3DMark — rozbor technologií a test grafik i procesorů
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek 3DMark — rozbor technologií a test grafik i procesorů

3DMark — rozbor technologií a test grafik i procesorů | Kapitola 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

8. 2. 2013 03:00 29

Seznam kapitol

1. Exkurze do historie 2. 3DMark ve znamení změn 3. Testovací balík Ice Storm 4. Testovací balík Cloud Gate 5. Testovací balík Fire Strike 6. Testovací sestava, metodika 7. Výsledky grafik a procesorů v testech Ice Storm
8. Výsledky grafik a procesorů v testech Cloud Gate 9. Výsledky grafik a procesorů v testech Fire Strike 10. Výsledky grafik a procesorů v testech Fire Strike Extreme 11. Galerie screenů ze scén Ice Storm a Cloud Gate 12. Galerie screenů ze scén Fire Strike (Extreme) 13. Závěr

3DMarky jsou nejlepšími „neherními“ testy herních počítačů. Nejnovější verze by se ráda prosadila i jinde, obsahuje proto multiplatformní testy pro Windows, Android a iOS současně. Na výkonné herní sestavy se ale samozřejmě nezapomnělo, test Fire Strike podporuje nejmodernější efekty DirectX 11 a v nastavení Extreme vypadá úchvatně.

Reklama
3DMark — rozbor technologií a test grafik i procesorů
i Zdroj: PCTuning.cz


prostě 3DMark...

V pondělí oficiálně spatřila světlo světa nová verze populárního benchmarku. Jmenuje se jednoduše 3DMark a obsahuje nejvíce změn v celé historii tohoto softwaru. První velká změna je ostatně už v samotném názvu. Na rozdíl od svých předchůdců nemá novinka žádné přízvisko a sami vývojáři v dostupných materiálech žádají, aby se nepoužívaly žádné upravené názvy jako 3DMark 2013, 3DMark Next a podobně. Jednoduchý název byl zvolen záměrně a má odrážet údajnou všestrannost nového testovacího software.

3DMark — rozbor technologií a test grafik i procesorů
i Zdroj: PCTuning.cz

Nebudu nic tajit a ihned prozradím největší změnu, o které již pravděpodobně stejně minimálně několik dní víte — nový 3DMark nepoběží jen na klasických stolních počítačích a noteboocích, ale brzy by též měla vyjít verze pro tablety s operačním systémem Windows RT a zařízení se systémem Android a iOS. 3DMark si tak budete moci spustit třeba na tabletu Google Nexus nebo telefonech Apple iPhone. Samozřejmě nebude možné třeba na chytrém telefonu spustit všechny testy a ve stejné kvalitě jako na highendovém PC. Prozatím je pro mobilní zařízení s jiným operačním systémem než Windows Vista, 7 nebo 8 určena jen jedna sada testů.

3DMark — rozbor technologií a test grafik i procesorů
i Zdroj: PCTuning.cz

3DMark v současnosti obsahuje tři sady testů, přičemž každá sada je určena pro zcela jiný typ zařízení. Testy balíku Ice Storm jsou zatím jediné, které poběží na všech kompatibilních platformách. Futuremark tyto testy „kvalitou grafiky“ srovnává s benchmarkem 3DMark 2006. Na rozdíl od něj však nejde o benchmark highendových počítačů, ale výkonných mobilních zařízení. Druhou sadu testů tvoří balík Cloud Gate určený primárně pro méně výkonné a mainstreamové herní počítače a třetí sadou je balík Fire Strike určený především pro výkonné a highendové herní sestavy. Oba tyto balíky bude možné kromě běžných počítačů spustit také na mobilních zařízeních s operačním systémem Windows RT. Futuremark současně slibuje, že v průběhu času by 3DMark měl dostat ještě další testovací sady.

3DMark — rozbor technologií a test grafik i procesorů
i Zdroj: PCTuning.cz


celkové skóre s „jednotkou“ 3DMarks vám 3DMakr neukáže

Další velkou změnou související s podporou více platforem je úplné odstranění celkového výsledného skóre, které bylo typické pro všechny předchozí testy. Nově vám 3DMark ukáže dílčí jen dílčí výsledky jednotlivých testovacích bloků Ice Storm, Cloud Gate a Fire Strike. Žádné celkové číslo z nich však program nespočítá.

3DMark — rozbor technologií a test grafik i procesorů
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Stejně jako předchozí verze se i nový 3DMark nabízí ve třech verzích. Základní verze Basic Edition je distribuovaná zdarma a můžete ji snadno stáhnout přímo ze stránek Futuremark. Omezena je tím, že nelze měnit nastavení jednotlivých testů a lze spustit jen celý testovací balík, na vyzkoušení a prohlédnutí však tato verze plně postačí.

Pro náročnější domácí použití je určena střední verze Advanced Edition s cenou 25 amerických dolarů, tj. kolem pěti set korun bez daně. Tato verze podporuje podrobná nastavení všech testů, omezena je ale jen na nekomerční použití. To je povoleno jen u Professional Edition s cenou v řádu desítek tisíc korun. Dále je u profesionální edice možné dělat přesné screenshoty pro srovnání kvality obrazu. Advanced verzi mimochodem můžete dostat i zdarma, na vývoji benchmarku totiž spolupracovaly společnosti MSI a Galaxy, k některému jejich hardwaru je proto zdarma přibalován aktivační klíč.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama