Úvaha: Velké překvapení od Microsoftu. Tablet..?!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Velké překvapení od Microsoftu. Tablet..?!

Úvaha: Velké překvapení od Microsoftu. Tablet..?! | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

29. 6. 2012 03:00 43

Seznam kapitol

1. Velká sláva 2. Vše vs. tablet 3. Druhý Babylon 4. Zabiják jménem software
5. Stejné chyby dvakrát? 6. Nezodpovězené otázky 7. Rozhodne cena

Když Microsoft připravoval úžasné, tajemné a překvapující oznámení, čekal jsem nějakou pecku, jako třeba že se rozhodli koupit Nokii. Ono přelomové oznámení ovšem spočívalo v tom, že představili koncepty tabletů Surface. Před pár lety si Steve Balmer dělal legraci z iPadu – a dnes uvádí svoje vlastní MicroSurfacePady?

Reklama

Abych byl konkrétní, beru do rukou Hewlett-Packard Jornadu 720, kapesní počítač s dotykovým operačním systémem Windows Handheld PC 2000. Tento kapesní počítač prodávaný v roce 2000 představoval komplement stolního PC s operačním systémem Windows 98SE nebo Windows 2000 a byl navržen tak, abyste s sebou mohli nosit svoje dokumenty, kontakty, kalendář a měli po ruce internet a mail. Tedy je to vlastně takový 12 let starý Surface RT, jenom je menší a vejde se do kapsy.

Úvaha: Velké překvapení od Microsoftu. Tablet..?!
i Zdroj: PCTuning.cz

Na rozdíl od starších kapesních počítačů s Windows CE je Jornada 720 výkonná, docela živá – a vděčila za to slušnému procesoru StrongARM SA1110 a 32MB RAM. Počítač je hardwarově velice slušně vybavený, má jeden slot pro paměťovou kartu CompactFlash a jeden šestnáctibitový PCMCIA slot, do kterého bylo možné dát paměťové karty, harddisk Microdrive, Ethernetové i bezdrátové karty. Dále tu máme IrDA port, sériový a USB port, který dovoluje připojení externí klávesnice a zabudovaný telefonní modem. Základní baterie dovoluje 8 hodin chodu, rozšířená až 24 hodin chodu. Hardwarová klávesnice dovoluje psaní kratších textů, dotykový displej je možné ovládat prstem i perem, na těle počítače jsou speciální tlačítka pro ovládání přehrávání audia v zavřeném stavu. Připomínky kalendáře a budík je možné taky zamáčknout tlačítkem i v zavřeném stavu.

Na kapesní počítač z roku 2000 je to vážně docela nářez. Teoreticky to vypadá moc dobře a věřte nevěřte, jeho formát mi přijde pro běžné nošení praktičtější, než nový Surface RT.

Úvaha: Velké překvapení od Microsoftu. Tablet..?!
i Zdroj: PCTuning.cz

Hodnotu stroje ovšem devastoval právě operační systém. Uživatelé, kteří v té době používali například hardwarově mnohem hůře vybavený Psion 5a, v podstatě nevěděli, co je to reboot. Zde jste naopak ocenili, že tlačítko Reset bylo rovnou na klávesnici, protože tři resety denně byla dobrá norma. Zabudované aplikace Office byly mírně nekompatibilní s desktopovou verzí a při každé úpravě se trochu rozhodilo formátování. Ovládací prvky byly přejaté z Windows 95, což znamená, že hodně tlačítek bylo tak drobných, že jste museli použít dotykové pero, i když by teoreticky měl stačit prst. Microsoft navíc nikdy nevydal update, který by alespoň stabilizoval systém a opravil chyby.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama