Úvaha: Přichází konec optických médií?
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha: Přichází konec optických médií?

Úvaha: Přichází konec optických médií? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

19. 11. 2010 03:00 50

Seznam kapitol

1. Optická média jsou mrtvá. Mrtvá! 2. Je to opravdu tak? 3. Optické mechaniky na ústupu 4. Jak je to vlastně se spolehlivostí?
5. Kam s důležitými daty? 6. Vítejte v online Matrixu v0.1b 7. Nebezpečí a nástrahy online zálohování 8. S plackou na věky věků

Po letech je to tady: Apple nabízí instalačky pro nový a ještě placatější Macbook Air na flešce a Microsoft prodává Office pouze jako sériové číslo, zbytek si stáhnete z netu. „Optická média jsou mrtvá“, jde kolem hlas. Ale je tomu tak opravdu? Ano, mají malou kapacitu, pomalu se zapisují a moc toho nevydrží. Ale odepsat je úplně?

Reklama

Stahování a updatování aplikací online je mnohem pohodlnější a flexibilnější, pokud se nebavíme o počáteční instalaci OS – a co si budeme lhát, dneska si v podstatě už ani nezahrajete na PC hru, aniž by to neustále očuchávalo nějaký verifikační server. Takže buď musíte být stejně trvale připojeni i na cestách, nebo si hru cracknete a v takovém případě optickou mechaniku stejně nepotřebujete. Optická mechanika je rozměrná, zvětšuje zařízení a osobně jsem se docela divil, když Lenovo přišlo s optickými mechanikami v řadě jejich ultraportablů X200 – už od časů série X20 tam mechanika nebyla, nikomu nechyběla a místo DVD by udělali lépe, kdyby tam dali větší baterii.

Úvaha: Přichází konec optických médií?
i Zdroj: PCTuning.cz


Jak často potřebujete optickou mechaniku na cestách?

V netboocích mechaniky nejsou a nevšiml jsem si, že by jejich uživatelé jakkoliv trpěli – kdyby náhodou mechaniku chtěli, na trhu je spousta externích DVD vypalovaček kolem litru (nezapomínejme, že „originální“ vypalovačky zasouvané do těl jednotlivých řad notebooků stály ještě před pár lety mezi 3.000 – 5.000 Kč!). Přiznávám, na dovolenou si externí mechaniku beru čistě pro všechny případy, ale jinak ji s sebou nenosím už velice dávno. Všechny potřeby „offline“ přenášení řeší flashka – a to včetně zálohování dokumentů a synchronizace.

I když se rozhodneme optická média odepsat, zůstává tu po nich velká a docela zásadní díra. Na jaká média chcete dnes zálohovat? Harddisky mají očekávanou životnost kolem 10-20ti let, navíc mají nepříjemnou tendenci umřít velmi rychle. V okamžiku, kdy zadetekujete problém, už obvykle nemáte čas přesypat data jinam – a SMART informace a jiné metriky „spolehlivosti“ mi v praxi nikdy nezafungovaly. Jako prostředek pro dočasné zálohování jsou výborné, hlavně když je dáte do chytré NASky, která navíc funguje jako FTP a torrent server, můžete z ní streamovat přímo do telky a podobné věci. Dobře nakonfigurovaná NASka je k nezaplacení, můžete se k ní připojit odkudkoliv a sypat si tam co chcete a na rozdíl od altruistických úložných služeb zdarma navíc nehrozí, že by se vám v datech někdo hrabal bez vašeho vědomí. 

Úvaha: Přichází konec optických médií?
i Zdroj: PCTuning.cz


Jedna krabička, spousta dat uvnitř. A zálohovaných!

Nevýhodou je ale to, že doslova nevíte ani dne ani hodiny, kdy se disk vyklopí. A s růstem kapacity disků neustále narůstá riziko katastrofální ztráty dat – nejde jenom o to, že jich umře hodně najednou, ale taky o to, že jejich kopírování trvá déle a déle. Četl jsem zajímavou studii, která popisovala, že s nárůstem kapacity disků se stávají problémem i RAID řešení, protože rebuildování RAID pole po havárii jednoho disku za provozu může zabrat klidně i týden, během kterého by další selhání disku bylo katastrofální. Domácí NAS s RAID 1 považuji za velmi dobré zálohovací řešení pro dočasné zálohy, pokud se vám do toho nedostane nikdo „zvenku“, ale samo to nestačí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama