Úvaha: Devět manažerských lekcí Steva Jobse
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Devět manažerských lekcí Steva Jobse

Úvaha: Devět manažerských lekcí Steva Jobse | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

14. 10. 2011 03:00 22

Seznam kapitol

1. Lekce manažerská 2. Lekce lidská 3. Lekce vylepšující 4. Lekce duchovní 5. Ze života – přes termíny nejede vlak!
6. Lekce chladnokrevná 7. Lekce fanatická 8. Lekce burnoutu 9. Lekce nových začátků

Po smrti Steva Jobse se objevila kopa článků o tom, co znamenal, co udělal, jaký byl. Zajímavější jsou ale články s osobními zkušenostmi těch, kteří s ním pracovali, a o zásadách, které jim vštěpoval. Jeden z nejlepších textů je od Sachina Argawala: Osm manažerských lekcí, které jsem získal, když jsem pracoval pro Steva Jobse.

Reklama
Úvaha: Devět manažerských lekcí Steva Jobse
i Zdroj: PCTuning.cz

Možnost vylepšovat produkt bez zbytečné byrokracie je trochu podezřelá – autor měl na mysli patrně „vylepšovat malými změnami“. Ano, když něco vypadá blbě, je na místě to opravit rovnou a neptat se, protože ptát se na každou blbost je neproduktivní. U inteligentních zaměstnanců šéf očekává, že menší problémy dokážou vyřešit sami.

Problém nastává v okamžiku, kdy nejde o změnu malou. Samostatná iniciativa zaměstnanců se může zvrtnout v anarchii a produkt se může v podstatě rozpadnout. Není nic šílenějšího, než když několik hodin před předváděčkou zjistíte, že vám zaměstnanci produkt změnili či „vylepšili“, ale vy nevíte jak. „Vylepšení“ je velmi subjektivní věc a větší změny schvalování prostě podléhat musí. Pokud v Applu takováto politika je, jsem skálopevně přesvědčen o tom, že má určité meze – jak v rozsahu změn, tak v čase, po který je možné změny bez schvalování provádět. Před nájezdem do produkce se už žádné změny určitě prováděny být nesmí. Pravidlo se zřejmě vztahuje také jenom na vývojáře a ne na „zaměstnance obecně“ – jako například na zaměstnance Apple Storu, kteří by určitě měli také řadu dosti přínosných poznámek (o uživatelích ani nemluvě).

Úvaha: Devět manažerských lekcí Steva Jobse
i Zdroj: PCTuning.cz

Nesmírně bych se divil, kdyby Steve Jobs dal bianko šek zaměstnancům na provádění změn, na to byl příliš velký perfekcionista a je o něm známo, že si svoje slavné prezentace nacvičoval, aby nedošlo k nějakému překvápku. Takže tohle doporučení bych bral skutečně s rezervou.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama