uplny-pruvodce-plochymi-panely-technika-a-serizovani
Monitory Článek Úplný průvodce plochými panely - technika a seřizování

Úplný průvodce plochými panely - technika a seřizování | Kapitola 8

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

28. 4. 2004 00:00 63

Seznam kapitol

1. LCD, TFT - základní pojmy 2. Typy panelů, aktivní / pasivní a pixelové vady 3. RGB a... vyhlazování písem Clear Type 4. TFT panely kontra monitory 5. Problémy - response time a obnovovací frekvence
6. Problémy - pozorovací úhly 7. Kontrast, jas a homogenita barev 8. Elektronika a způsob propojení s PC 9. Dodatek - obrazce pro seřízení LCD (a monitoru)

Po zveřejnění článku o monitorech přichází na řadu podrobnější popis technologii související s plochými LCD panely - tímto článkem budeme mít tedy základy zobrazovacích technologii hotové. Článek se zabývá základními problémy souvisejícími s obrazem plochých panelů jako jsou pozorovací úhly, doba odezvy, obnovovací frekvence, analogové a digitální vstupy nebo počet zobrazených barev. Doufám, že se mi podaří rozptýlit i některá zažitá schémata a klišé.

Reklama

 

V současné době se ustálily dva základní způsoby propojení počítače a plochého panelu.

VGA / D-SUB

Prvním je klasické propojení VGA kabelem zakončeným konektorem D-SUB (na obrázku vpravo).

Úplný průvodce plochými panely - technika a seřizování
i Zdroj: PCTuning.cz

Panel musí v tomto případě signál převést znovu na digitální - tj. rozložit na úrovně jednotlivých barvových složek RGB. Pokud máte kvalitní grafickou kartu ani toto propojení není problémem - pokud je signál stabilní může být vzorkován s dostatečnou přesností - navíc díky tomu, že panelům stačí nižší obnovovací frekvence (typicky 60-75Hz) je vliv ztráty vysokých frekvencí v kabelu menší než u monitoru (čím je rozlišení a frekvence vyšší, tím jsou v kabelu a na konektorech větší ztráty signálu).

Problémem je, když karta poskytuje nepříliš přesný signál - to je typické pro integrované a levné grafické karty. Vzhledem k odchylkám ve frekvenci (tu jsou pro panel obvykle nejhorší) se může stát, že se obraz na panelu vlní (objevují se malé "mikrozoubky"). Elektronika panelu je nekvalitním signálem často dokonale zmatena - proto část uživatelů preferuje digitální propojení.

DVI

Úplný průvodce plochými panely - technika a seřizování
i Zdroj: PCTuning.cz

Digital Video Interface odstraňuje fázi digitalizace analogového VGA signálu - odpadává převod v kartě na analogový signál a v panelu konverze na digitální úrovně RGB. Výhodou je, že při propojení DVI není nutné obraz seřizovat - data jsou, podobně jako na síti přenášená digitálně (v OSD menu panelu často zmizí některé položky spojené s analogovým signálem, typicky: Clock, Phase, Center Image).

Úplný průvodce plochými panely - technika a seřizování
i Zdroj: PCTuning.cz

I když je propojení DVI vždy kvalitnější, v praxi je často (pokud máte kvalitní grafickou kartu) prakticky nemožné rozeznat způsob propojení. DVI je dobrým rozhraním, rozhodně však není nutností - přestože tak mnozí tvrdí.

Poznámka: DVI při uvádění na trh trpělo celou řadou dětských nemocí - z tohoto důvodů je kompatibilita dnešních panelů se staršími grafickými kartami (vyrobenými do roku 2002) značně omezena.

Co říci na závěr?

Obecně lze říci, že neexistují panely které by byly absolutně dokonalé - je to jen o tom, jakou nectnost jste panelu ochotni tolerovat. Obvykle panely s nejlepší odezvou mají poněkud horší pozorovací úhly, případně kontrast.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama