Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR

Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR | Kapitola 4

Petr Kupský

Petr Kupský

5. 2. 2023 12:30 19

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Disk Toshiba P300 6TB – představení 3. Metodika testování a testovací sestava 4. HD Tune Pro 5.50 – Benchmark 5. HD Tune Pro 5.50 – Extra testy 6. HD Tune Pro 5.50 – Náhodný přístup 7. AS SSD Benchmark 8. PCMark 8 9. Kopírování složky se soubory
10. Přesun složky se soubory 11. Photoshop 12. Spotřeba, teplota a hlučnost 13. IOmeter – zjištění velikosti CMR zóny disku 14. IOmeter – porovnání s konkurencí při větší zátěži 15. Total Commander – kopírování pomocí fronty 16. Total Commander – přepisování pomocí fronty 17. Total Commander – kopírování velkého souboru 18. Závěrečné vyhodnocení

Nízká cena, nízké otáčky, nízká hlučnost, nízká spotřeba a v některých praktických situacích bohužel i nízký výkon. Tak by se jednou větou dal ohodnotit dnes testovaný pevný disk Toshiba P300 s kontroverzní technologií šindelového magnetického záznamu SMR. O přízeň zákazníků tento disk bojuje zejména dobrým poměrem kapacity a ceny. Vyplatí se tedy?

Reklama

HD Tune Pro 5.50 je oblíbená utilita pro testování a získávání informací o pevném disku. Základní benchmark testuje přístupovou dobu a přenosovou rychlost disku během zápisu a čtení. Výsledky pak zobrazuje v přehledných grafech. Utilita testuje disk v celém rozsahu jeho záznamových ploten a pomocí křivky v grafu zobrazí postupný pokles výkonu při zápisu a čtení od vnějšího okraje ploten ke vnitřnímu. Pro testování rychlosti zápisu je nutné použit dosud nenaformátovaný disk.

V benchmarku jsem porovnával hodnoty průměrné přenosové rychlosti zvlášť pro zápis a čtení. Měření jsem provedl 3× za sebou a mezi každým měřením jsem restartoval počítač. Do srovnávacích grafů jsem pak použil nejlepší výsledky ze všech tří měření.

Pohled na zaznamenané křivky průběžné rychlosti záznamu mně, zejména v případě disciplíny zápisu dat (oranžová křivka), takřka vyrazil dech. Takto rozevlátou křivku jsem snad dosud u žádného testovaného disku neviděl. Navíc zde byly zcela zřejmé poklesy takřka k nulové rychlosti zápisu, a to opakovaně po celou poslední čtvrtinu kapacity disku. První pohled rozhodně nevěštil nic dobrého.

Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR
i Zdroj: PCTuning.cz

Paradoxně i přes ten hrozivý obrázek nevyšly výsledky sledovaných parametrů nijak špatně. S průměrnou rychlostí zápisu 138,7 MB/s disk P300 dokonce o chlup překonal porovnávaný SMR disk WD Blue (137,4 MB/s) z minulého testu.

V disciplíně čtení se modrá křivka průběžné rychlosti trochu umoudřila. Výsledná průměrná rychlost čtení 161,8 MB/s znamenala vynikající výkon na mechanický disk a výrazné vítězství nad SMR diskem WD Blue (141,8 MB/s).

Za velmi dobré lze považovat naměřené hodnoty přístupové doby disku P300, která u zápisu činila 6,52 s a u čtení 10,1 s. Porovnávaný SMR disk WD Blue dosáhl minule výsledku 5,96 ms pro zápis a 17,2 ms pro čtení.

Naměřené výsledky průměrné rychlosti zápisu a čtení jsem pro představu o jejich výkonu vložil do společných grafů s dříve testovanými disky. Naposledy testovaný CMR WD Blue disk má zde barvu sytě modrou, SMR disk WD Blue barvu žlutou a sytou červenou má dnes testovaný P300.

Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR
i Zdroj: PCTuning.cz
Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR
i Zdroj: PCTuning.cz

Z obou grafů vyplývá, že dnes testovaný disk Toshiba P300 svou průměrnou přenosovou rychlostí v syntetickém benchmarku překonal všechny dosud testované nízkootáčkové disky, včetně konkurenčního SMR disku WD Blue. Nutno dodat, že bezpochyby mu k vítězství částečně pomohla velká kapacita disku a vysoká hustota záznamu. Podle těchto disciplín čistě syntetického benchmarku bychom mohli snadno dojít k unáhlenému závěru, že máme co dočinění s přeborníkem mezi nízkootáčkovými disky.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama