AMD E-350 kompletní rozbor architektury APU Brazos
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD E-350 kompletní rozbor architektury APU Brazos

AMD E-350 kompletní rozbor architektury APU Brazos | Kapitola 4

Z. Obermaier

Z. Obermaier

10. 2. 2011 19:00 109

Seznam kapitol

1. Úvod - APU je konečně tady 2. CPU - Architektura Bobcat 3. GPU Jádro a čipset 4. Deska Asus E35M1-M Pro - představení 5. Deska Asus E35M1-M Pro - v detailech 6. Deska Asus E35M1-M Pro - BIOS 7. Zacate v systému
8. Fusion - akcelerace médií přes CPU i GPU 9. Fusion - akcelerace převodu videa a efektů 10. Měření výkonu 11. Přetaktování 12. Teploty a spotřeba 13. Instalace PCI-e grafické karty 14. Závěr (tak napůl)

UPDATE! Nyní se dostává na trh první generace APU od AMD. V jediném čipu se skrývá dvoujádrové CPU a DX11 grafické jádro řady Radeon HD 6000. Společně s extrémně nízkou spotřebou a relativně vysokým výkonem jde o vyzyvatele konkurenčních procesorů Atom a čipů ION. Které řešení lépe vyhovuje potřebám trhu?

Reklama
AMD E-350 kompletní rozbor architektury APU Brazos
i Zdroj: PCTuning.cz

Platforma Brazos se objeví ve třech provedeních. V ITX, mATX základních deskách a v noteboocích. Nám poslalo přímo AMD desku od Asus, nikoliv však jejich "nejnadupanější" model ITX formátu, ale takovou normálnější desku do malého desktopu formátu mATX. Díky tomu má deska několik PCI slotů a lepší konektorovou výbavu, do malého počítače ideální volba. V našich obchodech je už normálně k sehnání, tato konkrétně za 2800 Kč s DPH. Její levnější sestra stojí o 300 Kč méně.

Obsah balení a příslušenství

alt

alt

alt

Krabice je opravdu hodně malá, což je sympatické. Kdo by čekal u nejlevnějších řešení na trhu nějaké lepší příslušenství, bude zklamán. Zde se zkrátka šetří kde může a v balení najdeme jen to nejdůležitější. V krabici najdete pouze ventilátor na čipset, čtyři SATA kabely a zadní panel do počítačové skříně. Samozřejmostí je pak CD s ovladači a softwarem. Výpis obsahu balení následuje:

  • Deska
  • Manuál
  • CD se softwarem
  • Zadní panel
  • Ventilátor na chladič APU
  • 4s SATA kabel
  • Cena desky: 2800 Kč s DPH

Základní deska - layout

alt

Jelikož jde o desku mATX (macro-ATX) formátu, nemohl se výrobce nijak zásadně rozmáchnout a rozložení komponent je účelové a využívající potenciál malého PCB zcela. SATA porty jsou u okraje desky, čtyři jsou natočené ven z desky. Všechny další komponenty a konektory jsou také u okraje desky a bude k nim dobrý přístup. Zamrzí snad jen umístění PCI-e x1 konektoru až pod x16 slot, což může znemožnit jeho použití při osazení grafiky nebo nějaké karty do prvního slotu. Nabídka konektorů je výborná, spousta USB slotů včetně USB 3.0 jistě potěší každého. Deska je také vybavena několika nadstandardními funkcemi, jako přepínač na Turbo režim, BIOS v patici, Firewire, paralelní a sériový port. Vzhledově i funkčně jde o velice podařenou desku.

Specifikace

alt

Deska je samozřejmě osazena modelem AMD E-350 s grafickým jádrem Radeon HD 6310 na frekvenci 500 MHz. Čipset je tvořen čipem AMD A50M, neboli Hudson M1. Paměti lze osadit do dvou slotů s maximální kapacitou 8 GB při modulech do 1066 MHz. Asus nabízí v BIOSu možnost nastavit i 1333 MHz. Deska je vybavena třemi sloty, jedním PCI-e x16 se čtyřmi aktivními linkami, jedním PCI-e x1 a dvěma PCI.

Důležité jsou také možnosti připojených zobrazovačů. DVI výstup je pouze single-link tedy k němu nepřipojíte velké panely, ale maximálně 1920×1200 LCD se single-link vstupem. Také HDMI je takto omezeno a maximální frekvence je 1920×1080. Toto vidím jako velké omezení testované desky, dražší (ale menší) model disponuje dual-link DVI a je možné připojit i velké monitory.

Deska umí obsloužit šest SATA zařízení, má jeden LAN port a zvukový kodek Realtek. Dále je možné využít jeden Firewire konektor uvnitř a jeden na zadním panelu, čtrnáct USB portů včetně několika USB 3.0. Zajímavostí jsou osazené sériový a paralelní konektor, kdy se počítá asi opravdu s nasazením desky spíše do firem, kde je někdy potřeba připojit i starší zařízení s těmito porty. Na desce nenajdeme IDE ani Floppy konektor, což je možná k výše napsanému škoda.

alt

Zadní panel desky je luxusně vybaven. Osazení je následující - Zleva: PS2 klávesnice nebo myš, 2× USB, Optický SPDIF a HDMI, Dsub a DVI, 2× USB + Firewire + eSATA, LAN + 2× USB 3.0, Audio výstupy.
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama