Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR

Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR | Kapitola 3

Petr Kupský

Petr Kupský

5. 2. 2023 12:30 19

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Disk Toshiba P300 6TB – představení 3. Metodika testování a testovací sestava 4. HD Tune Pro 5.50 – Benchmark 5. HD Tune Pro 5.50 – Extra testy 6. HD Tune Pro 5.50 – Náhodný přístup 7. AS SSD Benchmark 8. PCMark 8 9. Kopírování složky se soubory
10. Přesun složky se soubory 11. Photoshop 12. Spotřeba, teplota a hlučnost 13. IOmeter – zjištění velikosti CMR zóny disku 14. IOmeter – porovnání s konkurencí při větší zátěži 15. Total Commander – kopírování pomocí fronty 16. Total Commander – přepisování pomocí fronty 17. Total Commander – kopírování velkého souboru 18. Závěrečné vyhodnocení

Nízká cena, nízké otáčky, nízká hlučnost, nízká spotřeba a v některých praktických situacích bohužel i nízký výkon. Tak by se jednou větou dal ohodnotit dnes testovaný pevný disk Toshiba P300 s kontroverzní technologií šindelového magnetického záznamu SMR. O přízeň zákazníků tento disk bojuje zejména dobrým poměrem kapacity a ceny. Vyplatí se tedy?

Reklama

Pro možnost zpětného porovnání dosažených výsledků s předchozími testy jsem opět použil svou starou testovací sestavu, u níž došlo pouze k výměně 6jádrového procesoru Intel Core i7-4930K za 8jádrový Intel Xeon E5-1680 v2.

 

Testovací sestava

Procesor

Intel Xeon E5-1680 v2

Chladič procesoru

Noctua NH-D15

Základní deska

ASUS P9X79 PRO

Operační paměť RAM

Kingston 64GB DDR3 2400MHz CL11 HyperX

Systémový SSD disk

Samsung SSD 840 256 GB Pro

Datové HDD disky

Western Digital Red 2 TB + 3 TB

Grafická karta

SAPPHIRE R9 290 + ARCTIC Cooling Accelero Xtreme III

Napájecí zdroj

Seasonic Platinum Series 660 W

Skříň

FRACTAL Define R4 Arctic White – Window

Operační systém

Windows 10 Home 64 bit

 

Nelze samozřejmě vyloučit, že na výsledky aktuálně testovaného disku v některých disciplínách mohou mít určitý vliv průběžné aktualizace operačního systému Windows 10. V případech, kde to bude zcela zřejmé, vás na to samozřejmě upozorním.

Pro účely testování jsem disk připojil k nejrychlejšímu řadiči SATA 3 (6 Gb/s) s datovou propustností 600 MB/s. Následně jsem disk inicializoval ve stylu oddílu GPT (GUID Partition Table), který v novějších operačních systémech po Windows XP nahradil již zastaralý MBR (Master Boot Record). Připomenu, že MBR je tu s námi již 40 let (koncept byl veřejně publikován v roce 1983 současně s PC DOS 2.0) a je omezen maximálním počtem 4 oddílů na disku a maximální velikostí oddílu 2 TB.

Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR
i Zdroj: PCTuning.cz

Jelikož jsem testoval úplně nový, ještě nenaformátovaný disk, chtěl jsem pro účely některých disciplín opět nasimulovat jeho chování po částečném zaplnění daty. Toho jsem docílil formátováním disku do tří oddílů. Jak je obecně známo, klasické pevné disky při zápisu dat zaplňují záznamové plotny pokud možno postupně od vnějšího okraje směrem ke středu. Díky konstantním otáčkám ploten je relativní obvodová rychlost záznamové hlavy na vnějším okraji plotny mnohem vyšší, než na vnitřním. Logicky se postupným zaplňováním disku přesouvá pracovní sektor záznamových hlav blíže středu ploten a tím rychlost zápisu a čtení úměrně s obvodovou rychlostí klesá.

Postupně jsem tedy u testovaného disku vytvořil oddíl „M“ o velikosti 2,71 TB, který zabírá přibližně první (rychlejší) polovinu ploten, oddíl „N“ o stejné velikosti, jenž zabírá druhou (pomalejší) polovinu ploten a nakonec malý oddíl „O“ s velikostí 17,72 GB, který se nachází na posledním procentu datového prostoru u vnitřního okraje ploten. Pokud to bylo možné, použil jsem k testování oddíl „N“, který u klasických CMR disků nejlépe simuluje chování z poloviny zaplněného disku, což bude v praxi zřejmě nejčastější případ jeho používání. 

U SMR disků s šindelovým záznamem vstupuje do hry jeho CMR zóna, která má na rychlost záznamu výrazný vliv, takže chování takového disku vůči klasickému CMR se bude více či méně lišit. Pro některé disciplíny, speciálně určené pro ověření možností disků s šindelovým záznamem, jsem pak k testování použil jediný oddíl „X“ zahrnující celou kapacitu disku.

Test disku Toshiba P300 6TB – za málo peněz málo výkonu, ale zase hodně místa díky SMR
i Zdroj: PCTuning.cz

Disk jsem testoval nejenom pomocí syntetických benchmarků, ale také pomocí praktických testů. Ze syntetických aplikací jsem opětovně vybral HD Tune Pro 5.5, AS SSD Benchmark a PCMark 8. U praktických testů jsem se snažil simulovat úlohy, které se budou u datového disku nejčastěji používat, a které jsou na výkonu disku závislé. Bude to tedy několik způsobů kopírování složky se soubory a načítání obrázků do Adobe Photoshopu. Kvůli testování disku se šindelovým záznamem přibyla do metodiky disciplína náhodného přístupu s využitím aplikace Iometer 1.1.0 a další praktické disciplíny využívající aplikaci Total Commander pro zápis a přepis velkého objemu dat. Podíváme se také na spotřebu disku a jeho teploty.

Do srovnávacích grafů jsem zařadil výsledky dříve testovaných disků, u nichž byla aplikována stejná metodika. Jelikož dnes testujeme SMR disk se šindelovým záznamem, bude určitě nejvíce zajímavé porovnání výsledků s minule testovaným SMR 4TB diskem Western Digital Blue.

Další podrobnosti k metodice testování si povíme v příslušných kapitolách věnovaných jednotlivým disciplínám. Začneme nyní syntetickými testy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama