uplny-pruvodce-plochymi-panely-technika-a-serizovani
Monitory Článek Úplný průvodce plochými panely - technika a seřizování

Úplný průvodce plochými panely - technika a seřizování | Kapitola 6

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

28. 4. 2004 00:00 63

Seznam kapitol

1. LCD, TFT - základní pojmy 2. Typy panelů, aktivní / pasivní a pixelové vady 3. RGB a... vyhlazování písem Clear Type 4. TFT panely kontra monitory 5. Problémy - response time a obnovovací frekvence
6. Problémy - pozorovací úhly 7. Kontrast, jas a homogenita barev 8. Elektronika a způsob propojení s PC 9. Dodatek - obrazce pro seřízení LCD (a monitoru)

Po zveřejnění článku o monitorech přichází na řadu podrobnější popis technologii související s plochými LCD panely - tímto článkem budeme mít tedy základy zobrazovacích technologii hotové. Článek se zabývá základními problémy souvisejícími s obrazem plochých panelů jako jsou pozorovací úhly, doba odezvy, obnovovací frekvence, analogové a digitální vstupy nebo počet zobrazených barev. Doufám, že se mi podaří rozptýlit i některá zažitá schémata a klišé.

Reklama

 

Tento jev je obecně, spolu s dobou odezvy, považován za největší nevýhodu LCD panelů.

Úplný průvodce plochými panely - technika a seřizování
i Zdroj: PCTuning.cz

Díky své polarizační charakteristice dochází při pohledu na plochu panelu z boku (mimo rozsah stanovený pozorovacími úhly) k dramatické ztrátě jasu doprovázené zkreslením barev (v extrémním případě se obraz obrací až do negativu). Tento jev je více zřetelný v případě levných panelů DSTN (ty se dnes už naštěstí nepoužívají).

První generace aktivních panelů nabízela dobrý obraz při těchto maximálních pozorovacích úhlech: +/- 45 stupňů odklonu od kolmice v horizontální rovině a cca +15 a -35 stupňů odklonu ve vertikální rovině.

Poznámka: Vertikální i horizontální pozorovací úhly se často sčítají, proto místo +/- 45o dnes se spíše setkáte s hodnotou 90o a podobně.

Úplný průvodce plochými panely - technika a seřizování
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se na panel dívá jeden pozorovatel - a to téměř kolmo, nejsou tyto úhly nijak drastickým omezením - horší to je s pozorovateli, kteří jsou byť jen trochu mimo "pozorovací kužel" stanovený pozorovacími úhly.

Naštěstí se stále pracuje na zdokonalování technologii TFT, a tak zde máme hned několik metod zlepšujících - mezi jinými - i pozorovací úhly.

Úplný průvodce plochými panely - technika a seřizování
i Zdroj: PCTuning.cz

TFT horizontální pozorovací uhel typická odezva
TN (Twisted Nematic) 80 - 100 30ns
TN + film 120 - 140 16, 25, 30ns
IPS / Super-TFT 160 -180 30ns
MVA 160 - 170 20ns

IPS, Super TFT (Hitachi, NEC) a Multi-Domain Vertical Alignment (Fujitsu) posouvají pozorovací úhly téměř na úroveň monitorů, levné panely však stále používají klasickou TN koncepci, případně vybavují přední část panelu speciálním filmem (TN + film).

Dá se předpokládat, že podíl TN displejů první a druhé generace bude postupně klesat ve prospěch pokročilejších technologii. Jinak pokud si panel můžete prohlédnout, podívejte se na obraz seshora a z boku (pozor na šetřiče obrazovky - dokážou zamaskovat leccos).

Extrapolace nižších rozlišení

Hlavní výhoda LCD panelů - jejich přesně definovaná pixelová geometrie - se v některých případech, tehdy kdy potřebujeme zobrazit obraz v jiném než standardním rozlišení, mění na nevýhodu. Například při fyzickém rozlišení TFT panelu 1024x768 se musí běžná rozlišení 800 x 600, 640 x 480, ale i veškeré textové režimy přepočítat - "rozředit" na celou plochu panelu (přesněji řečeno, obraz v nižším rozlišení se musí extrapolovat). V prvním případě je měřítko 1.28 : 1, ve druhém 1.6 : 1 - v obou případech se nejedná o celé číslo, a tak se musí potřebné informace inteligentně rozložit na řadu sousedních pixelů.

Díky dnes používaným metodám extrapolace Advanced Scaling (dnes se naštěstí již nesetkáváme s kdysi běžným jevem, kdy se obraz v nižším rozlišení zobrazoval uprostřed černého panelu) je výsledný obraz v nižších rozlišeních přijatelný - i když mírně rozmazaný.

Poznámka: Nesmíme zapomínat na to, že provoz na jiném než standardním rozlišení se dá v případě TFT panelů považovat jen za nouzové řešení - tento režim spolehlivě totiž likviduje výhody panelů.

800x600: extrapolace způsobuje mírné zamlžení a určitou ztrátu detailů...
i Zdroj: PCTuning.cz
800x600: extrapolace způsobuje mírné zamlžení a určitou ztrátu detailů...


...standardní rozlišení (Targa Visionary V15, 1024x768)...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama