Úvaha: Přichází konec optických médií?
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha: Přichází konec optických médií?

Úvaha: Přichází konec optických médií? | Kapitola 8

Michal Rybka

Michal Rybka

19. 11. 2010 03:00 50

Seznam kapitol

1. Optická média jsou mrtvá. Mrtvá! 2. Je to opravdu tak? 3. Optické mechaniky na ústupu 4. Jak je to vlastně se spolehlivostí?
5. Kam s důležitými daty? 6. Vítejte v online Matrixu v0.1b 7. Nebezpečí a nástrahy online zálohování 8. S plackou na věky věků

Po letech je to tady: Apple nabízí instalačky pro nový a ještě placatější Macbook Air na flešce a Microsoft prodává Office pouze jako sériové číslo, zbytek si stáhnete z netu. „Optická média jsou mrtvá“, jde kolem hlas. Ale je tomu tak opravdu? Ano, mají malou kapacitu, pomalu se zapisují a moc toho nevydrží. Ale odepsat je úplně?

Reklama

Tím nám, po celé téhle disputaci, zbývá jedna jediná celkem spolehlivá alternativa pro ukládání dat pro menší uživatele, kteří nechtějí za zálohování platit moc peněz: Archivační DVD. Má malou kapacitu, je pomalé, má svoje mechanické apod. slabiny a nepochybně by bylo rozumné ho něčím nahradit. Souhlasím s tím, že je na čase se posunout někam dále, k zařízením, která mohou být menší a kompaktnější – už jenom proto, že na čase eliminovat rotaci té dvanácticentimetrové placky, která vibruje notebookem a vrčí občas jako pudl, kterému jste vzali večeři. 

Úvaha: Přichází konec optických médií?
i Zdroj: PCTuning.cz

Myšlenka menších a kompaktnějších strojů se mi líbí – a do téhle třídy už prostě křehké DVD mechaniky nepatří. Ale NENÍ je zatím čím nahradit. Není. Nemáme žádná archivační média, která by byla dost malá, spolehlivá, levná, měla velkou kapacitu a nabízela dlouhou životnost. 4,7 GB prostoru na rotující placce je tragicky málo, ale to jediné masově rozšířené médium, které dovoluje uchovávat data po delší dobu bez údržby a periodického přelévání na další média. Ať se dívám kam chci, na jakékoliv prototypy, nevidím žádnou rozumnou náhradu. Holografie a fluorescenční disky? Drahé a stále ve fázi demonstrátoru. LTO pásky? Jenom pro firmy.

Trend směřuje dnes k tomu, že se tlačí levná a nespolehlivá média, jde o rychlost, kapacitu – ale životnost je irelevantní. Jede se od záruky k záruce – ovšem bez garance, že to data doopravdy přežijí. Dnes nalijeme 3 TB dat na disk a zejtra? Kdopak ví? Zejtra si lehneme do rakví! A když přežijeme záruku – přelijeme to na 6 TB disky a tak dále a tak dále. Občas budou nějaké ztráty, ale co s tím, že ano. Kdo by se zajímal o starší data! 


Zálohujte, zálohujte a zálohujte, nebo dopadnete takhle! :-)

A přesto: Hledal jsem po letech své školní práce, které se při přesunování mezi disky za ta léta vytratily a našel je na zlatém CD z roku 1995. Vše šlo v pohodě přečíst. Ano, má smysl si dělat archivní zálohy, které jenom čekají v pořadači na to, jestli nebudou někdy potřeba. A zatím máme jedinou třídu archivačních médií, které přežila „post-disketovou“ revoluci: Optická média 12 cm formátu. Náhrada není v dohledu.

A proto říkám: Ne, čas konce optických médií ještě nenastal. Minimálně v archivační roli jsou zatím stále bez náhrady. Pokud jste přesvědčeni o tom, že je nahradíte flash disky a internetem, říkám „jen do toho!“ Osobně se budu dále u dokumentů a textů držet archive grade CD/DVD médií – prostě proto, že v praxi už prokázala, že 15 let zvládnou bez problémů. Co ale budu dělat s fotkami a video klipy, které jsem si nahrál a posbíral, to nemám nejmenší tušení. Asi nezbude než přelévat mezi disky a modlit se, aby neumřely na syndrom NHS (Náhlé Harddiskové Smrti). Archivační média s kapacitou 500 GB – 1 TB, rozumnou cenou a očekávanou životností kolem 20 let prostě nikde nevidím.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama