Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR

Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR | Kapitola 2

Petr Kupský

Petr Kupský

5. 2. 2023 12:30 19

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Disk Toshiba P300 6TB – představení 3. Metodika testování a testovací sestava 4. HD Tune Pro 5.50 – Benchmark 5. HD Tune Pro 5.50 – Extra testy 6. HD Tune Pro 5.50 – Náhodný přístup 7. AS SSD Benchmark 8. PCMark 8 9. Kopírování složky se soubory
10. Přesun složky se soubory 11. Photoshop 12. Spotřeba, teplota a hlučnost 13. IOmeter – zjištění velikosti CMR zóny disku 14. IOmeter – porovnání s konkurencí při větší zátěži 15. Total Commander – kopírování pomocí fronty 16. Total Commander – přepisování pomocí fronty 17. Total Commander – kopírování velkého souboru 18. Závěrečné vyhodnocení

Nízká cena, nízké otáčky, nízká hlučnost, nízká spotřeba a v některých praktických situacích bohužel i nízký výkon. Tak by se jednou větou dal ohodnotit dnes testovaný pevný disk Toshiba P300 s kontroverzní technologií šindelového magnetického záznamu SMR. O přízeň zákazníků tento disk bojuje zejména dobrým poměrem kapacity a ceny. Vyplatí se tedy?

Reklama

Testovaný 6TB SMR disk Toshiba P300 pochází z běžné distribuce. Jedná se konkrétně o model s označením „HDWD260UZSVA“, což odpovídá verzi „bulk“, v níž je disk dodáván zabalený pouze v antistatickém pytlíku bez jakéhokoliv opatření proti mechanickému poškození během přepravy.

Papírový štítek na obalu je zajímavý tím, že se z něj dozvíme datum výroby disku. Ten náš byl vyroben v Číně již 15. července 2021, takže si více než rok a půl někde ve skladu poležel. SMR disky P300 s kapacitou 6 TB jsou obecně v prodeji od počátku roku 2020.

Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR
i Zdroj: PCTuning.cz

V produktové řadě Toshiba P300 aktuálně narazíme na dvě varianty šasi disku, které se (bez započtení hmotnosti ploten) vzájemně liší svou hmotností s rozdílem okolo 100 g, což je s ohledem na celkovou hmotnost disku (440 – 680 g) docela zásadní číslo. Náš testovaný disk používá tu těžší a možná i kvalitnější konstrukci šasi, která má svůj původ až v daleké minulosti.

Stejné šasi jsme viděli u disků již zaniklé řady Toshiba E300 (v našem testu z října 2015) a před nimi třeba Toshiba Desktop (viz test z dubna 2015). Při hledání původu konstrukce šasi ale můžeme jít ještě hlouběji do historie, konkrétně do roku 2011 k modelu Hitachi HCS5C3030BLE630. Je samozřejmé, že u některých vnitřních mechanických částí a elektroniky disku došlo za ty roky k dílčím změnám.

Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR
i Zdroj: PCTuning.cz

Disk Toshiba P300 6TB komunikuje přes rozhraní SATA 3 s teoretickou propustností až 6 Gb/s a má 128 MB vyrovnávací paměti (cache). Na trh byl uveden už koncem roku 2019, takže se nelze divit, že oproti moderním SMR diskům má pouze poloviční objem cache (nyní běžně 256 MB). Běžná velikost cache totiž u klasických CMR disků tehdy byla jen 64 MB.

Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR
i Zdroj: PCTuning.cz

Plotny disku se otáčí rychlostí 5400 otáček za minutu a k záznamu využívají 4kB sektory (Advanced Format), což aplikace HD Tune Pro 5.50 interpretuje nesprávně. Možnost nastavení AAM (Automatic Acoustic Management) za účelem změny poměru výkonu a hlučnosti je podle očekávání deaktivována (výrobci tuto možnost již dlouhou dobu blokují). Jednoduchý test průměrné přístupové doby k datům na disku pomocí HD Tune skončil s výsledkem 16,8 ms, což je v porovnání s klasickým CMR diskem velmi dobré.

Minule testovaný šindelový disk WD Blue podle HD Tune podporoval funkci TRIM, známou a potřebnou zejména u SSD disků. U disku Toshiba P300 je však tato funkce detekována jako neaktivní, což je také případ klasických CMR disků. Pokusíme se později zjistit, zda to bude mít nějaký dopad na potřebné přesouvání a uklízení datových bloků s cílem zajištění rychlého zápisu následujících dat.

Výkon disku, respektive postupný pokles výkonu závisející na hustotě záznamu, je závislý také na počtu záznamových ploten. Obecně platí pravidlo, že méně ploten znamená při srovnatelné celkové kapacitě disku vyšší hustotu záznamu a současně pomalejší pokles výkonu zápisu/čtení od vnějších okraje plotny po vnitřní. Jednou z hlavních indicií, podle níž se dá odhadnout celkový počet záznamových ploten přítomných uvnitř disku, je skutečná celková hmotnost disku. Já jsem u testovaného disku navážil hmotnost 664 g. S ohledem na použití těžšího šasi disku tak mohu takřka s jistotou říct, že disponuje pouze trojicí ploten.

Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR
i Zdroj: PCTuning.cz

Prakticky stejnou hmotnost jsem navážil dříve v testu u 3TB CMR disku Toshiba V300, který používá stejné šasi a disponuje také trojicí záznamových ploten o kapacitě 1 TB. V případě šindelového P300 se tak výrobci podařilo na každou z ploten zaznamenat dvojnásobnou kapacitu 2 TB, což je pro šindelový záznam dosažitelný výsledek. 

Zajímavostí šindelových SMR disků řady P300 je oproti klasickým CMR diskům téže řady dvojnásobné zvýšení deklarovaných cyklů zapnutí z 300 tisíc na 600 tisíc. Pádným argumentem v konkurenčním boji bude také prodloužená délka záruky po dobu tří let. Toshiba se ve svých materiálech chlubí, že jako ochranu proti vibracím použila dvoustupňový pohon hlaviček, doplněný o senzor nárazu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama