AMD E-350 kompletní rozbor architektury APU Brazos
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD E-350 kompletní rozbor architektury APU Brazos

AMD E-350 kompletní rozbor architektury APU Brazos | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

10. 2. 2011 19:00 109

Seznam kapitol

1. Úvod - APU je konečně tady 2. CPU - Architektura Bobcat 3. GPU Jádro a čipset 4. Deska Asus E35M1-M Pro - představení 5. Deska Asus E35M1-M Pro - v detailech 6. Deska Asus E35M1-M Pro - BIOS 7. Zacate v systému
8. Fusion - akcelerace médií přes CPU i GPU 9. Fusion - akcelerace převodu videa a efektů 10. Měření výkonu 11. Přetaktování 12. Teploty a spotřeba 13. Instalace PCI-e grafické karty 14. Závěr (tak napůl)

UPDATE! Nyní se dostává na trh první generace APU od AMD. V jediném čipu se skrývá dvoujádrové CPU a DX11 grafické jádro řady Radeon HD 6000. Společně s extrémně nízkou spotřebou a relativně vysokým výkonem jde o vyzyvatele konkurenčních procesorů Atom a čipů ION. Které řešení lépe vyhovuje potřebám trhu?

Reklama
AMD E-350 kompletní rozbor architektury APU Brazos
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhou podstatnou částí je grafické jádro. To na ploše čipu zabírá zhruba dvě třetiny místa, což odpovídá původnímu jádru Cedar Radeonu HD 5450 - 59 mm

².

Specifikace jádra zůstaly v podstatě nezměněné, tedy kromě frekvencí. Jádro je, stejně jako celý čip, vyrobené 40nm technologií v TSMC. Nese v sobě +/- 292 milionů tranzistorů a podporuje poslední technologie DirectX 11. Oproti původnímu čipu se změnila jediná věc, UVD část je zde už ve třetí verzi a jádro tedy bylo adekvátně přejmenováno na Radeon HD 6310. Ovšem není vše tak, jak se zdá.

AMD E-350 kompletní rozbor architektury APU Brazos
i Zdroj: PCTuning.cz

Specifikace jádra jsou následující: 80 Shader procesorů, stejných jako jsou v Radeonech řady HD 5000 nebo HD 6800. Jedná se samozřejmě o architekturu VLIW5 jako u zmíněných starších GPU. Texturovacích jednotek je 8 a texture fillrate je 5,2 GTexel/s. Počet ROPs jednotek zůstal také nezměněn na čísle 4. Původní grafická karta byla vybavena 1 GB paměti GDDR3 o frekvenci 800 MHz. Jádro uvnitř procesoru Zacate ale žádnou svou paměť nemá (kromě cache), takže je GPU spojeno se severním můstkem (NB) v procesoru a skrze něj pak k řadiči pamětí umístěném také v procesoru. Ze systému lze grafice přiřadit až 1 GB paměti. Propustnost pamětí bude tedy asi za původními 12,8 GB/s zaostávat, přeci jen nasbírá průchodem skrze tolik částí CPU nějaké latence. Původní grafická karta jako celek měla maximální TDP 19 W, což má nyní celý čip APU i s CPU jádry a paměťovým řadičem.

UVD jednotka v jádru se sice chce tvářit jako UVD 3 v nových Radeonech, vzhledem k faktu, že jde stále o starší Cedar, jí k tomu ale jedna důležitá schopnost chybí. UVD v jádře Radeonu HD 6310 umí akcelerovat kodeky H.264, VC-1, MPEG-2, DivX a Xvid skrze MPEG-4 (2). Co ale proti skutečným Radeonům HD 6000 neumí, je MVC akcelerace potřebná pro Blu-Ray 3D. Jak uvidíte později v praktickém testu, nezvládne toho jádro GPU mnohem víc. Pro nejnáročnější HD videa je zkrátka příliš slabé.

Další dvě podstatné části jsou PCI-Express rozhraní a paměťový řadič. PCI-e linek je pouze čtveřice standardu 2.0. Lze tedy osadit pouze PCI-e karty jímž bude čtveřice (dvojice) PCI-e linek stačit, zřejmě půjde spíše o nejnižší řady Radeonů, ty budou s deskou fungovat. Osadit také samozřejmě lze různé zvukové a další karty s rozhraním do PCI-e x4. V původních slajdech byly jako základní moduly RAM uváděny DDR3-1333 MHz, nakonec je ale specifikace o stupeň nižší - 1066 MHz. AMD v příručce pro novináře striktně vyžaduje dodržení této rychlosti pamětí, i když výrobci desek nabízejí v BIOSu i rychlejší možnost. U vyšší frekvence nad 1066 MHz zkrátka výrobce neručí za stoprocentní stabilitu, já bych se toho ale nebál. Testoval jsem celou dobu také s frekvencí pamětí 1333 MHz a neměl jsem se stabilitou potíže. I když jsou sloty pro paměti dva, jde o single-channel řešení s maximální kapacitou 8 GB.

AMD E-350 kompletní rozbor architektury APU Brazos
i Zdroj: PCTuning.cz

Abychom ukázali všechny skutečnosti, podívejme se také na srovnání parametrů integrovaných Radeonů v APU vůči nejdůležitější konkurenci. Papírové srovnání staví Radeon HD 6310 hodně blízko Nvidia ION2, jak se toto potvrdí v praxi, uvidíte později. Dokonce i v akceleraci obsahu jsou si obě řešení hodně podobná, ION2 ale umí MVC pro budoucí 3D Blu-Ray disky.

Čipset

AMD E-350 kompletní rozbor architektury APU Brazos
i Zdroj: PCTuning.cz

Čipset se nám u této platformy "scvrknul" pouze do jediného čipu - pomyslného jižního můstku. Stejně je tomu u platformy Intel a jejich platforem s paticí LGA 1155 a LGA 1156. AMD nazvalo tento čip FCH (Fusion Hub Controller), konkurence mu říká PCH. Oficiální název čipu je pak Hudson M1 neboli AMD A50M a A45. I přes jiný název jde ale o starý známý jižní můstek AMD SB850, i vzhledově je naprosto stejný, stejně tak po stránce funkcí. S APU čipem je spojen čtyřmi PCI-e linkami 1.1. Podívejme se na specifikace:

AMD E-350 kompletní rozbor architektury APU Brazos
i Zdroj: PCTuning.cz

Na naší desce je osazen čip s označením A50M, jež je zřejmě první verzí a další A45 bude vybaven o kousek lépe. Čip A50M je totiž s APU spojen čtyřmi PCI-e linkami standardu 1.1, druhý čip má dvojnásobně rychlé spojení díky čtyřem linkám PCI-e 2.0. Počet SATA portů standardu 6G je u obou čipů stejný, stejně jako počet USB a dalších PCI-e linek pro připojení dalších komponent systému (síťových karet, zvukových kodek atd.). Pro úplnost se ještě podívejme na schéma čipsetu a celé platformy:

AMD E-350 kompletní rozbor architektury APU Brazos
i Zdroj: PCTuning.cz

K čipu APU je připojen jeden paměťový kanál rozdělený na dva paměťové sloty. APU disponuje čtyřmi PCI-e 2.0 linkami pro připojení dedikované grafické karty, místo ní lze v noteboocích připojit speciální modul s další grafickou kartou (Vencouver) do jakéhosi CrossFire, mnoho detailů ale neznáme. APU je pak spojené s FCH čipem čtveřicí PCI-e linek (UMI). FCH čip disponuje další čtveřicí PCI-e linek pro připojení dalších přídavných zařízení desky. Důležitý je generátor frekvence a invence výrobců desek. U těch nejlevnějších je frekvence generována v FCH čipu a nelze ji dál dělit na různých komponentách. To bude problém u přetaktování, ne všichni výrobci ale tento základní způsob dodrželi.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama