uplny-pruvodce-plochymi-panely-technika-a-serizovani
Monitory Článek Úplný průvodce plochými panely - technika a seřizování

Úplný průvodce plochými panely - technika a seřizování | Kapitola 4

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

28. 4. 2004 00:00 63

Seznam kapitol

1. LCD, TFT - základní pojmy 2. Typy panelů, aktivní / pasivní a pixelové vady 3. RGB a... vyhlazování písem Clear Type 4. TFT panely kontra monitory 5. Problémy - response time a obnovovací frekvence
6. Problémy - pozorovací úhly 7. Kontrast, jas a homogenita barev 8. Elektronika a způsob propojení s PC 9. Dodatek - obrazce pro seřízení LCD (a monitoru)

Po zveřejnění článku o monitorech přichází na řadu podrobnější popis technologii související s plochými LCD panely - tímto článkem budeme mít tedy základy zobrazovacích technologii hotové. Článek se zabývá základními problémy souvisejícími s obrazem plochých panelů jako jsou pozorovací úhly, doba odezvy, obnovovací frekvence, analogové a digitální vstupy nebo počet zobrazených barev. Doufám, že se mi podaří rozptýlit i některá zažitá schémata a klišé.

Reklama

 

Mnoho lidí, kteří jsou při pohledu na obraz TFT panelů na první pohled okouzlení obrazem se zářivými barvami, výbornou ostrostí a dokonalou geometrii (zejména při předvádění šetřičem obrazovky typu "akvárium"), netuší, že i tyto, na první pohled dokonalé panely mají své specifické problémy.

Základní rozdíly mezi monitorem a TFT panelem

V prvních odstavcích tohoto článku jsem zdůrazňoval zejména malé rozměry TFT panelů, které pří stejné "čelní ploše" zabírají kolem 20% prostoru okupovaného běžnými monitory. Tento argument vypadá jako poměrně důležitý, avšak v praxi zjistíte, že skutečné výhody moderních aktivních TFT panelů spočívají v úplně jiných vlastnostech (popravdě řečeno, prostor za plochým panelem zas tolik nevyužijete).

Úplný průvodce plochými panely - technika a seřizování
i Zdroj: PCTuning.cz

První co vás opravdu zaujme je obraz - ten je v případě TFT nezvykle stabilní, čistý a ostrý, bez viditelného geometrického zkreslení. Běžný obrazový "opar" jež generují i velmi kvalitní obrazovky kolem jemných detailů je pryč a vše je zřetelnější a ostřejší (což může někdy až vadit - zkuste ale přejít na běžný monitor a budete mít dojem, že se vám zhoršil zrak). Moderní panely tak umožňují používat na stejné ploše větší rozlišení bez toho, abyste měli dojem, že je obraz je nevýrazný či špatně čitelný.

Matná plocha TFT panelů která je velmi odolná proti nežádoucím odrazům a odleskům, které tak trápí čelní plochy běžných monitorů (zkuste vypnout monitor - čím lépe v něm uvidíte sebe a své okolí - tím hůře).

Nezanedbatelným faktem je, že TFT panely neemitují téměř žádná škodlivá záření (elektromagnetické, elektrostatické, rentgenové či tepelné) - nemluvě o uvolňování ozónu či pískání pulsních zdrojů. Typická spotřeba TFT panelu je 25W (monitory berou asi 4x více).

Rozměry a rozlišení

Nové TFT panely jsou jako moderní motory - dokážou ze stejného "objemu" vytěžit více. Praxe ukazuje, že TFT panely určitého rozměru (například o úhlopříčce 15") odpovídají o stupínek vyšší řadě monitorů (v tomto případě přibližně 17").

rozměr panelu typické rozlišení odpovídající monitor
15" 1024 x 768 17"
16" (pouze 2 modely) 1280 x 1024 19"
17" 1280 x 1024 19", 20"
18", 19" 1280 x 1024, 1600 x 1200 20"

Praxe ukázala, že velké panely 18" a 19" s rozlišením 1280x1024 nemají příliš velký význam - obsáhnou stejné množství informací, změní se jen velikost jednotlivých prvků (vedlejším efektem větších buněk je větší doba odezvy těch to panelů). Pokud máte zdravý zrak (a nemáte s monitorem nějaké speciální úmysly - například prezentace pro větší počet lidí) můžete klidně své myšlenky obrátit zpět na stejně drahé (avšak ne své třídě kvalitnější) kvalitnější 17".

Tam kde jste dříve potřebovali větší monitor, prostě nyní stačí "stejný" TFT panel z větším rozlišením.

Následující tabulka shrnuje základní technické rozdíly mezi monitory a TFT panely:

  ploché panely TFT klasické monitory (CRT)
jas 170 až 250 cd/m2 80 až 120 cd/m2
kontrast - poměr 200:1 až 600:1 300:1 až 800:1
pozorovací úhel (max. 180) 90160 stupňů asi 170 stupňů
chyby konvergence žádné 0,20 až 0,30mm
ostrost (focus) velmi dobrá uspokojivá až dobrá
chyby geometrie žádné možné
pixelové vady 06 žádné
vstupní signál analogový nebo digitální pouze analogový
změna rozlišení možná (extrapolace) bez problémů
křivka gamma
(přizpůsobení barev lidskému oku)
uspokojivé fotorealistické
čistota barev dobrá vysoká
blikání žádné nad 85Hz nepozorovatelné
doba odezvy 1435 ms téměř žádná
spotřeba 25 až 40 W 60 až 150 W
životnost střední (4 -5 let) velmi vysoká (5 a více let)
provedení ploché, lehké rozměrné, těžké
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama