YouTube: od anarchie k diktátu hyperkorektnosti – cesta se Suzan Wojcicki (2014–2023)
i Zdroj: Anthony Quintano / Creative Commons / CC BY 2.0
Internet Článek YouTube: od anarchie k diktátu hyperkorektnosti – cesta se Suzan Wojcicki (2014–2023)

YouTube: od anarchie k diktátu hyperkorektnosti – cesta se Suzan Wojcicki (2014–2023)

Michal Rybka

Michal Rybka

23

Seznam kapitol

1. První práce pro Google 2. Startup Youtube 3. Zakázaná slova 4. Netransparentnost jako strategie 5. Jiná realita 6. Podvod není problém, když nevadí inezerentům

Suzan Wojcicki, bývalá šéfka YouTube, zemřela 9. srpna 2024 na rakovinu plic. Odešla v šestapadesáti, což je nepříjemně brzo – a zanechala za sebou spoustu pozitivní práce, ale také spoustu kontroverzí. Rozhodně však formovala nejen YouTube, ale celá sociální média do té podoby, v jaké je máme dnes.

Reklama

Když Suzan Wojcicki 16. února 2023 opustila svoji pozici v YouTube, pravděpodobně málokdo věděl, o co vlastně jde. Jako důvod uvedla „péči o rodinu, o zdraví a osobní projekty“, což zřejmě zakrývalo nepěknou diagnózu a dalo ji to šanci bojovat s rakovinou plic, což je zákeřná a značně smrtelná choroba: Podle statistik je šance na přežití pěti let jenom asi 20 %. 

Svůj boj s nemocí Suzan před několika dny prohrála – a zanechala za sebou čtyři ze svých pěti dětí a také nemalé dílo. Její devatenáctiletý syn Marco zemřel 13. února tohoto roku na akutní předávkovaná nespecifikovanou drogou na univerzitě v Berkeley, kde studoval matematiku. Podle všeho šlo o ten případ, kdy si během párty od kámošů něco vezmete a nevíte ani, co to je a ani jak na to zareagujete. Tohle Suzan nepochybně v její léčbě nepomohlo.

Celá její rodina je zajímavá tím, že je ze strany po matce rusko-židovská a po otci polská, kde její dědeček byl zvolen v „posledních polských volbách“ roku 1947 a posléze byli nuceni emigrovat, protože komunisté pod Stalinovým vedením začali svoje oponenty pronásledovat. Její rodina patřila v Americe mezi vysoce vzdělané a významné, její babička budovala polskou sekci v Library of Congress, její matka vyučovala žurnalistiku v Palo Alto a je považována za svého druhu „babičku Silicon Valley přes humanity“, protože se významně angažovala ve školních a vzdělávacích programech.

Otec Susan, Stanley George Wojcicki, působil jako fyzik na Stanford University, což Susan brzy uvedlo do světa vyššího vzdělávání. Její vzdělávací profil je bohatý, studovala historii a literaturu na Harvardu, to si doplnila počítači a ekonomikou a plánovala se věnovat akademické kariéře, ale nakonec ji zlákaly technologie. Začala v marketingu pro Intel a věnovala se konzultanství, než ji v roce 1999 získal Google jako svoji první marketingovou manažerku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama