Úvaha: Přichází konec optických médií?
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha: Přichází konec optických médií?

Úvaha: Přichází konec optických médií? | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

19. 11. 2010 03:00 50

Seznam kapitol

1. Optická média jsou mrtvá. Mrtvá! 2. Je to opravdu tak? 3. Optické mechaniky na ústupu 4. Jak je to vlastně se spolehlivostí?
5. Kam s důležitými daty? 6. Vítejte v online Matrixu v0.1b 7. Nebezpečí a nástrahy online zálohování 8. S plackou na věky věků

Po letech je to tady: Apple nabízí instalačky pro nový a ještě placatější Macbook Air na flešce a Microsoft prodává Office pouze jako sériové číslo, zbytek si stáhnete z netu. „Optická média jsou mrtvá“, jde kolem hlas. Ale je tomu tak opravdu? Ano, mají malou kapacitu, pomalu se zapisují a moc toho nevydrží. Ale odepsat je úplně?

Reklama

Ano, samozřejmě, máme tu nový svět internetového zálohování. To má řadu velkých výhod: U legálně koupeného obsahu nemusí být velký rozdíl mezi pořízením a obnovením. Koupíte si seriál – a kdykoliv se zalogujete do online shopu, můžete si už zakoupené znovu stáhnout. To je ohromující výhoda, zvláště ve srovnání s fyzickými nosiči: Zkuste si zajít do obchodu s rozšlapaným DVD a domáhat se nového „za cenu média, protože za licenci jste už zaplatili“. Tohle může fungovat, pokud nepřijdete o účet (některé služby vyžadují, aby váš účet trvale existoval a vy celou dobu platili nějaký paušál) a taky to, aby obchod podporoval snadné získání informací o tom, co jste si koupili a dovedl to snadno obnovit.

Úvaha: Přichází konec optických médií?
i Zdroj: PCTuning.cz

To kupříkladu neumí ani AppStore od Apple, který vás nechá potvrdit, že si „koupíte“ aplikaci, za kterou už jste zaplatili – a teprve potom řekne „hele, vy to vlastně máte zadarmo!“ Takhle si to nepředstavuji, představuji si, že kdykoliv můžete říct, že chcete obnovit vše, co jste si kdy zakoupili a nebo si to vyberete v nějakém seznamu. Ale rozhodně to je cesta vpřed, výhody jasně převažují – dostupnost kdykoliv a kdekoliv. Náhrada distribuce fyzických médií je spíš otázkou tradic, zvyku zákazníků (mít to v polici je „jistota“) a času. Není potřeba si zálohovat podobný obsah a za zálohování navíc dávat svoje peníze, je to součást služby spojené s distribucí.

Za druhé, máme tu obrovské výhody spojené s online zálohováním vašich vlastních dat – offsite zálohování je bezpečné (nebo mělo by být), můžete se k datům dostat kdykoliv a odkudkoliv. Jenže: Je tu veliká řada pochybností, pokud jde o bezpečnost a dostupnost. Pokud vám na datech ve skutečnosti nezáleží a nebo je chcete přes zálohovací systém dokonce sdílet, tak vám je v podstatě jedno, jestli poskytovatel „úložného prostoru zdarma“ nezkrachuje, nezačne podmiňovat přístup k datům přestupem na placený paušál, nebude se vám v datech hrabat za účelem data miningu a nebo prostě jenom přestane reagovat. Stalo se vám někdy, že poskytovatel služby, kterou potřebujete a spoléháte na ni, prostě přestane reagovat na maily a dělá tak zvaně „mrtvého brouka“? Mě ano – a od té doby přistupuji k podobným službám, zvláště k těm neplaceným, s velkou dávkou opatrnosti.

Úvaha: Přichází konec optických médií?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jsem si celkem jistý, že pokud chcete zálohovat důležitá a nebo důvěrná data, tak si online služby buď nezvolíte a nebo je budete používat jako doplněk, něco ve stylu „pravidelně zálohuji na NAS a taky na net, v zakódovaném formátu“. Myšlenka, že bych na nějaké free úložiště dával důležité finanční informace, firemní plány, kontakty a podobné věci, mi přijde tak šílená, že je skoro směšná. Vážně, vždycky, když mi někdo vypráví o tom, jak se všechno bude zálohovat do cloudu, musím se usmívat. Jedna věc je, když si sjednáte placený servis typu Connected Backup s firmou, která se specializuje na zálohování dlouhé roky, jako je Iron Mountain. Máte podepsané smlouvy, je úplně jasné, jaké škody vám budou hradit v případě úniků informací, mají povinnost evidovat všechny přístupy k úložišti, což můžete využívat i v případě právního sporu a podobně. Je to podobné, jako když si ukládáte cennosti do zavedené banky.

Úvaha: Přichází konec optických médií?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud využíváte služeb společnosti, která je úplně nová a nemá žádnou historii, tak je to sázka do loterie. Jako byste se rozhodli uložit rodinné cennosti do skříňky na nádraží, do takové té, kde zamykáte jenom číselným kódem a která poskytuje vaší bagáži jen o něco lepší ochranu, než kdybyste ji nechali hlídat děckem. Takovou službu si vyberete jenom v případě, že vám na obsahu nesejde, je to na chvilku a nebo se připravujete k útěku před spravedlností a chcete mít jistotu, že úložiště je anonymní.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama