Sapphire Radeon HD 6950 a HD 6970 - Výkon v CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Sapphire Radeon HD 6950 a HD 6970 - Výkon v CrossFire

Sapphire Radeon HD 6950 a HD 6970 - Výkon v CrossFire

Z. Obermaier

Z. Obermaier

20. 12. 2010 03:00 19

Seznam kapitol

1. Úvod - CrossFire 2. Sapphire Radeon HD 6950 2GB 3. Sapphire Radeon HD 6970 2GB 4. Testovací sestava 5. Testovací hry a metodika 1/2 6. Testovací metodika 2/2 7. AvP, Arma 2, Battlefield 2, BattleForge
8. Crysis Warhead, DiRT 2, Far Cry 2, GTA IV 9. HawX, Hawx 2, JC2, Metro 2033, RE5 10. STALKER CoP, WiC, Unigine, Vantage, 3DM11 11. Shrnutí výkonu 12. Spotřeba a ceny 13. Škálování CrossFire a teploty 14. Závěr

S uvedením nových grafických karet se také vždy zabýváme výkonem v Multi-GPU řešení. S novými Radeony HD 6900 to nebude jiné. V dnešním článku se společně podíváme jak výkonná je dvojice obou uvedených karet v našich testovacích hrách. Úroveň škálování výkonu v CrossFire je vysoká a často překoná i konkurenční SLI.

Reklama
Sapphire Radeon HD 6950 a HD 6970 - Výkon v CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnešní článek bude tradiční nadstavbou klasické recenze nových grafických karet. Tím je samozřejmě test Multi-GPU řešení SLI nebo CrossFire. V nedávné době jsem vám nabídli pohled na výkon dvou levných Radeonů HD 6850, kde poměrem ceny k výkonu získáme mnohem zajímavější řešení než koupením drahého Radeonu HD 5970. Také dvě levné GeForce GTX 460 1GB se v našem nedávném testu ve SLI úspěšně utkali s mnohem dražší kartou - GeForce GTX 480. Jde ale o řešení, jež kvůli ceně GeForce GTX 570 již ztratilo smysl. Dalším testem bylo pak řešení pro nejmajetnější a nejnáročnější, jež nehledí na cenu. Samozřejmě mluvím o SLI ze dvou GeForce GTX 580. Dnes potěšíme snad obě skupiny možných uživatelů dvojice karet.

Představíme si obě varianty CrossFire z obou modelů Radeonů HD 6900. Podrobíme zkoumání výkon Radeonů HD 6950 i HD 6970, jakožto levnějšího a dražšího řešení pro majitele velkých LCD nebo lépe vícero monitorů. Také si updatujeme tabulku poměru ceny a výkonu, jelikož ceny Radeonů HD 6900 jsou nižší než jsem původně mysleli. Kromě klasického měření výkonu a jeho zobrazení v grafech se ale můžete těšit i na zobrazení v průbězích. Než si představíme naše karty a přistoupíme k testu, nezbývá než krapet zrekapitulovat situaci kolem CrossFire obecně.

Kdy se vyplatí CrossFire a jak na něj

Sapphire Radeon HD 6950 a HD 6970 - Výkon v CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz

Správně nainstalovaná dvojice karet

Prvním předpokladem je základní deska se správným rozložením PCI-Express slotů. Pokud má vaše deska dvojici slotů u sebe, je to špatné. Například naše testovací deska Asus Rampage II Extreme je právě deskou na které lze CrossFire testovat do recenzí, ovšem na domácí dlouhodobé použití to není (uvidíte u měření teplot). Pokud je možné karty osadit jen do slotů hned vedle sebe, je to problém, horní karta se bude přehřívat a bude hlučná. S takovým řešením si užijete spíše hluk a ne tichý výkon. Ideální je karty osadit ob jeden slot (vidíte na obrázku), to je nejlepší možné řešení. Obě karty se budou dostatečně chladit a budou stále tiché. Podmínkou je také samozřejmě deska s možností mít plných x16 PCIe linek v konektorech ob slot a ne pevně daných do určitých slotů.

Procesor a paměti

Důležitou komponentou je procesor. Dvojice grafických karet je hodně náročná na výpočetní výkon procesoru a rychlost obsluhy severního můstku s PCI-e rozhraním. Jak sami uvidíte v testu, i Core i7-920 přetaktované na 4GHz bývá mnohdy limitem výkonu. Pokud chcete provozovat dvojici grafik, je Core i7-900 jedinou správnou volbou. S každým jeho přetaktováním výkon dále roste, tedy 4 GHz se jeví jako minimum. Pokud chcete dokonce provozovat řešení ze tří a více karet, tam už takové Core i7 nestačí a je nutné šestijádro Core i7-980X na brutálních frekvencích nad 4 GHz. Ideálně tak 5 GHz :), což ovšem není v domácích podmínkách reálné. Troufám si tvrdit, že trojici takto výkonných grafik dokáže dostatečně "nakrmit" jedině deska EVGA SR-2 Classified s dvojicí šestijádrových Xeonů na frekvenci minimálně 4,5 GHz. To vás ale přijde na dobrých sto tisíc. V běžném desktopu nemá cenu trojici grafik provozovat, díky limitaci výkonem běžného procesoru se třetí karta projeví na skóre jen málo a málokde.

Každá grafická karta jež připojíte do systému, vám "ukousne" stovky MB z vaší operační paměti. S přibývajícím počtem grafických karet tak můžete zjistit, že místo osazených 3 GB máte volnou jen polovinu této kapacity - a to může být ve hrách už problém. Řešením je dostatek paměti a 64-bitový operační systém. Na CrossFire z grafických karet s 2GB vlastní paměti prostě na 32-bitových Windows XP zapomeňte. Doporučení je tedy jasné Windows 7 x64 - minimálně 6GB paměti, 12GB je ideální.

Zdroj

Další veledůležitou komponentou je zdroj. V zhledem k výše popsanému, potřebujete náročnou desku, dvě grafiky a přetaktovaný procesor. Taková sestava si už v zátěži řekne o téměř 900W a s přidáním třetí karty ještě více. Pokud mohu doporučit, jediná volba pro CrossFire počítač s výše popsanými parametry, je 1000-1200W zdroj od nějakého dobrého výrobce. Těch na trhu mnoho není, tedy lze vybírat jen mezi modely Corsair, Enermax nebo CoolerMaster. Takový zdroj pořídíte někde kolem 6000-8000 Kč s DPH. S počtem 12V větví u těchto zdrojů nebude problém, pro trojici karet mají kabelů dostatek.

Monitor

Sapphire Radeon HD 6950 a HD 6970 - Výkon v CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz

Statistika rozlišení LCD - Steam 11/2010

Zde se dostávám od nutných předpokladů k primárnímu impulsu pro pořízení Multi-GPU řešení. Tím je monitor nebo jejich kombinace. Provozovat dvě grafické karty na rozlišením nižším než 2560x1600 je nesmysl - škálování výkonu je v 1920x1200 a 2560x1600 diametrálně odlišné. Pokud máte monitor s menším rozlišením, ani o CrossFire neuvažujte. Nebude vám téměř k ničemu. Dvojice výkonných grafik má smysl pouze pro hraní na velkém 30" LCD nebo několika panelech v Eyefinity.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama