Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR

Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR | Kapitola 11

Petr Kupský

Petr Kupský

5. 2. 2023 12:30 19

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Disk Toshiba P300 6TB – představení 3. Metodika testování a testovací sestava 4. HD Tune Pro 5.50 – Benchmark 5. HD Tune Pro 5.50 – Extra testy 6. HD Tune Pro 5.50 – Náhodný přístup 7. AS SSD Benchmark 8. PCMark 8 9. Kopírování složky se soubory
10. Přesun složky se soubory 11. Photoshop 12. Spotřeba, teplota a hlučnost 13. IOmeter – zjištění velikosti CMR zóny disku 14. IOmeter – porovnání s konkurencí při větší zátěži 15. Total Commander – kopírování pomocí fronty 16. Total Commander – přepisování pomocí fronty 17. Total Commander – kopírování velkého souboru 18. Závěrečné vyhodnocení

Nízká cena, nízké otáčky, nízká hlučnost, nízká spotřeba a v některých praktických situacích bohužel i nízký výkon. Tak by se jednou větou dal ohodnotit dnes testovaný pevný disk Toshiba P300 s kontroverzní technologií šindelového magnetického záznamu SMR. O přízeň zákazníků tento disk bojuje zejména dobrým poměrem kapacity a ceny. Vyplatí se tedy?

Reklama

Součástí našich praktických testů disků je tradičně měření rychlosti načítání objemných fotografií do populární aplikace Adobe Photoshop. Aby byla rychlost načítání dobře měřitelná, vytvořil jsem si speciální obrázek o velikosti 1,79 GB, který je koláží mnoha vrstev z různých fotografií. Z tohoto obrázku jsem vytvořil pět kopií, které jsem společným příkazem načítal z oddílu „N“ (ve středu ploten testovaného disku) do předem spuštěného Photoshopu na systémovém SSD.

Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR
i Zdroj: PCTuning.cz

Celkem jsem provedl 5 měření a mezi každým měřením jsem počítač restartoval. Výsledky jsem pro konečné hodnocení zprůměroval a zapsal pro srovnání do společného grafu s dříve testovanými disky.

Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR
i Zdroj: PCTuning.cz

Práci s velkými soubory obvykle nejlépe zvládají disky, jejichž plotny se otáčejí rychlostí 7200 ot./min. V grafu jim také po zásluze patři vedoucí pozice. Při načítání větších bloků dat z pozice na jednom souvislém místě na disku se logicky neprojeví vliv rychlosti pohybu hlav, ani celková kapacita vyrovnávací paměti (interní cache), u šindelových disků se neprojeví ani kapacita CMR zóny, která není pro čtení uložených dat využívána.

Výsledným časem 76,2 s v této disciplíně podal dnes testovaný SMR disk Toshiba P300 dobrý výkon, který jen mírně zaostává za minule testovaným klasickým CMR diskem WD Blue. Šindelový SMR disk WD Blue za touto dvojicí zaostává o přibližně pět sekund, což nebude v praxi znamenat nějaký zásadní problém.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama