Úvaha: Velké překvapení od Microsoftu. Tablet..?!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Velké překvapení od Microsoftu. Tablet..?!

Úvaha: Velké překvapení od Microsoftu. Tablet..?! | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

29. 6. 2012 03:00 43

Seznam kapitol

1. Velká sláva 2. Vše vs. tablet 3. Druhý Babylon 4. Zabiják jménem software
5. Stejné chyby dvakrát? 6. Nezodpovězené otázky 7. Rozhodne cena

Když Microsoft připravoval úžasné, tajemné a překvapující oznámení, čekal jsem nějakou pecku, jako třeba že se rozhodli koupit Nokii. Ono přelomové oznámení ovšem spočívalo v tom, že představili koncepty tabletů Surface. Před pár lety si Steve Balmer dělal legraci z iPadu – a dnes uvádí svoje vlastní MicroSurfacePady?

Reklama

Tato dualita platformy nepochybně způsobí mezi uživateli velký zmatek. Pokud si pamatujete na virvál kolem „Vista Ready“ a „Vista Capable“ počítačů, je vám jistě jasné, že až uživatelé zjistí, že operační systém vypadá jako jejich desktopová Windows, jmenuje se jako jejich desktopová Windows, ale nejsou to jejich desktopová Windows, bude to přímo epochální malér. Člověk se až diví, že se do stejného maléru žene Microsoft dvakrát po sobě. Přidejte k tomu fakt, že Windows 8 jsou Metro-desktopově „dvojjediné“ samy od sebe a koncept Metra bude pro konzervativně vycvičené uživatele dost šokující – myslím, že uživatele čeká totální zmatení a Microsoft téměř dokonalé fiasko. Už vidím davy lidí, kteří si koupili „levný“ Surtface RT v domnění, že to „na rozdíl od iPadu bude kompatibilní s PC a pojedou na tom normální programy“ – a zjistí, že to prostě není pravda.

Úvaha: Velké překvapení od Microsoftu. Tablet..?!
i Zdroj: PCTuning.cz

A tyhle rozčilené davy se poženou za prodejci hardware a budou se domáhat vrácení peněz, protože pokud si „kupovali tablet s Windows“, budou jistě chtít, aby jim na tom běžely aplikace pro Windows. A tomuhle zmatku napomáhá Microsoft opravdu divně zvolenými názvy: Surface RT a Surface Pro svými názvy připomínají třeba Windows Home a Windows Professional. Ty jsou ale kompatibilní a na rozdíl od „Surfaců“ na tom jede ten samý software. Aby bylo všechno ještě chaotičtější, Microsoft hodlá uvést nejprve pouze Surface RT a teprve za tři měsíce potom Surface Pro. Jak tak znám normální uživatele, nepochybuji, že tohle jim nebude možné skoro vysvětlit. To bude nářez. To bude nářez!

Úvaha: Velké překvapení od Microsoftu. Tablet..?!
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako hlavní tahák pro Surface RT Microsoft slibuje zabudovaný Office. Odhlédněme od faktu, že kancelářské aplikace nejsou pro tablet zrovna ideální. Každý, kdo pracoval třeba s Numbers na iPadu, se mnou asi bude souhlasit, že na to opravdu potřebujete klávesnici. Na tabletu si pohodlně přečtete dokument nebo prostudujete tabulku – ale něco na tom vytvořit? Na to opravdu není dobrý. Otázkou je, jak bude Office pro Surface RT fungovat a jak bude ve skutečnosti kompatibilní s normálním Office. Koncept, že Microsoft nabídne „Office na x86 nekompatibilní platformě, ale to nevadí, protože to bude datově kompatibilní“, je totiž ve skutečnosti velmi starý. A nikdy to nefungovalo úplně tak, jak mělo. Když se dívám na Surface RT jako na platformu, která dovolí pracovat s Office, Outlookem a internetem, nevidím zhola nic nového. Tohle Microsoft opakovaně zkoušel a opakovaně v tom selhával. Jedním z hlavních důvodů bylo to, že na desktopu jste díky velké operační paměti mohli vytvářet velké dokumenty, které nešlo otevřít na kapesním počítači s omezenou pamětí; a pokud jste je přece jenom otevřeli, upravili a uložili, skončilo to často rozbitím dokumentu, nebo alespoň rozbitím jeho formátování.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama