Test disků Western Digital Blue – CMR klasika versus SMR šindel – dodatek první
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Test disků Western Digital Blue – CMR klasika versus SMR šindel – dodatek první

Test disků Western Digital Blue – CMR klasika versus SMR šindel – dodatek první | Kapitola 9

Petr Kupský

Petr Kupský

27. 10. 2021 23:55 30

Seznam kapitol

1. Proč přicházíme s dalšími testy 2. Iometer – pokus o zjištění velikosti CMR zóny 3. Iometer – ověření velikosti CMR zóny 4. Iometer – důkaz o proměnlivé velikosti CMR zóny 5. Úklid CMR zóny šindelového disku
6. Total Commander – kopírování pomocí fronty 7. Total Commander – přepisování pomocí fronty 8. Total Commander – kopírování složky WoT 9. Závěrečné vyhodnocení

Tímto článkem navazujeme na nedávný srovnávací test pevných disků, v němž jsme proti konvenčnímu 3TB CMR modelu WD Blue (WD30EZRZ) postavili nejnovější 4TB SMR disk WD Blue (WD40EZAZ) se šindelovým magnetickým záznamem dat, nabízející o třetinu vyšší kapacitu za srovnatelnou cenu. Tento test nyní doplňujeme o několik disciplín, které mají za cíl důkladné prověření funkce SMR disku ve velmi vysoké zátěži a nalezení jeho případných limitů.

Reklama

Tato kapitola navazuje na závěry, které jsme učinili v rámci výchozího srovnávacího testu pevných disků Western Digital Blue z počátku září 2021. Původně vyvozené závěry se ani po doplnění dalších testovacích disciplín zásadně nemění.

V rámci dodatečných disciplín srovnávacího testu dvojice pevných disků WD Blue jsme nově dospěli ke zjištění, že 4TB SMR disk WD Blue (s modelovým označením WD40EZAZ – 00SF3B0) využívá pro účely zápisu dat náhodným přístupem CMR zónu, jejíž velikost se podle aktuálního zaplnění disku zřejmě pohybuje v rozsahu cca 100 – 400 GB. Následné uklizení této zóny vyžaduje ponechání připojeného napájení disku po nezbytnou dobu, která se odvíjí od míry zaplnění zóny. V testu disk uklízel rychlostí 6 MB/s, takže se jedná o časově poměrně náročnou úlohu. SMR disk tedy není příliš vhodný pro použití, při němž se bezprostředně po dokončení přenosu dat vypíná (například externí disk).

Přesto to nemusí být v praxi tak horké, jak to na první pohled vypadá. Je totiž otázkou, v jakém případě dokážeme nejméně 100GB CMR zónu šindelového disku skutečně zaplnit. Jak jsme si totiž pomocí kopírování a přepisování reálných souborů ukázali, SMR disk v těchto případech svou CMR zónu prakticky nevyužíval. Nevyžadoval úklid a byl schopen plynule přijímat další data plnou rychlostí.

Krátkodobý test samozřejmě nemusel odhalit problémy, které by případně mohly vyplynout z dlouhodobého používání šindelového disku. Nemáme u něj prokázáno, s jakou efektivitou bude (kromě CMR zóny) automaticky uklízet také smazané datové bloky ze zón (pruhů, bands) se šindelovým uspořádáním záznamových stop a zbývající data spojovat do souvislých celků. Za účelem poskytnutí maximálního výkonu SMR disku by měl jeho firmware zajistit vždy co nejvíce zcela prázdných zón se šindelovým uspořádáním záznamových stop, do nichž by mohl data zapisovat sekvenčním způsobem. Tuto schopnost se mně však nepodařilo během testu jednoznačně identifikovat, byť jsem se o to snažil. Otázkou také zůstává, zda stále platí všechna dříve publikovaná omezení šindelového záznamu, nebo zda se v této souvislosti již nepodařilo dosáhnout nějakého technologického vylepšení, s nímž se výrobce dosud veřejně nepochlubil.

Větší celková kapacita testovaného SMR disku, vyšší hustota uložených dat, vyrovnávací paměť o kapacitě 256 MB a zápis dat náhodným přístupem skrze CMR zónu, to všechno jsou vlastnosti, které v porovnání s konvenčním CMR diskem patrně pomohly šindelovému disku k dosažení mnohem vyšší rychlosti zápisu ve všech doplňujících disciplínách. V některých situacích byly vzájemné rozdíly až těžko uvěřitelné. Mohu říct, že tyto výsledky jasně favorizují SMR disk WD Blue do role kapacitního úložiště multimediálních a archivních dat. Druhým dechem dodávám, že závěry, vyvozené tímto krátkodobým testem, by měly být ještě potvrzeny praktickými zkušenostmi z dlouhodobého provozu.

Po dokončení dodatečných disciplín srovnávacího testu dvojice pevných disků WD Blue musím částečně korigovat dříve vyřčený závěrečný verdikt na adresu SMR disku, kdy jsem napsal, že „fakticky jedinou větší výhodou, kterou může šindelový disk zákazníkovi nabídnout, je výrazně lepší poměr ceny a kapacity“. Praktické úlohy s kopírováním velkých objemů dat totiž ukázaly, že SMR disk dokáže být v těchto případech také rychlejší než konvenční CMR disk se stejnou pořizovací cenou.

Bez praktických zkušeností z dlouhodobého užívání šindelového disku na závěr opět potvrzuji původní názor, že SMR disk WD Blue bude dobrou nabídkou pro zákazníka, pokud se bude jeho cena pohybovat na takové hladině, aby oproti konvenčnímu disku nabídl o třetinu vyšší kapacitu.

Za zapůjčení disku do testu děkujeme obchodu CZC.CZ.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama