grafika-na-steroidech-pretaktovani-ve-3d
Hardware Článek Grafika na steroidech - přetaktování ve 3D

Grafika na steroidech - přetaktování ve 3D

Mirek Kočí

Mirek Kočí

5. 1. 2009 08:00 55

Seznam kapitol

1. Úvod - výkonu není nikdy dost 2. Přetaktování 3. Vyberte si zbraň 4. GeForce vs. RivaTuner
5. Radeon HD 4870 X2 vs. ATT 6. Rivatuner: pokročilé nastavení větráků 7. Rivatuner: dynamická regulace 8. Vliv na výkon, chlazení a závěr:

Moderní grafické karty jsou levné a opravdu výkonné, ale každý FPS navíc přijde i tak vhod. Proč tedy nepoškádlit akcelerátor a trošku mu nepřitopit pod kotlem mírným, nebo třeba i brutálním přetaktováním? Protože se nás na fórech pořád ptáte jak na to, připravili jsme pro vás jednoduchý průvodce přetaktováním grafik poslední generace založených na čipech RV770 a G200. Dočtete se nejen o samotném přetaktování, ale naučíme vás i jak efektivně regulovat otáčky větráku.

Reklama

Přetaktovat procesor zvládne dnes již opravdu každý, a protože jsme výrobci základních desek vedeni doslova za „ručičku, je přetaktování mnohem populárnější než dříve. Navýšení frekvence procesoru vám však v dnešní době nestačí k tomu, abyste získali výkonný herní počítač. Ten získáte jednoduše pomocí výkonné grafické karty. Pokud se vám její výkon již nezdá dostatečný a toužíte po lepším herním zážitku, můžete ji přetaktovat také.

Grafika na steroidech - přetaktování ve 3D
i Zdroj: PCTuning.cz

Mnohé referenční modely karet a jejich frekvence jsou nastaveny tak, že není využit jejich skutečný potenciál a výrobci uvádějí na trh různé speciální edice s vyššími takty, ale také o poznání vyšší cenou. Charakterizoval bych to jako lákadlo s hezkým obrázkem na obalu a pár procent výkonu navíc, za které se nevyplatí připlácet.

Grafika na steroidech - přetaktování ve 3D
i Zdroj: PCTuning.cz

Ti rozumnější pak raději sáhnou po referenční kartě s nižšími takty a už při její koupi přihlížejí k tomu, co z ní půjde „vymáčknout“, jak optimalizovat a hlavně o kolik přetaktovat. Grafické karty karty uživatele k navýšení jejich frekvencí přímo vyzívají. Nic nám tak nebrání v tom, získat doslova během pár chvil zdarma deset nebo i více procent výkonu navíc.

Při přetaktování se mohou vyskytnout některá úskalí, na které můžete při cestě za výkonem narazit, ale nejedná se o nic složitého. Jak vypadá přetaktování v praxi, vám ukážeme na kartách nové generace založených na čipech RV770 a G200. Na mušku jsme si vzali navýšení frekvencí u současného lídra na poli hráčských grafik Radeonu HD 4870 X2 , ovšem postup lze samozřejmě bez problémů použít i na ostatní akcelerátory stejné generace. Totéž potom uděláme s aktuálním hitem vyšší třídy od konkurenční nVidie, GeForce GTX 260 SP216. Rozdílů mezi oběma kartami je více, než se na první pohled může zdát. Povedeme vás ale za ručičku a tak se nemusíte ničeho obávat.

Rozdíly v architektuře čipu

Společnosti nVidia a ATI přistupují k architektuře unifikovaných shaderů odlišně. nVidia využívá čistě skalární architekturu výpočetních jednotek (zvládají jednu operaci za takt) a jejich výkon dohání vyšší frekvencí oproti zbytku jádra. To znamená, že při taktování čipu nVidia (řady G80 a vyšší) zvedáme nejen takt samotného jádra, ale i shaderů (spojené taktování jádra a shader domain, stream procesorů). Při zvyšování taktu bychom měli také dávat pozor na poměr mezi těmito frekvencemi, ten je totiž velmi důležitý pro výslednou stabilitu karty po přetaktování.

Grafika na steroidech - přetaktování ve 3D
i Zdroj: PCTuning.cz

Pořádný „macek“: jádro GTX 280 

ATI razí koncept superskalární architektury tzv. "tlustých shaderů" (více operací v jednom taktu), kde je v jednom bloku SP poskládáno 5 jednodušších výpočetních jednotek běžících na frekvenci jádra. To znamená, že jádro RV770 neobsahuje 800 SP (stream procesoru) jak nás ujišťuje marketingové oddělení, ale jen 160 SP (Vec5 nebo chcete-li 5D). Při taktování Radeonu tedy neměníme frekvenci shaderů zvlášť, ale zvedáme jen takt jádra.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama