AMD E-350 kompletní rozbor architektury APU Brazos
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD E-350 kompletní rozbor architektury APU Brazos

AMD E-350 kompletní rozbor architektury APU Brazos | Kapitola 14

Z. Obermaier

Z. Obermaier

10. 2. 2011 19:00 109

Seznam kapitol

1. Úvod - APU je konečně tady 2. CPU - Architektura Bobcat 3. GPU Jádro a čipset 4. Deska Asus E35M1-M Pro - představení 5. Deska Asus E35M1-M Pro - v detailech 6. Deska Asus E35M1-M Pro - BIOS 7. Zacate v systému
8. Fusion - akcelerace médií přes CPU i GPU 9. Fusion - akcelerace převodu videa a efektů 10. Měření výkonu 11. Přetaktování 12. Teploty a spotřeba 13. Instalace PCI-e grafické karty 14. Závěr (tak napůl)

UPDATE! Nyní se dostává na trh první generace APU od AMD. V jediném čipu se skrývá dvoujádrové CPU a DX11 grafické jádro řady Radeon HD 6000. Společně s extrémně nízkou spotřebou a relativně vysokým výkonem jde o vyzyvatele konkurenčních procesorů Atom a čipů ION. Které řešení lépe vyhovuje potřebám trhu?

Reklama
AMD E-350 kompletní rozbor architektury APU Brazos
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon Zacate

Čistý procesorový výkon prvního APU od AMD s označením E-350 a frekvencí 1,6 GHz je v průměru zhruba 10 až 15 procent nad starší Atom D510 se stejnou frekvencí. Výhoda čipu AMD je vyšší výkon na jedno jádro v některých aplikacích, někde naopak získá výhodu čip Atom a Hyper-Threading. Také je otázka jak se výkon srovná s rychlejším Atomem D525 na frekvenci 1,8 GHz (to zjistíme příští týden). Zde hodně záleží na použitých aplikacích, málokdo asi bude na takového platformě renderovat v 3D nebo převádět náročná videa. V běžných kancelářských nebo domácích aplikacích se pak výkon velice vyrovnává. O herním výkonu zatím nehovořím, je nutné počkat na plnohodnotné a adekvátní srovnání s ION 2, jež vás také čeká v pokračování tohoto článku. Celkově hodnotím hlavně výkon a svižnost systému Windows velice pozitivně, tuhle platformu lze s klidem doporučit jako centrum domácí zábavy. Sám jsem jeden tento počítač postavil známému (založen na jiné desce) a starší verze s procesorem Atom šla do důchodu. Pro inspiraci se podívejme na takovou jednu možnou sestavu ..

AMD E-350 kompletní rozbor architektury APU Brazos
i Zdroj: PCTuning.cz

Použil jsem zde levnější desku Asus bez USB 3.0 (nebo třeba jinou ITX formátu), 4 GB levných pamětí Kingston, 500GB disk (stačil by i menší), sestavu jsem doplnil Blu-Ray zapisovací mechanikou, a vše osadil do levné skříně se 160W zdrojem. Pokud si vyberete ještě levnější skříň a místo vypalovačky jen čtecí mechaniku, vyjde vás tento celý počítač ještě o 1500 Kč levněji. Za mnou vybranou sestavu zaplatíte 8300 Kč s DPH. Což na solidní kancelářský, domácí počítač na běžné činnosti a občasné hraní jednoduchých (Flashových) her bohatě stačí, o přehrávání i HD médií ani nemluvím.

Vlastnosti

Zde je těžké zcela adekvátně soudit, jelikož většina provozních vlastností záleží hlavně na výrobci desky. Pokud ale přistoupíme k hodnocení dle naší desky, bude závěr tento: Teploty jsou i přes pouze pasivní chlazení naprosto skvělé a chladič byl po celou dobu opravdu jen vlažný. V zavřené skříni budou teploty určitě vyšší, aktivně chladit ale jistě nebudete muset ani tam. Spotřeba je relativně vyšší, naměřené hodnoty ale nejspíše byly ovlivněné použitým zdrojem. Maximum celého počítače je v absolutní zátěži 55 W, což je každopádně stále hodně slušné. Uvidíme jak si v tomto směru povede podobná deska s Atomem. Je také možné, že starý BIOS neuměl korektně snižovat spotřebu s CnQ, do druhé části testu spotřebu ještě zkonzultuji s výrobcem a zreviduji. Zajímavé bylo také přetaktování, kdy výkon stoupl mnohdy i o 20 procent. Nevýhodou je nutné opravdu hodně vysoké napětí, to se ale časem bude zlepšovat, jak se bude ladit výrobní proces.

Vhodnost jako HTPC

Po stránce přehrávání médií, jde o řešení solidní, ale přeci jen ne ještě stoprocentní. S nejnáročnějším HD videem si systém neporadil a nezvládá oproti ION 2 ani další záležitosti. Podle zjištění Anandtech je to například HD video formátu Real Media, Deinterlacing, FLAC zvuk a zároveň ASS titulky. Na vině je nízká frekvence grafického jádra, jež zkrátka na nejnáročnější úlohy nestačí. Škoda, že není možné samotné GPU nějak přetaktovat a zvýšit i tento výkon. Dobrá je podpora akcelerace Flash 720p, špatná je zatím podpora pro Flash 1080p, časem se bude jistě ale zlepšovat. Pokud budete na svém HTPC přehrávat běžné formáty filmů, seriálů nebo videa z Blu-Ray/DVD disků, nezaznamenáte žádný problém a budete s touto platformou spokojeni.

Fusion se nekoná (zatím)

Zklamáním pro mne v podstatě byla jediná, ovšem nejpodstatnější věc. Procesor uváděný a roky vyvíjený jako Fusion - heterogenní CPU+GPU procesorový prvek, v tomto směru zcela pohořel. Výrobce kvůli nízkému GPU výpočetnímu výkonu vypnul možnost zapojit jej při enkódování videa jako stěžejní operaci pro Fusion. Pokud pomineme zřejmou výhodu, že k dekódování videí a akceleraci Flash nepotřebujete do slotu PCI-e osadit žádnou kartu, chová se tento systém jako jakýkoliv běžný počítač s CPU a GPU odděleným. Dnes umí akcelerovat video a Flash v podstatě úplně každá dedikovaná karta na trhu, i ta za pár stokorun, tedy zde výhodu Fusion vidět nelze. Paradoxně se myšlence Fusion letos přiblížil více Intel, jehož Quick Sync technologie umí při enkódování videa a aplikaci efektů opravdu používat výpočetní Stream procesory integrované grafiky. Skutečně funkčního Fusion se ale dočkáme už za pár měsíců s čipem Llano, jako první krok je Zacate dobré a je možné přimhouřit nyní oči.

Deska Asus E35M-M Pro

AMD E-350 kompletní rozbor architektury APU Brazos
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní desku hodnotím jako hodně slušnou, kvalitní provedení a konektorová výbava zaručuje všestranné využití. I v této cenové hladině se na desku vešly USB 3.0 porty a Firewire, také SATA portů je dostatek. Pro firemní použití hovoří paralelní a sériový port, včetně dvojice PCI slotů. Jelikož jde o desku, která není primárně určena do HTPC ale do kanceláře, postrádá nějaké lepší funkce usnadňující právě práci s médii. ITX model od Asus nabízí například Bluetooth, ale nemá zase tolik PCI slotů a možností připojení (je také dražší). Zde si už musíte vybrat tu správnou desku k vaší požadované činnosti, nabídka bude brzy široká. Za tuto cenu je ale tato testovaná deska skvělým základem "budgetového" kancelářského počítače.

Subjektivní názor

Osobně nemám s podobnými zařízeními mnoho zkušeností a musel jsem si tedy tento segment krapet "osahat". Testování trvalo téměř dva týdny. Musím říci, že mne práce se Zacate bavila, proti srovnávanému systému s Atomem šlo o mnohonásobně lepší uživatelskou zkušenost s rychlostí odezvy systému a hlavně při běžné práci. Uvidím jak se k tomu postaví podobná deska s rychlejším Atomem a ION 2, zatím ale Brazos hodnotím po této stránce na jedničku. Potěšily možnosti přehrávání médií a Flash s nižším rozlišením, i když problémy samozřejmě byly. Flash nefungoval v IExplorer a v rozlišení 1080p ani v Chrome. HD obsah byl akcelerován pouze v placeném přehrávači. Nejnáročnější HD video pak systém nepřehrál ani tam. Sice se budu opakovat, ale velkým zklamáním bylo popření celé filozofie Fusion, kdy systém takto zatím nefunguje. Stále jde spíše o dva oddělené světy CPU a GPU i když jsou součástí jediného čipu. AMD nám ale ukázalo cestu a očekávaný, mnohem výkonnější, čip rodiny Llano může tento trh posunout opravdu hodně kupředu.

AMD E-350 kompletní rozbor architektury APU Brazos
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení platformy Brazos děkujeme AMD

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama