Úvaha: Velké překvapení od Microsoftu. Tablet..?!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Velké překvapení od Microsoftu. Tablet..?!

Úvaha: Velké překvapení od Microsoftu. Tablet..?! | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

29. 6. 2012 03:00 43

Seznam kapitol

1. Velká sláva 2. Vše vs. tablet 3. Druhý Babylon 4. Zabiják jménem software
5. Stejné chyby dvakrát? 6. Nezodpovězené otázky 7. Rozhodne cena

Když Microsoft připravoval úžasné, tajemné a překvapující oznámení, čekal jsem nějakou pecku, jako třeba že se rozhodli koupit Nokii. Ono přelomové oznámení ovšem spočívalo v tom, že představili koncepty tabletů Surface. Před pár lety si Steve Balmer dělal legraci z iPadu – a dnes uvádí svoje vlastní MicroSurfacePady?

Reklama

Řada prvků systému je taky extrémně otravných: pokud se vám vybije záložní lithiová baterie, systém na to stále upozorňuje a vy stále odklepáváte varování. Kapitolu samu pro sebe pak představoval ActiveSync, který synchronizoval data mezi Outlookem a počítačem, ale jenom občas, pokud se podařilo spojení, oba partneři byli navzájem skamarádění a nedošlo k nějaké katastrofě, jako k duplikaci všech dat v Outlooku a podobně.

Úvaha: Velké překvapení od Microsoftu. Tablet..?!
i Zdroj: PCTuning.cz

Takže si shrneme poučení z toho, co Microsoft pokazil u rané verze dotykových systémů:

  • kvalita a stabilita systému byla bídná, i když v podstatě neobsahoval drivery třetích stran
  • nepřišly žádné updaty, které by odstraňovaly chyby
  • kompatibilita datových souborů Office byla omezená, místo toho, aby se vývojáři snažili o 100% kompatibilitu
  • systém měl komplikovaný mechanismus instalace: instalátor se nejdříve nainstaloval na PC a teprve potom se z něj instaloval na kapesní počítač
  • synchronizace dat byla kvůli ActiveSync velmi složitá a logika programu (párování) to ještě znesnadňovala
  • ovládací rozhraní bylo bez valného přemýšlení převzato z desktopových Windows.
  • při všech těch omezeních to bylo docela drahé (cenou srovnatelné s tehdejšími notebooky)

Některé starší chyby by mělo být možné snadno vyřešit. Bez problémů by měly být například opravy chyb a updaty, i když ani v tomto bodu se Microsoft zrovna nevyznamenal oznámením, že telefony s Windows Phone 7 nepůjde upgradovat na Widnows Phone 8. Nezájem o starší přístroje ve stylu „čo bolo to bolo, terazky máme novou verzi“ byla pro stroje s Windows CE poměrně typická. Dnes, vzhledem k tomu, že se Lumie neprodávají až tak, jak by si přála partnerská Nokie, bych opravdu nečekal, že Microsoft s klidem oznámí, že vaše nová Lumia, kterou jste si plánovali koupit, nepůjde na podzim upgradovat. Spousta zájemců o Lumie nepochybně koupi odloží a počkají si, což je pro Nokii vážně špatné.

Úvaha: Velké překvapení od Microsoftu. Tablet..?!
i Zdroj: PCTuning.cz

Je otázkou, do jaké míry budou Office pro Surface RT kompatibilní s normálními Office, tam se můžeme jenom nechat překvapit. Nedovedu si ale představit, že bych na desktopu s několika monitory pracoval na nějaké „Metro verzi Office“ – Office dokonale využívá systém oken a právě díky němu uspěly Windows 3.11. Takže lze očekávat, že půjde o různé verze Office a zbývá jenom čekat, zda budou navzájem opravdu stoprocentně kompatibilní a nebo nás čekají nějaké radosti při úpravách na různých platformách (asi jako když dnes přenášíte dokumenty mezi MS Office a OpenOffice).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama