Apple Vision Pro: Má rozšířená a virtuální realita ještě šanci?
i Zdroj: apple.com
Zábava Článek Apple Vision Pro: Má rozšířená a virtuální realita ještě šanci?

Apple Vision Pro: Má rozšířená a virtuální realita ještě šanci? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

10. 6. 2023 10:30 18

Seznam kapitol

1. Velké, drahé, neohrabané 2. Pro profesionály 3. Sázka na jistotu 4. Na co, když ne na hry? 5. Nepřestávám doufat

Apple nelze upřít jednu základní kvalitu – a to schopnost prodávat zákazníkům i velmi drahé věci. Za nový MacBook Pro 16" M2 MAX CZ 2023 si neváhají říct skoro o dvě stě tisíc – a vedle toho vypadá plánovaná cena headsetu Apple Vision Pro za 3500 dolarů jako láce. Relativní láce. Bude to ale stačit?

Reklama

Asi největší otázkou je použitelnost na veřejnosti. Jednak jsme tu měli problém s glassholes, tedy lidmi, kteří nosili Google Glass i na místa, kde ostatní neviděli rádi, že na ně míří kamera. S nasazenými Vision Pro brýlemi vypadáte ještě divněji, dokážu si představit využití ve vlaku anebo na místech, kde je dost prostoru pro gesta, ale v letadle už například ne – a rozhodně se nehodí pro klasické AR aplikace, jako je online překlad textů. 

Osobně se mi zamlouvá myšlenka jednoduchých brýlí, které by dokázaly „napovídat“ – ukazovaly by vám navigaci, překládaly nápisy v cizích jazycích, zobrazovaly důležité informace a vůbec fungovaly jako svého druhu nápověda pro reálný svět. To je podle mě skvělá forma augmentace, ale vyžaduje poněkud méně intruzivní vzhled a také podstatně delší výdrž na baterii. 

Často se mluví o tom, že řešením pro tento případ je retinální projekce, tedy něco, co se označuje VRD (Virtual Retinal Display). Často obíhá intrnetem vtip, že nám vysvětlovali, že se nemáme dívat na televizi zblízka, zatímco teď si ji cpeme v brýlích až před nos, ale ve skutečnosti je retinální projekce ještě o něco invazivnější, protože vám doslova svítí do očí. Přiznám se, že mě podobné technologie zneklidňují, protože se mi přímo do projektoru opravdu koukat nechce. Z představy, že mi laser maluje obraz přímo na retinu – a je v podstatě na softwaru, zda to bude projekce anebo trvalé poškození zraku, se mi nedělá úplně dobře.

Zatím si jen pár vyvolených mohlo vyzkoušet prototypy nového headsetu – a do té doby, než ho dostaneme do rukou, můžeme jenom spekulovat. I tak je ale úplně jasné, že tohle rozhodně nebude masový produkt pro normální smrtelníky.

Tak proč se nad tím trápím? Protože bych si opravdu, opravdu přál, aby augmentovaná realita začala skutečně fungovat. Tedy: Ona funguje, ale primárně přes tablet anebo přes mobil. Pokud cestujete, tak víte, že je k nezaplacení vidět navigaci anebo překlad před sebou, zatímco máte plné ruce tašek. Pořád mám pocit, že by bylo skvělé mít nějaké cenově dostupné AR brýle, které by se daly prakticky používat, protože i když můžete překládat anebo navigovat mobilem, je to prostě nepraktické. 

Apple Vision Pro rozhodně není to, na co čekám, ale nějaká jejich odlehčená verze možná ano. Možná čekám marně, možná cenově dostupná AR prostě nepřijde, možná je to pořád příliš drahé a složité.

Ale nepřestávám doufat, rozhodně nepřestávám doufat!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama