Úvaha: Devět manažerských lekcí Steva Jobse
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Devět manažerských lekcí Steva Jobse

Úvaha: Devět manažerských lekcí Steva Jobse | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

14. 10. 2011 03:00 22

Seznam kapitol

1. Lekce manažerská 2. Lekce lidská 3. Lekce vylepšující 4. Lekce duchovní 5. Ze života – přes termíny nejede vlak!
6. Lekce chladnokrevná 7. Lekce fanatická 8. Lekce burnoutu 9. Lekce nových začátků

Po smrti Steva Jobse se objevila kopa článků o tom, co znamenal, co udělal, jaký byl. Zajímavější jsou ale články s osobními zkušenostmi těch, kteří s ním pracovali, a o zásadách, které jim vštěpoval. Jeden z nejlepších textů je od Sachina Argawala: Osm manažerských lekcí, které jsem získal, když jsem pracoval pro Steva Jobse.

Reklama
Úvaha: Devět manažerských lekcí Steva Jobse
i Zdroj: PCTuning.cz

Svatá pravda. Strategie „dávejte si o něco těžší úkol, než momentálně zvládnete“ je velice funkční nejenom v práci, ale i ve škole nebo při tréningu. Nejde o to naložit si nějakou brutalitu, pod jejíž vahou pojdete, ale najít takový úkol, který vyžaduje další studium, sbírání informací, hledaní nových úhlů pohledu. Pokud budete dělat jenom to, co už umíte, zakrníte a přestanete se zlepšovat.

Do podobné myšlenkové pasti upadají manažeři, kteří na úkoly nasazují právě ty lidi, kteří je umí perfektně zvládnout. Tím ale urychlují jejich vyhoření a zároveň se zbavují možnost trénovat jejich nástupce či náhradníky. Daleko lepší, i když z hlediska vedení poněkud podezřelý, je systém párového programování, kdy lidé spolupracují. Nebo systém učedník – učitel, kdy práci dělá ten méně zkušený a ten více zkušený mu radí.

Geniální výhodou tohoto přístupu je, že se učí vlastně oba dva – učedník se učí původní práci učitele a ten se zase školí v tom, jak vést podřízené (vlastně se učí „na nižšího manažera“ v dané oblasti, „aniž by přišel o duši na nějakém manažerském kurzu“).

Úvaha: Devět manažerských lekcí Steva Jobse
i Zdroj: PCTuning.cz

Dávat zaměstnancům o něco těžší úkoly, než zvládnou, vyžaduje určitou odvahu. Šéfům, kteří jsou orientovaní jen na momentální výkon, se tato strategie líbit nebude, stejně jako průběžné vzdělávání a podobně. Pro ně je to jenom „mrhání časem a výkonem, který lze proměnit v užitečnou práci“. Jsem si ale celkem jistý, že právě tihle vůdci mezi úspěšné šéfy technologických firem patřit nebudou.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama