uplny-pruvodce-plochymi-panely-technika-a-serizovani
Monitory Článek Úplný průvodce plochými panely - technika a seřizování

Úplný průvodce plochými panely - technika a seřizování | Kapitola 7

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

28. 4. 2004 00:00 63

Seznam kapitol

1. LCD, TFT - základní pojmy 2. Typy panelů, aktivní / pasivní a pixelové vady 3. RGB a... vyhlazování písem Clear Type 4. TFT panely kontra monitory 5. Problémy - response time a obnovovací frekvence
6. Problémy - pozorovací úhly 7. Kontrast, jas a homogenita barev 8. Elektronika a způsob propojení s PC 9. Dodatek - obrazce pro seřízení LCD (a monitoru)

Po zveřejnění článku o monitorech přichází na řadu podrobnější popis technologii související s plochými LCD panely - tímto článkem budeme mít tedy základy zobrazovacích technologii hotové. Článek se zabývá základními problémy souvisejícími s obrazem plochých panelů jako jsou pozorovací úhly, doba odezvy, obnovovací frekvence, analogové a digitální vstupy nebo počet zobrazených barev. Doufám, že se mi podaří rozptýlit i některá zažitá schémata a klišé.

Reklama

 

Kontrast a křivka gama

Pokud budeme na ploché panely klást profesionální požadavky, záhy zjistíme, že jejich podání barev není zcela bezchybné. Prvním problémem je věrnost barev - panely často nedokážou zobrazit světlé odstíny stejně jako odstíny tmavé (často dochází ke zůžení rozsahu v tmavých oblastech obrazu), barvy jsou navíc, díky nelineárnímu podání a potlačení tmavých tónů, ve většině případů příliš zářivé. Někomu se to může líbit, grafikům to ale zásadně vadí.

Pomocným ukazatelem který může ukazovat na schopnost panelu zobrazovat plné a dynamické barvy je i tzv. kontrastní poměr.

Kontrast se většinou udává jako poměr jasů "černé" a "bílé" (tedy 100% jasu RGB). Limitní hodnotou je 200:1. Panely s nižším kontrastem většinou nejsou schopné podat celou škálu odstínů dostatečně kvalitně.

I zde platí, že výrobci si někdy v dokumentaci i tuto hodnotu vylepšují - nejlepší je když si panel můžete prohlédnout ještě v prodejně (testovací obrazce popíšeme dále).

Úplný průvodce plochými panely - technika a seřizování
i Zdroj: PCTuning.cz

Nerovnoměrnost barev a osvětlení

Úplný průvodce plochými panely - technika a seřizování
i Zdroj: PCTuning.cz


...neretušovaný snímek TFT panelu ukazuje, že střední část panelu má mírně světlejší odstín

Jistá mírná barevná nehomogenita (nejednorodost) je jednodušším panelům dokonce vlastní - souvisí totiž s výše zmíněnými pozorovacími úhly (ty například způsobují, že některé světlé barvy mají v horní části panelu jinou sytost, či dokonce odstín, než v části dolní, kterou přirozeně pozorujeme pod jiným úhlem). Barevná nehomogenita není při běžné práci nijak zřetelná, avšak panely trpící tímto neduhem (téměř všechny starší a některé nejlevnější typy TFT panelů) se nehodí k editaci fotografii a grafiky.

Dalším problémem je nerovnoměrnost zadního osvětlení (back light). Ta se dokonce zesiluje po určité době provozu - takto postižený panel vypadá jako politý světlou kávou: některé části obrazu jsou mírně zašedlé (mají menší jas). Viníkem je prosvětlovací výbojka, která má, ve srovnání s monitorem, mnohem nižší životnost (cca 3-5 let nonstop svícení).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama