jen idealizace. Pomiňme nyní tu hořkou otázku, jaký smysl retrogaming má a pokusme se zamyslet nad tím, jak jej na Amize provozovat.

První otázka spojená se zkoušením a hraním her na Amize je jednoduchá. Má vůbec význam něco takového provozovat na reálném hardwaru, když je možné jednak používat emulaci na současných strojích (tedy především WinUAE a jeho varianty pro OSX či Linux)? Případně můžete zakoupit Amigu 500 mini. 

Amiga 500 mini: Roztomilá upomínka nejen pro pamětníky!
i Zdroj: PCTuning.cz

Amiga 500 mini: Roztomilá upomínka nejen pro pamětníky!

THEA500 Mini je rozkošná minireplika, jakýsi maličký funkční model Amigy. Opravdový hardcore fanoušek bude mít svoji…

24. 4. 2022 16:50
14

Emulaci zvládají i hardwarové emulátory konzolí, například takový Anbernic RG351P a určitě i mnohé další.

Odpověď je v tomto směru nelehká. Moje zkušenost a můj dojem říkají, že je sice hezké spouštět emulátor, ale prostě to nemá ten look&feel. Problém je dále s použitím joysticků – ty původní nebyly analogové, ale mikrospínačové, což pro některé arkády hraje dost zásadní roli. Samozřejmě to lze obejít použitím gampadů apod., ale opět tím nezískáte pocit dobového hraní. Tehdy před třiceti léty se prostě hrálo na joysticích QuickShot a podobných a používat dnes něco jiného sice lze, ale není to ono.

Další potíže u emulace může dělat klávesnice – Amiga měla pochopitelně jinou klávesnici než moderní počítače. Není to zas takový problém, protože chybějící klávesy Amiga jsou namapovány na jiné současné, ale jsme zpět u toho look&feel. Tímto nechci zájemce odrazovat, určitě lze hry hrát v emulaci či na Amize 500 mini (na ten Ambernic a podobné hračky raději zapomeňte, tam to fakt moc nejde), leč podle mého názoru to není ono. Stále je možné sehnat dobové stroje a upravit či vyšperkovat je tak, aby je bylo možné používat i dnes. O tomto je tento článek.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama