Úvaha: Přichází konec optických médií?
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha: Přichází konec optických médií?

Úvaha: Přichází konec optických médií?

Michal Rybka

Michal Rybka

19. 11. 2010 03:00 50

Seznam kapitol

1. Optická média jsou mrtvá. Mrtvá! 2. Je to opravdu tak? 3. Optické mechaniky na ústupu 4. Jak je to vlastně se spolehlivostí?
5. Kam s důležitými daty? 6. Vítejte v online Matrixu v0.1b 7. Nebezpečí a nástrahy online zálohování 8. S plackou na věky věků

Po letech je to tady: Apple nabízí instalačky pro nový a ještě placatější Macbook Air na flešce a Microsoft prodává Office pouze jako sériové číslo, zbytek si stáhnete z netu. „Optická média jsou mrtvá“, jde kolem hlas. Ale je tomu tak opravdu? Ano, mají malou kapacitu, pomalu se zapisují a moc toho nevydrží. Ale odepsat je úplně?

Reklama

Mno. Pokud patříte mezi majitele notebooku bez mechaniky – a takové najdeme dobře deset let dozadu, instalačka na flešce vás nepřekvapí. I já jsem si pro svůj notebook udělal instalačku na flešce, protože mám na ní knihovnu driverů a základních utilit – a tyhle v věcičky si pak můžu kdykoliv přepsat inovovanou verzí. „Rewriteable“ instalačka, kterou prostě strčíte do USB portu a v pohodě z ní bootujete, je nekonečně praktická. Znamená to ale, že optická média skutečně končí?

Úvaha: Přichází konec optických médií?
i Zdroj: PCTuning.cz

Na začátku fakta, která svědčí pro to, že to CD a DVD mají už za sebou, aneb obžalovací řeč: Za prvé, 12 cm optická média jsou skutečně rozměrná a jejich mini verze o 8 cm se nikdy skutečně neujala, zmenšená CD a DVD vždy představovala určitou raritu, která občas tragicky skončila zaseknutá v útrobách slot in mechaniky. Důvod je jasný - stačí si srovnat kapacity základní single layer single sided verze médií: 12 cm single layer DVD má kapacitu 4,7 GB, u 8 cm verze je to 1,4 GB. Je tedy jasné, proč se žádná miniaturizace, jako v případě disket, prostě nekonala. Velká média potřebují velké mechaniky, které se nevejdou do moderních netbooků a tabletů – a i kdyby se tam vešly, papají zbytečně moc elektřiny a při provozu vibrují celým zařízením. Životnost mechanik taky není nic moc, což zjistí brzy každý, kdo bude notebookovou mechaniku používat ke skutečně intenzivnímu vypalování - viděl jsem oficiální specifikace mechaniky, kde se uvádělo, že se počítá s tím, že mechanika bude zapisovat maximálně 1% času, kdy je zapnutá.

Za druhé, kapacita optických médií je naprosto nevyhovující dnešní době. To, co bylo před deseti lety téměř nekonečné a zdálo se, že jedno médium stačí na zálohu celého disku, je dnes ve srovnání s kapacitou disků směšné.  Kolik potřebujete DVD na to, abyste na ně nahráli obsah 2 TB harddisku? Přes 400 kusů, což je při ceně 5 Kč za médium více než 2000 Kč a při 5 minutách na disk byste potřebovali více než 30 hodin na vypálení. Zálohování velkého disku na DVD je tak šílená práce, že si to podruhé rozmyslíte a radši budete zálohovat na externí harddisk. Přes USB 2.0 je kopírování na externí disk taky pomalé, ale alespoň nemusíte v mechanice přehazovat stovky placek.

Úvaha: Přichází konec optických médií?
i Zdroj: PCTuning.cz

Za třetí, jediný, kdo dnes tlačí káru optických médií vpřed, je vlastně filmový průmysl a Sony. Vítězství BluRay nad HD DVD je dost možná vítězství Pyrrhovým – Apple ani Microsoft tenhle formát netlačily a tak trochu nemají důvod podporovat BluRay konsorcium a Sony v jejich výhře. Navíc je možné, že už je pozdě – teprve teď klesla cena základního 25 GB média k padesáti korunám a je otázka, zda se uchytí. Ostatně i podle názorů odborníků ze Sony není možné rotační optická média dále vylepšovat – naráží se zde prý na limity laserů a není možné vytvořit optické médium, které by bylo čteno kratší vlnovou délkou. Proč tedy nepřeskočit „poslední optickou technologii“ rovnou?

Za čtvrté, optická média mají vážně špatnou pověst z hlediska retence dat. V době, kdy se konečně objevila levná DVD média, měla takovou kvalitu, že je v recenzi jakýchsi „takymédií“ autor CDR serveru charakterizoval slovy, že by „raději vypaloval data na pivní tácek“. V některých případech byla data prakticky nečitelná už po zapsání! Dnes jsme na tom výrazně lépe, média, vypalovačky i čtečky se o hodně zlepšily, ale pověst nespolehlivých médií CD a DVD zůstala. Svůj podíl na tom má i poměrně velká citlivost médií na manipulaci a skladování – vypalovaná média opravdu špatně snáší pobyt na sluníčku (14 dní na přímém slunečním světlem znamená výmaz) a povalování bez obalu poničí i lisovaná média.

Úvaha: Přichází konec optických médií?
i Zdroj: PCTuning.cz

Za páté, význam optických médií byl zcela marginalizován. Ještě před pár lety měly význam už jenom proto, že oficiální distribuce filmů šla pouze přes DVD, ale po smrti VHS i rekordéry nahrávaly na DVD. Chtěli jste si nahrát něco z telky? Pořídili jste si DVD rekordér. Dnes jsme už dál, nepotřebujeme vlastně ani rekordér, protože televize umí nahrávat na disk připojený přes USB. Vyzrála i ovládací menu, takže se můžete rozumně prohrabávat i velkými disky – a nebo si do telky rovnou streamovat z netu či sítě. I zde tedy DVD nepotřebujete. Pravda, v této roli mají zatím DVD dominující úlohu: DVD přehrávač má skoro každý a pokud chcete příbuzným nahrát něco z televize, je nejjednodušší a nejlevnější to nahrát na médium za 5 Kč, než jim půjčovat flashdisk (stejně ho nevrátí!)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama