AMD E-350 kompletní rozbor architektury APU Brazos
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD E-350 kompletní rozbor architektury APU Brazos

AMD E-350 kompletní rozbor architektury APU Brazos | Kapitola 11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

10. 2. 2011 19:00 109

Seznam kapitol

1. Úvod - APU je konečně tady 2. CPU - Architektura Bobcat 3. GPU Jádro a čipset 4. Deska Asus E35M1-M Pro - představení 5. Deska Asus E35M1-M Pro - v detailech 6. Deska Asus E35M1-M Pro - BIOS 7. Zacate v systému
8. Fusion - akcelerace médií přes CPU i GPU 9. Fusion - akcelerace převodu videa a efektů 10. Měření výkonu 11. Přetaktování 12. Teploty a spotřeba 13. Instalace PCI-e grafické karty 14. Závěr (tak napůl)

UPDATE! Nyní se dostává na trh první generace APU od AMD. V jediném čipu se skrývá dvoujádrové CPU a DX11 grafické jádro řady Radeon HD 6000. Společně s extrémně nízkou spotřebou a relativně vysokým výkonem jde o vyzyvatele konkurenčních procesorů Atom a čipů ION. Které řešení lépe vyhovuje potřebám trhu?

Reklama
AMD E-350 kompletní rozbor architektury APU Brazos
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejprve začněme přetaktováním, jež bylo i přes počáteční skepsi docela slušné. Tato platforma má totiž jedno základní omezení, stejně jako například nové čipsety Intel u platformy LGA 1155. V rámci uspoření každého dolaru výrobci umístili generátor frekvence do jižního můstku (FCH), odkud je základní takt distribuován do celé desky a všech jejích komponent. Nemůžete tedy sami nastavit děličku pro frekvenci PCI-Express, pro severní můstek (NB) ani procesor. Jedinou povolenou volbou je dělička pamětí. Už asi tušíte, v čem je tedy problém – zvýšením základní frekvence se zvyšují pracovní frekvence všech částí systému. Roste frekvence PCI sběrnice, grafického jádra, procesoru, pamětí a samozřejmě severního můstku uvnitř APU. Pokud tedy navýšíte základní takt moc, některá ze zmíněných komponent nemusí navýšení frekvence zvládnout a celý systém se zhroutí.

AMD E-350 kompletní rozbor architektury APU Brazos
i Zdroj: PCTuning.cz

Někteří výrobci rovnou k deskám dali doporučení, že navýšit základní frekvenci jde jen o několik málo procent (typicky 3 až 4 procenta). To by ale byla velká bída, a jak se potvrdilo u desky Asus, neplatí to vždy. Základní frekvence systému je 100 MHz, jak ukazuje náš ilustrační obrázek. Procesor má dva základní násobiče – 8 a 16. První je pro úsporný režim, druhý pro maximální výkon. Abychom tedy mohli procesor přetaktovat, je nutné navýšit základní takt, společně s napětím.

AMD E-350 kompletní rozbor architektury APU Brazos
i Zdroj: PCTuning.cz

Nakonec jsem dosáhl stoprocentní stability se základní frekvencí sběrnice na 122 MHz při frekvenci procesoru 1950 MHz. Tady pozor na utilitu CPUz v poslední beta-verzi, ukazuje základní frekvenci násobenou dvěma, tedy špatně. Na internetu se objevil obrázek z přetaktování desky Gigabyte, kde byla základní frekvence 236 MHz a procesor na taktu 2360 MHz. Jde ale o chybu zmíněné utility, skutečná frekvence sběrnice byla 118MHz a frekvence procesoru jen 1880 MHz, tedy méně než v mém případě. Já nakonec procesor přetaktoval o slušných 20 procent, při extrémně vysokém napětí 1,7 V. S vyšším napětím bych se asi dostal i dále, nedoporučuji to, i toto napětí je už dost vysoké. Podívejme se jak narost s taktováním výkon...

AMD E-350 kompletní rozbor architektury APU Brazos
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD E-350 kompletní rozbor architektury APU Brazos
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak je vidět z naší tabulky, výkon po přetaktování také i adekvátně narostl. Nárůst v několika otestovaných aplikacích se pohyboval od 10 až 20 procent, v náročnějších úlohách šlo spíše o vyšší čísla. Společně s výkonem ale také o stejný podíl narostla i spotřeba systému, stále ale nejde o nic tragického, 66 W v plné zátěži je opravdu hodně dobrý výsledek. Osobně si myslím, že frekvence kolem 2 GHz jsou dosažitelné i se současnými deskami s omezeným taktováním, výrazně nad tuto frekvenci ale nebude snadné se dopracovat ani s hodně dobrým aktivním chlazením. Deska zkrátka bude taktování omezovat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama