Úvaha: Velké překvapení od Microsoftu. Tablet..?!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Velké překvapení od Microsoftu. Tablet..?!

Úvaha: Velké překvapení od Microsoftu. Tablet..?!

Michal Rybka

Michal Rybka

29. 6. 2012 03:00 43

Seznam kapitol

1. Velká sláva 2. Vše vs. tablet 3. Druhý Babylon 4. Zabiják jménem software
5. Stejné chyby dvakrát? 6. Nezodpovězené otázky 7. Rozhodne cena

Když Microsoft připravoval úžasné, tajemné a překvapující oznámení, čekal jsem nějakou pecku, jako třeba že se rozhodli koupit Nokii. Ono přelomové oznámení ovšem spočívalo v tom, že představili koncepty tabletů Surface. Před pár lety si Steve Balmer dělal legraci z iPadu – a dnes uvádí svoje vlastní MicroSurfacePady?

Reklama

Příchod x86, respektive Windows kompatibilního tabletu, je podle mě krok dobrý, ale zcela očekávatelný. Tablety s Windows koketovaly už velice, velice dlouho, vzpomeňme jenom na Windows for Pen Computing z roku 1991, což je verze Windows 3.11 (!!!) určená pro tablety a následovaná Windows for Pen Computing 2.0, což byl ještě o něco méně úspěšný pokus na bázi Windows 95. Pokusy o proražení s tabletem se opakovaly periodicky asi každé tři roky, nejrazantnější byl pokus s convertible počítači, které šlo otočit buď do podoby tabletu a nebo do podoby notebooku.

Úvaha: Velké překvapení od Microsoftu. Tablet..?!
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: socialbarrel.com

Všechny convertibly, které jsem kdy viděl skutečně používat, jejich majitelé používali jako normální notebook, jenom to bylo trochu těžší kvůli obřímu otočnému kloubu. Po těchto počítačích toužili grafici, hlavně po těch od IBM s kvalitní IPS obrazovkou a věřím, že by je rádi a s úspěchem využili při tvorbě grafiky a animací, ale na to byly kvalitní convertible laptopy příliš drahé. Takže si je kupovali hlavně manažeři, kteří je v tablet módu nepoužívali, pokud je s sebou vůbec nosili, protože ve srovnání s klasickými subnotebooky byly dost těžké.

Při všem to experimentování se Microsoft obával udělat ten radikální krok, se kterým se Apple nepáral, totiž zcela odstranit klávesnici. Naopak, z „praktických důvodů“ můžete na convertiblech objevit tak úchvatné věci, jako je tlačítko „Ctlr+Alt+Del“ přímo na obrazovce.

Svou fixaci na přítomnost klávesnice Microsoft nedokázal překonat ani u Surface. Jako hlavní rys, kterým se Surface (přesněji řečeno Surfacy) odlišují od iPadu, byly představeny Smart Covery, tedy klávesnice schované v krytu na obrazovku. Je to divné – revoluční není k tabletu klávesnici přidat, ale právě naopak ji tam nedat, protože bez klávesnice musíte překopat celé ovládání. Přídavné klávesnice navíc nejsou vůbec nic nového, pro iPad si je můžete koupit už celé roky, a právě ony sloužily jako posměšek, že doplněním klávesnice k tabletu vznikne vlastně normální notebook, ergo tablet sám o sobě je zbytečný. Zatímco přídavné klávesnice pro iPad byly povětšinou vysmívány, ten samý koncept u Surface je ze záhadných důvodů novináři oslavován jako něco revolučního – a neinformované davy plesají.

Nemohu posoudit kvality placatějšího třímilimetrového klávesnicového obalu, ale vzpomínky na ploché membránové klávesnice jako ANK-1, ZX-81 a jakousi průmyslovou omyvatelnou PC plochou klávesnici, ve mně nevyvolávají zrovna nadšení. Ne, že by membránové klávesnice nešly použít, ale moc pohodlně se na tom delší texty nepsaly. Daleko rozumnějším dojmem na mě působí pětimilimetrová klávesnice se skutečnými klávesami. To ale není nic nového pod sluncem, můžete se buď kochat konceptem Microsoftu a nebo si hned pro iPad koupit Logitech Ultrathin Keyboard Cover za nějaké dva tisíce. „Ultrathin“ klávesnicový kryt je hliníkový, magneticky držený a píše se na něm dobře. Když dopadne pětimilimetrový klávesnicový kryt od Microsoftu co do kvality stejně, bude to dobré. Ale že by to bylo něco převratného? To snad ne.

Navíc je pravda, že tablet vybavený klávesnicí je navíc de facto ultrabook, pro práci si ho musíte položit na nějaký surface (že by od toho to jméno?), na rozdíl od laptopu to jenom jinak otevíráte.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama