Úvaha: Jak kolabují IT giganti
i Zdroj: PCTuning.cz
Apple Článek Úvaha: Jak kolabují IT giganti

Úvaha: Jak kolabují IT giganti

Michal Rybka

Michal Rybka

25. 2. 2011 03:00 29

Seznam kapitol

1. Byznys jako na horské dráze 2. Faktory krachu 3. Genialitou k úspěchu? Ne tak docela! 4. Bez zisku to nejde
5. Ovládni, patentuj a panuj 6. S otevřeností do pekel 7. Kde je ten zakopaný pes? 8. Pravda je ve hvězdách

I když se z krátkodobého pohledu zdá, že se technologie proměňují jenom pozvolna a jsou v nich oblasti, které se vlastně moc nemění, je vývoj IT ve skutečnosti velice dynamický a svou povahou revoluční. I když jste pár let na koni a úspěchy se jenom hrnou, další rok může velice jednoduše přijít zlom a najedou přijde krach. Proč? O tom si zapolemizujeme v dnešní úvaze.

Reklama

Naposledy jsem se o tom přesvědčil u zprávy na Business Insideru z 22. února, která říká, že tablety (rozuměj: v minulém roce vlastně jen iPad) způsobily, že prodej PC koncovým zákazníkům znatelně poklesl. U HP jde o pokles o 12% a u Dellu o 8%. Dell přitom vysvětloval, že pokles je způsoben tím, že prodej PC vzrostl minulý rok kvůli Windows 7. To, uzavírá článek, znamená, že výrobci PC jsou při prodejích stále více závislí na cyklu Microsoftu a navíc jim prodeje užírají tablety. Záměna jedné technologie jinou je u počítačových technologií naprosto normální věc. Neustále se objevují různé koncepty, některé se prosadí, uspějí, expandují, dosáhnou fáze srovnání nabídky a poptávky (produkční plató) a pak jejich význam a prodej začne klesat. 

Úvaha: Jak kolabují IT giganti
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak by řekli ekonomičtí historikové, padl Řím, padla Byzanc, padla Británie – a nyní je na řadě PC. Úspěšných a stabilních firem je v IT poměrně málo, zvláště u výrobců komponent pro hardware. Jedna z úžasných knížek o disruptivních technologiích (těch, které způsobují revoluci ve vývoji) analyzuje historii firem, vyrábějících technologie pro harddisky – a ukazuje se, že většina firem má problém přežít pět let své existence. Firmu může zničit to, že se pokusí inovovat příliš brzy (to se stalo koneckonců třeba i Sinclairovi s jeho lidovým elektromobilem Sinclair C5) – investuje, vyvine a neprodá. A nebo se drží moc zpátky a příliš lpí na zavedených technologiích, takže už nezachytí vlnu inovací. 

Stačí poměrně malé zaváhání, vynechání dvou-tří produktových cyklů a jste, tak řečeno, v rejži – což potkalo kupříkladu Palm a je možné, že to nově potká například Nokii. Technologie jsou naprosto nemilosrdné – a od totálního úspěchu k bankrotu mohou firmu dělit méně než dva roky. Velmi neuvěřitelně působí kupříkladu pětiletá finanční historie Sinclairu (1981–1986), která vypadá, jako byste lezli po žebříku, ale ten najednou skončil a vy jste se zničehožnic rozplácli o silnici. V té samé době se rozpadlo videoherní impérium Atari v podobně grandiózním stylu. Totéž potkalo o dekádu později Commodore – opět podobná příjmová křivka, která vypadá dobře, ale najednou prostě končí a po ní následuje odprodej firmy.

Úvaha: Jak kolabují IT giganti
i Zdroj: PCTuning.cz

Četl jsem spoustu výpovědí naštvaných zaměstnanců, kteří nechápavě žasli nad zdánlivě náhlým krachem svého zaměstnavatele. Naprosto lahůdkový byl rozhovor s Davem Hynie, bývalým šéfkonstruktérem Commodore, který o posledních manažerech Commodoru prohlásil, že by jeho kocour dokázal firmu řídit lépe. Něco na tom může být, tyhle věci se těžko posuzují zvenčí, ale faktorů, které smetou zdánlivě zavedenou firmu, je mnoho a řada může být těžko ovlivnitelná. Přestože firma vypadá navenek úspěšně, může být vnitřně prohnilá na samu hranu rozložení a žádný nový manažer s ní už nic neudělá.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama