Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR

Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR

Petr Kupský

Petr Kupský

5. 2. 2023 12:30 19

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Disk Toshiba P300 6TB – představení 3. Metodika testování a testovací sestava 4. HD Tune Pro 5.50 – Benchmark 5. HD Tune Pro 5.50 – Extra testy 6. HD Tune Pro 5.50 – Náhodný přístup 7. AS SSD Benchmark 8. PCMark 8 9. Kopírování složky se soubory
10. Přesun složky se soubory 11. Photoshop 12. Spotřeba, teplota a hlučnost 13. IOmeter – zjištění velikosti CMR zóny disku 14. IOmeter – porovnání s konkurencí při větší zátěži 15. Total Commander – kopírování pomocí fronty 16. Total Commander – přepisování pomocí fronty 17. Total Commander – kopírování velkého souboru 18. Závěrečné vyhodnocení

Nízká cena, nízké otáčky, nízká hlučnost, nízká spotřeba a v některých praktických situacích bohužel i nízký výkon. Tak by se jednou větou dal ohodnotit dnes testovaný pevný disk Toshiba P300 s kontroverzní technologií šindelového magnetického záznamu SMR. O přízeň zákazníků tento disk bojuje zejména dobrým poměrem kapacity a ceny. Vyplatí se tedy?

Reklama

Aktuální globální zdražení energií mě po letech váhání přimělo poohlédnout se po nové moderní počítačové sestavě s vyšším výkonem (bez herních ambic) a s citelně nižší spotřebou. V této souvislosti jsem se rozhodl zredukovat své původní interní datové úložiště, v podobě dvou klasických pevných disků, do jediného disku s větší kapacitou.

Zadání znělo jasně. Musí to být disk s kapacitou 6 TB a více, s pokud možno nízkou cenou, nízkou hlučností a spotřebou. Předem jsem tak vyloučil disky s klasickou rychlostí otáčení ploten 7200 ot./minutu, čímž jsem si ale nabídku tuzemských obchodů citelně redukoval. Na výběr z nízkootáčkových modelů mně po redukci zůstala přibližně desítka disků s kapacitou 6 – 8 TB. U dostupných modelů s ještě vyšší kapacitou (10 – 22 TB) bych sice dosáhl i zajímavějšího poměru kapacity a ceny, ale vesměs vysoké otáčky těchto disků rozhodně neslibovaly úsporný a tichý provoz sestavy.

Podle „papírových“ hodnot nakonec mým požadavkům nejlépe odpovídal úplně ten nejlevnější 6TB disk z nabídky, konkrétně SMR model Toshiba P300, za nějž jsem u Mironetu začátkem ledna zaplatil částku 2658 Kč. Ano, byl jsem si vědom, že kupuji disk s již poněkud zastaralou konstrukcí, ale doufal jsem, že pro plánované použití ve funkci datového úložiště to nebude překážkou. Určitou roli zde sehrála i má zvědavost, neboť klasické CMR disky Toshiba jsem již v hojném počtu otestoval, ale SMR disk tohoto výrobce s technologií šindelového magnetického záznamu se mně do rukou doposud nedostal. Pro zkrácení textu budu dále používat spíše označení „SMR disk“ nebo „šindelový disk“.

V rámci magazínu PCTuning jsme v září 2021 přinesli podrobný test šindelového SMR disku WD Blue, který byl o měsíc později doplněn o dodatek zahrnující speciální úlohy šité na míru SMR technologie. Šindelový disk WD Blue byl tehdy porovnáván s klasickým CMR diskem téhož výrobce a nevedl si vůbec špatně. Vlastně můžeme říct, že si vedl výborně, neboť ve většině disciplín klasický disk pokořil. Nasadil tak ostatním konkurenčním šindelovým modelům docela vysokou laťku, kterou nebude snadné překonat. Stal se tak etalonem, s nímž budeme všechny nově testované disky porovnávat.

Produktová řada Toshiba P300

Toshiba Europe GmbH (TEG) Storage Peripherals Division odhalila novou řadu "300" mechanických SATA disků začátkem září roku 2015. Tato modelová řada byla podle předpokládaného účelu nasazení původně rozdělena do tří výkonnostních kategorií s označením E300, P300 a X300. Výchozí kategorie E300 byla označována jako „Low-Energy“ a zahrnovala tiché a úsporné disky, jejichž plotny se otáčely sníženou rychlostí 5700 ot./minutu. Oproti tomu u dalších dvou kategorií s označením „High-Performance“ se původně jednalo výhradně o výkonné disky s rychlostí 7200 ot./minutu. Disky kategorie X300 se pak od modelů P300 odlišovaly zejména dvojnásobnou velikostí vyrovnávací paměti (128 MB vs. 64 MB).

Původní logické a přehledné rozdělení disků Toshiba vzalo zasvé někdy na počátku roku 2019, kdy došlo ke zrušení úsporné kategorie E300 bez adekvátní náhrady. Příznivci značky, vyžadující tichý a úsporný provoz interního datového úložiště v počítačových sestavách, se museli přeorientovat na nízkootáčkové disky nově založené kategorie V300 (primárně určené pro záznam, editaci a streamování videa), nebo S300 (pro rekordéry sledovacích zařízení, síťové přehrávače a RAID úložiště videozáznamů). Vysokorychlostní disky kategorie N300 (pro NAS síťová úložiště a RAID disková pole) nebyly k požadovanému účelu příliš vhodné pro svou zvýšenou hlučnost.

Řešením se nakonec ukázala původně vysokorychlostní kategorie P300, kterou výrobce postupně doplnil o modely disků běžících na snížených otáčkách 5400 ot./minutu, čímž tato kategorie ztratila dosavadní snadnou přehlednost a současně statut „High-Performance“. Takto vytvořená smíšená kategorie různě výkonných disků získala obecné označení „Desktop PC“. Aktuálně se v této kategorii nachází disky s klasickou technologií záznamu CMR o kapacitě 0,5 – 3 TB a šindelové SMR disky o kapacitě 2 – 6 TB.

Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR
i Zdroj: PCTuning.cz

Abychom se v nabídce orientovali, musíme znát význam modelového označení jednotlivých disků. K označení svých disků Toshiba používá dvanáctimístný kód, například ve tvaru „HDWD105UZSVA“. První čtyři písmena „HDWD“ jsou pro všechny modely společná. Poslední pětice písmen má pouze dvě kombinace, jimiž se odlišuje jen balení disku. Použití písmen „UZSVA“ označuje variantu „bulk“, kdy je disk zabalen pouze v antistatickém pytlíku. Papírovou krabičku balení „retail“ najdeme jen u modelů s označením „EZSTA“. Zbývá nám tedy prostřední trojice číslic, do nichž výrobce zakódoval kapacitu disku, velikost vyrovnávací paměti i technologii záznamu.

V případě, že první z trojice číslic je „1“, vždy se jedná o CMR disk s vyrovnávací pamětí 64 MB. Číslo „2“ na této pozici vždy označuje SMR disk s pamětí 128 MB a číslice „3“ pak nejnovější SMR disk s pamětí 256 MB. Zbývající dvojice číslic označuje konkrétní kapacitu disku v TB, přičemž první číslice z této dvojice značí jednotky a druhá desetiny TB.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama