Úvaha: Jak kolabují IT giganti
i Zdroj: PCTuning.cz
Apple Článek Úvaha: Jak kolabují IT giganti

Úvaha: Jak kolabují IT giganti | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

25. 2. 2011 03:00 29

Seznam kapitol

1. Byznys jako na horské dráze 2. Faktory krachu 3. Genialitou k úspěchu? Ne tak docela! 4. Bez zisku to nejde
5. Ovládni, patentuj a panuj 6. S otevřeností do pekel 7. Kde je ten zakopaný pes? 8. Pravda je ve hvězdách

I když se z krátkodobého pohledu zdá, že se technologie proměňují jenom pozvolna a jsou v nich oblasti, které se vlastně moc nemění, je vývoj IT ve skutečnosti velice dynamický a svou povahou revoluční. I když jste pár let na koni a úspěchy se jenom hrnou, další rok může velice jednoduše přijít zlom a najedou přijde krach. Proč? O tom si zapolemizujeme v dnešní úvaze.

Reklama

Problém je samozřejmě i jinde. Ani vlády, ani běžní ekonomové příliš nechápou charakter IT technologií a pokoušejí se na ně aplikovat stejné postupy jako na branže, které se mění pomalu a mají stabilní produktové cykly. Ale IT není cukrovar. Cukr je třeba stále, dá se vyrábět každý rok a poměrně přesně lze odhadnout, kolik je ho třeba vyrobit. Pravděpodobnost, že bude nahrazen supercukrem, který kompletně odrovná výrobu klasického cukru, je docela malá.

V IT se ale tahle věc děje v podstatě neustále a dá se jenom zatraceně špatně odhadnout, co se stane v budoucnosti. Je to přímo v povaze disruptivních technologií: Nelze odhadnout kdy přijdou a jaký budou mít konkrétní dopad, ví se jenom, že rozhodně přijdou a někdo na nich vydělá a někdo to odskáče. 

Úvaha: Jak kolabují IT giganti
i Zdroj: PCTuning.cz

Chápu nadšení investorů z růstu akcií Apple nebo Google, ale popravdě řečeno to, zda se jim bude v budoucnosti dařit a nebo ne, je spíš otázkou víry než vědy, stejně jako „tržní ocenění Facebooku“. Nikdy nevíte, zda se neřítíme do další bubliny, nevíte, zda Apple neskončí spolu s Jobsem, zda se na nás nevyřítí nějaká úplně nová technologie, na které pracuje někdo, koho ještě neznáme.

A tyto faktory způsobují, že se investoři chovají poněkud hystericky a při prvním náznaku potíží mají tendence akcie prodávat, čímž firmu potopí v krizovém okamžiku. Tím se podílí také na rychlých vzestupech a koncích – když to vypadá zajímavě, všichni se do toho vrhají, když jsou na obzoru problémy, skáčou přes palubu. Trochu jim rozumím: Když zkrachuje softwarehouse, to jediné, co zůstává, je zastaralý hardware, licence na software, který asi nepůjde prodat a dluhy na energiích, nájmu a platech zaměstnanců. 

Úvaha: Jak kolabují IT giganti
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se firmu v problémech nepodaří prodat někomu, kdo má zájem o její know how, ale dotyčný si raději pouze odloví pár klíčových zaměstnanců, máte zkrátka problém. Jediné, co má v takovém případě hodnotu, jsou patenty, ochranné známky a tak dále. Ani u Palmu, který byl HP odkoupen kvůli WebOS, není žádná jistota, že za rok až dva nezjistíme, že dopadl úplně stejně, jako před třiceti lety GEOS: Jako zajímavá technologie, která se stala úplně irelevantní a jenom stála HP spoustu peněz. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama