Velký srovnávací test 2TB pevných disků
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Velký srovnávací test 2TB pevných disků

Velký srovnávací test 2TB pevných disků

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

21. 3. 2011 03:00 42

Seznam kapitol

1. O cenách a metodice 2. Hitachi Deskstar 7K3000 3. Hitachi Ultrastar A7K2000 4. Samsung SpinPoint EcoGreen F4 5. Seagate Barracuda Green 6. Seagate Barracuda LP 7. Seagate Barracuda XT 8. Western Digital Caviar Black 9. Western Digital Caviar Green
10. Western Digital VelociRaptor 600 GB 11. SSD OCZ Vertex 2 60 GB 12. AS SSD Benchmark 13. PCMark 05 14. PCMark Vantage 15. FC Test, h2benchw, HD Tune 16. Teploty, hluk, vibrace a spotřeba 17. Vyhodnocení a závěr

Plánujete koupi nového pevného disku a nevíte jakého? Pokud se podíváme do ceníků, nejvýhodnější jsou ty s kapacitou 1 až 2 TB. Ovšem jaký konkrétní model vybrat? Jsou velké rozdíly mezi disky s rychlostí otáčení ploten 5400 a 7200 ot./min? Má smysl připlácet za dražší disk? Na to všechno se vám pokusíme odpovědět v dnešním velkém srovnání.

Reklama

Klasické pevné disky vedou prodeje i v dnešní době s velkým výběrem SSD. Ceny SSD uložišť jsou totiž stále příliš vysoké a cenově dostupné jsou jen ta s menší kapacitou okolo 64 GB, což postačí tak na operační systém a pár programů k tomu. Existuje navíc velké množství uživatelů, podle kterých jsou SSD stále příliš drahá, a i na operační systém proto stále používají klasické pevné disky. Ty totiž koupí doslova za pár korun a přechod na SSD si plánují až na dobu, kdy se jejich ceny s klasickými disky opravdu vyrovnají.

Velký srovnávací test 2TB pevných disků
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se podíváme do grafu, nejvýhodněji aktuálně vycházejí disky s kapacitou 1,5 a 2 TB, přičemž druhé jmenované jsme dnes otestovali. Koupíte je v přepočtu i za jednu korunu na gigabajt místa (tedy 1500 až 2000 Kč s DPH za celé disky). Kupovat větší disky už není tak výhodné, protože za ně už nesmyslně připlácíte. Pokud chcete třeba 3 TB místa, rozhodně se vám více vyplatí investice do dvou menších disků. Stejně tak nemá smysl kupovat disky s kapacitou pod 1 TB, u kterých dramaticky klesá kapacita, zatímco cena se drží jen těsně pod hranicí tisíce korun s daní.

Velký srovnávací test 2TB pevných disků
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud si pevný disk kupujete, mějte na paměti, že nikdy nemá takovou kapacitu, jakou vám prodejce i výrobce slibuje. Výrobci totiž počítají s tím, že 1000 B = 1 kB. To je z hlediska matematického zápisu samozřejmě pravda. Počítače však nefungují v klasické desítkové soustavě, nýbrž ve dvojkové. V té při správném zápisu platí, že 1024 B = 1 KiB (čtěte kibibajt, viz wiki), ovšem označení KiB, MiB, GiB apod. téměř nikdo nepoužívá. Prodávané pevné disky tak nemají kapacitu 2 TiB (2× 10244), nýbrž 2 TB (2× 10004), což se už u čtvrtého řádu poměrně razantně projeví tím, že vámi koupený disk nebude mít kapacitu 2 TiB, nýbrž jen 1,863 TiB (tedy kapacitu o 7 % nižší).

Testovací metodika

AS SSD Benchmark

Velký srovnávací test 2TB pevných disků
i Zdroj: PCTuning.cz

Ačkoliv má benchmark v názvu SSD, dobře se s ním dají testovat i klasické pevné disky, byť test trvá několik desítek minut. Kromě sekvenčního čtení a přístupových dob měří software i práci s velmi malými soubory. Do výsledného hodnocení jsme zahrnuli celkové skóre z benchmarku, v grafech však najdete také výsledky kopírovacího benchmarku.

PCMark 05

Velký srovnávací test 2TB pevných disků
i Zdroj: PCTuning.cz


Stahujte zde

Dále jsem do testu zařadil osvědčený benchmark PCMark 05. Z něj jsem do výsledků počítal celé výsledné skóre z pěti HDD testů, které benchmark počítá tak, že každý test má stejnou váhu na výsledek.

PCMark Vantage


Stahujte zde

Podobně tomu bylo u PCMarku Vantage, i tady jsem prošel všechny dostupné testy pevného disku a do výsledného hodnocení počítal skóre benchmarku, které u všech testů bere stejnou váhu na výsledek.

FC Test


Stahujte zde

Tento program PCTuningu zapůjčili lidé z X-bit Labs jako univerzální test pro čtení, kopírování a zápis souborů o různém počtu a velikostech. Program nemá žádné předpřipravené testy a je jen na recenzentovi, jaké testy si připraví. Při testu jsme vybrali následující dvojici:

Práce s MP3

– čtení i zápis 800 souborů o velikosti 3,8 MB (celkový balík 3 GB dat)

Práce s iso

– čtení i zápis dvou souborů o velikosti 5,2 GB (celkový balík 10,4 GB dat)

h2benchw


Stahujte zde

Zvláštností testovacího programu h2benchw je, že k disku přistupuje přímo a ne pomocí nějakého souborového systému. Testuje se tedy na úplně čistém disku.V programu h2benchw jsem testoval seek time (jak přičtení, tak při zápisu) a průměrné rychlosti čtení a zápisu, protože program testuje každý sektor disku samostatně a na konec z naměřených hodnot udělá průměr.

HD Tune

Poslední složkou výsledného hodnocení se staly průměrné hodnoty sekvenčního čtení a zápisu v programu HD Tune.

Zpracování výsledků

Abychom mohli spočítat celkové skóre a disky mezi sebou porovnat, bylo nutné navrhnout metodiku zpracování výsledků. Každému benchmarku jsme tak přiřadili jeho váhu na výsledném skóre dle tabulky. Skóre se pak z každého testu spočítalo tak, že nejvýkonnější testovaný disk (počítaly se všechny včetně VelociRaptora s výjimkou SSD) obdržel 100 % a zbylé disky pak úměrně tolik, o kolik horší byl horší jejich výsledek. Z tohoto výsledku se spočítal dle tabulky patřičný počet procent a tyto výsledky ze všech dílčích testů se sečetly.

Testovací sestava

Aby byly testované disky co nejméně brzděné zbytkem sestavy, probíhaly testy na výkonné sestavě postavené na platformě Intel Sandy Bridge. Možná si říkáte, že ta vzhledem k ohlášeným problémům se SATA porty není úplně ideální. Naše testovací deska však měla dedikované dva SATA 6 Gb/s porty nezávislé na problematickém čipsetu, ke kterým byl připojený testovaný i systémový pevný disk. Pokud by tedy disky s podporou rozhraní SATA 6 Gb/s dokázaly využít vyšší propustnosti tohoto rozhraní, naše sestava jim to umožnila.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama