Test disků Western Digital Blue – CMR klasika versus SMR šindel – dodatek první
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Test disků Western Digital Blue – CMR klasika versus SMR šindel – dodatek první

Test disků Western Digital Blue – CMR klasika versus SMR šindel – dodatek první | Kapitola 8

Petr Kupský

Petr Kupský

27. 10. 2021 23:55 30

Seznam kapitol

1. Proč přicházíme s dalšími testy 2. Iometer – pokus o zjištění velikosti CMR zóny 3. Iometer – ověření velikosti CMR zóny 4. Iometer – důkaz o proměnlivé velikosti CMR zóny 5. Úklid CMR zóny šindelového disku
6. Total Commander – kopírování pomocí fronty 7. Total Commander – přepisování pomocí fronty 8. Total Commander – kopírování složky WoT 9. Závěrečné vyhodnocení

Tímto článkem navazujeme na nedávný srovnávací test pevných disků, v němž jsme proti konvenčnímu 3TB CMR modelu WD Blue (WD30EZRZ) postavili nejnovější 4TB SMR disk WD Blue (WD40EZAZ) se šindelovým magnetickým záznamem dat, nabízející o třetinu vyšší kapacitu za srovnatelnou cenu. Tento test nyní doplňujeme o několik disciplín, které mají za cíl důkladné prověření funkce SMR disku ve velmi vysoké zátěži a nalezení jeho případných limitů.

Reklama

Abych na závěr tohoto dodatku testu dvojice disků WD Blue prověřil chování šindelového SMR disku během kopírování směsi souborů s velikostí jednotek kB až po stovky MB, vytvořil jsem v Total Commanderu úlohu, v níž jsem na cílový disk 30× kopíroval složku s instalovanou hrou World of Tanks (WoT). Tato složka v mém počítači obsahuje celkem 56 GB dat.

Test disků Western Digital Blue – CMR klasika versus SMR šindel – dodatek první
i Zdroj: PCTuning.cz

Složku s WoT jsem kopíroval z klasického pevného disku WD Red, takže na výsledku úlohy se projevila limitovaná rychlost čtení dat, kterou byla data zapisována na cílový SMR disk WD Blue. Účelem této úlohy nebylo zjištění nejvyšší možné rychlosti zápisu na šindelový disk, ale spíše odhalení případného propadu při zápisu většího počtu drobných souborů. Z tohoto důvodu nebudu v této úloze vzájemně porovnávat výkon obou testovaných disků.

Za pomoci fronty v Total Commanderu jsem tedy na SMR disk do samostatných složek 1 – 30 postupně nakopíroval stejný počet složek s instalovanou hrou WoT. Na obrázku níže vidíme stav v době těsně před koncem úlohy.

Test disků Western Digital Blue – CMR klasika versus SMR šindel – dodatek první
i Zdroj: PCTuning.cz

Na začátku úlohy zapisoval SMR disk data poměrně stabilní průměrnou rychlostí 120 MB/s. V drobném okénku grafu disku 0 (E) vlevo vidíme, že limitujícím faktorem je zde rychlost čtení zdrojového disku WD Red, který vykazuje vyšší zátěž, než cílový disk. Do konce úlohy rychlost zápisu poklesla jen nepatrně a k žádnému propadu nedošlo.

Test disků Western Digital Blue – CMR klasika versus SMR šindel – dodatek první
i Zdroj: PCTuning.cz

Šindelový disk zapsal 1,54 TB dat ve výsledném čase 4:02 a dosáhl přitom průměrné rychlosti 111 MB/s. I když disk zapisoval velké množství malých souborů, nepotřeboval k tomu svou CMR zónu a po dokončení úlohy nemusel vůbec uklízet.

Po dokončení úlohy jsem využil přítomnosti většího počtu souborů o velikosti jednotek a desítek kB v nakopírovaných složkách s WoT. Všech třicet složek jsem prošel a označil v nich k vymazání několik stovek takových souborů. Po vysypání koše, kdy se na SMR disku uvolnil odpovídající prostor po těchto souborech, jsem sledoval jeho aktivitu. Zajímalo mě, zda a jak dlouho bude disk uklízet uvolněné bloky dat ze zón se šindelovým uspořádáním záznamových stop.

Po vysypání koše to v SMR disku pár desítek vteřin chrastilo a poté veškerá jeho aktivita pohasla. Nevěřím, že by dokázal během této krátké chvíle přeorganizovat všechny výmazem dotčené šindelové zóny a sloučit tak uvolněné místo do větších celků (zcela volných zón). Disk byl v té chvíli stále zaplněn z více než poloviny své kapacity, takže jsem očekával, že jeho firmware vyvine nějakou aktivitu v době mimo zátěž, aby následný zápis dat mohl probíhat v maximální možné míře sekvenčně. Zřejmě používá jinou logiku a danou situaci nemusí řešit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama