Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR

Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR | Kapitola 18

Petr Kupský

Petr Kupský

5. 2. 2023 12:30 19

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Disk Toshiba P300 6TB – představení 3. Metodika testování a testovací sestava 4. HD Tune Pro 5.50 – Benchmark 5. HD Tune Pro 5.50 – Extra testy 6. HD Tune Pro 5.50 – Náhodný přístup 7. AS SSD Benchmark 8. PCMark 8 9. Kopírování složky se soubory
10. Přesun složky se soubory 11. Photoshop 12. Spotřeba, teplota a hlučnost 13. IOmeter – zjištění velikosti CMR zóny disku 14. IOmeter – porovnání s konkurencí při větší zátěži 15. Total Commander – kopírování pomocí fronty 16. Total Commander – přepisování pomocí fronty 17. Total Commander – kopírování velkého souboru 18. Závěrečné vyhodnocení

Nízká cena, nízké otáčky, nízká hlučnost, nízká spotřeba a v některých praktických situacích bohužel i nízký výkon. Tak by se jednou větou dal ohodnotit dnes testovaný pevný disk Toshiba P300 s kontroverzní technologií šindelového magnetického záznamu SMR. O přízeň zákazníků tento disk bojuje zejména dobrým poměrem kapacity a ceny. Vyplatí se tedy?

Reklama

V pořadí náš již druhý test disku s šindelovým způsobem zápisu potvrzuje, že SMR disky není vhodné testovat pouze pomocí syntetických benchmarků, které mohou být oklamány přítomností CMR zón disků s rychlým klasickým zápisem. Teprve náročné praktické testy plně odhalí jejich slabiny. Před koupí dnes testovaného 6TB disku Toshiba P300 jsem si samozřejmě na webu prošel dostupné recenze a ve všech tento disk podával velmi dobré výsledky, které se příliš nelišily od výsledků klasických CMR disků. Mohl jsem tak nabýt dojmu, že si zakoupením tohoto disku pořídím zcela bezproblémový produkt, který ve všech ohledech nebude výrazně zaostávat za svou konkurencí.

Jenže typické šindelové SMR disky dosahují dobrých výkonů při zápisu dat pouze v tom případě, pokud se aktuálně zapisovaná data vejdou do objemu dostupné (uklizené) CMR zóny šindelového disku. A to je úskalí některých běžně používaných syntetických benchmarků, neboť jejich zápisy SMR disk nasměruje primárně do své rychlé CMR zóny, aniž by o tom dal operačnímu systému jakkoli vědět. Benchmark tak vlastně hodnotí rychlost sekvenčního zápisu konvenčním způsobem, která je logicky vysoká. Nedokáže již vyhodnotit skutečnou rychlost zápisu dat šindelovým způsobem do cílových sektorů, která je mnohem pomalejší, stejně jako nedokáže vyhodnotit dobu potřebnou pro úklid SMR disku a vyprázdnění jeho CMR zóny.

Šindelový disk Toshiba P300 jsme přesto podrobili disciplínám využívajících obvyklé syntetické benchmarky, a to hlavně z důvodu porovnání rozporu některých jejich nečekaně dobrých výsledků s horšími výsledky dosaženými v disciplínách tvořených již na míru šindelovým diskům. Takové komplexní otestování umožnilo získání obecného přehledu o chování SMR disku za různých provozních podmínek.

Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR
i Zdroj: PCTuning.cz

Disk Toshiba P300 o kapacitě 6 TB lze označit za šindelový disk již zastaralejší konstrukce, který zcela předvídatelně profituje z výhod šindelového záznamu (vyšší kapacita ploten) a současně trpí typickými neduhy, kterými je technologie šindelového záznamu z principu postižena (výrazný pokles rychlosti zápisu dat po zaplnění CMR zóny).

V našem testu jsme si ověřili, že disk disponuje pevně danou velikostí CMR zóny někde v rozmezí 15 – 20 GB, a že tato zóna se nachází v rychlých stopách na vnějším okraji záznamových ploten. Také jsme zjistili, že disk Toshiba P300 používá svou CMR zónu k dočasnému uložení dat ve všech případech zápisu bez ohledu na velikost souborů. Přímý zápis dat šindelovým způsobem mimo CMR zónu je zřejmě zcela vyloučen.

Pro praktické využití dnes testovaného disku je tedy nutné znát jeho omezení. Zcela bez problémů bude kontinuální zápis libovolných souborů o celkové velikosti do 15 GB. V takovém případě disk dočasně využije svou rychlou CMR zónu a zápis dat bude velmi rychlý. Navazující automatický úklid (vyprázdnění) CMR zóny v délce 5 – 10 minut (podle zaplnění disku) nebude operační systém nijak zatěžovat. Po úklidu lze opět rychle zapsat stejnou dávku souborů.

Pokud budeme jednorázově zapisovat větší objem souborů nad 15 GB, bude rychlost zápisu výrazně závislá na struktuře zapisovaných dat. V případě malých souborů (typicky fotografií, mp3, menších zip souborů apod.) bude po zaplnění CMR zóny pokles rychlosti vysoký (v našem testu na úroveň okolo 30 MB/s). U velkých souborů v řádech GB zřejmě disk dokáže průběžně uklízet svou CMR zónu rychleji, takže pokles rychlosti zápisu zde není příliš velký (v našem testu na úroveň 100 – 120 MB/s).

Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR
i Zdroj: PCTuning.cz

V úvodu článku jsme si položili otázku, zda se 6TB disk Toshiba P300 vyplatí. Při odpovědi na tuto otázku budu vycházet také z výsledků získaných v přechozím testu konkurenčního disku WD Blue. Jako zástupce moderních šindelových disků podal WD Blue minule mnohem lepší výkon ve většině disciplín. Je však také ve srovnatelné kapacitě mnohem dražší (okolo 4500 Kč).

Relativně nízká cena 2658 Kč 6TB disku Toshiba P300 je bezpochyby největším argumentem pro pořízení tohoto disku. Dalšími pádnými argumenty je velmi nízká spotřeba disku dosahovaná ve fázi klidu a tříletá záruka.  Disk Toshiba P300 bude tedy vhodný do role interního datového úložiště (archivu), z něhož budou data většinou jen načítána. V rychlosti čtení není technologie šindelového záznamu žádným omezením. K tomuto účelu se 6TB Toshiba P300 vyplatí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama