Bing AI tak trochu zešílela. Trochu hodně #TYDEN ~ 20. února
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Bing AI tak trochu zešílela. Trochu hodně #TYDEN ~ 20. února

Bing AI tak trochu zešílela. Trochu hodně #TYDEN ~ 20. února | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

20. 2. 2023 07:00 2

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Google ztrácí kontrolu. Muskův účet na Twitteru ztrácí dosah, nechal změnit algoritmus. Nejsilnější značky v streamingu. Snapchat má 750 milionů uživatelů. Z-Library je zpět.

Reklama

Sociální sítě

Dalo se to čekat, TweetDeck bude nejspíš pouze pro platící (Twitter Blue) a nutno dodat, že to bude jeden z důvodů, proč řada lidí ještě více omezí používání Twitteru. (Social Media Today)

Musk opět tweetuje o odstranění modrého „ověřeno“ z doby před jeho nástupem a označuje je za „zkorumpované“. Žádná škoda ztratit „modrou fajfku“, nic to nepřinášelo. Platit za novou? Jaký jiný příklad korupce může existovat, když si „ověřeno“ můžete koupit?

Jak se Rumble, který tvrdí, že má 71 milionů uživatelů, stal jediným úspěšným příběhem pravicových sociálních médií. Tvůrcům, kteří jsou jinde zakázáni, umožnil zpeněžit video (Intelligencer)

Končí Yammer, sociální síť, kterou před zhruba deseti lety koupil Microsoft za 1,2 miliardy dolarů a nikdy se mu ji nepodařilo někam posunout. Ale konec snah o „sociální komunikaci“ to není, stále je tu Viva Engage. (TechCrunch)

Podle dospěláckých hvězd a sexuálních pracovnic Instagram nespravedlivě hlídá jejich účty, zatímco celebrity se stejným pravidlům vyhýbají a vlastně to není nic moc nového.  (NBC News)

Instagram spouští Channels. Později zamíří i do Facebooku a Messengeru. V Česku prozatím nedostupné. Umožní šířit přímé zprávy odběratelům/fanouškům, tedy něco jako newsletter na Instagramu. Obsahově založené na textu, obrázcích, hlasováních a reakcích a odehrávající se v přímých zprávách. Mark Zuckerberg jde příklad s vlastním kanálem (nutno otevřít na mobilu). (TechCrunch)

Snapchat má 750 milionů uživatelů, o 25 % více než v dubnu 2022 (TechCrunch)


Startupy a ekonomika

Průmyslový tým Metaversum v Microsoftu byl zrušen 4 měsíce po založení a The Information to označuje za „překvapivé“. Osobně si to nemyslím, stále je to slepá ulička a tady jde navíc o průmyslové uplatnění. (The Information)

Pathmatics odhaduje, že měsíční příjmy od tisíce největších inzerentů Twitteru klesly o více než 60 % z přibližně 127 milionů dolarů v říjnu 2022 na něco málo přes 48 milionů dolarů do 25. ledna 2023. (CNN)

Meta odložila dokončení rozpočtů několika týmů a zároveň připravuje nové kolo propouštění, což zpomaluje projekty i pro metaverse a reklamu. (Financial Times)

Twilio propouští 17 % zaměstnanců, tedy zhruba 1 400 lidí. Mimo to restrukturalizuje svou vnitřní organizaci a vytvoří dvě obchodní jednotky – Twilio Communications a Twilio Data & Applications. Twilio navíc propouštělo už v září 2022, 11 % stavu. (Twilio, Techcrunch)

Americká fintech společnost FIS oznámila, že oddělí Worldpay, kterou koupila za cca 43 miliard dolarů v červenci 2019. Akcie FIS od akvizice klesly o zhruba 45 %. WorldPay poskytuje platební a technologické služby obchodníkům a finančním institucím v USA. (Financial Times)

Roblox hlásí meziroční nárůst čistých tržeb za 4. čtvrtletí o 17 % na 899,4 milionu dolarů, což překonalo odhady. Rekordní počet uživatelů v lednu (65 milionů, 19% meziroční růst). RBLX vyskočily o více než 25 %. (Bloomberg)

Susan Wojcicki, šéfkaYouTube, odstupuje, převezme poradní roli ve společnostech Google a Alphabet. V Google působila skoro 25 let, v čele YouTube devět. Vedení převezme Neal Mohan. (TechCrunch, Recode, Engadget, Vox, The Guardian)

DocuSign plánuje snížit počet svých zaměstnanců o 10 %, tj. přibližně 680 lidí, poté, co v září 2022 snížili počet zaměstnanců o 9 % (CNBC)

Americké banky se kvůli rostoucímu tlaku regulačních orgánů stahují od krypta a přehodnocují svou expozici, ať už je jakkoli malá. (WSJ)

Cory Doctorow o Google: Společnost se považuje za inovátora. Ve skutečnosti je to napodobitel – a ani ten není nejlepší. O Microsoftu: Společnost utratila miliardy za vyhledávač, který nikdo nepoužívá, a další miliardy investovala do jeho vybavení technologií ChatGPT … prima čtení (The Atlantic)

Lenovo Group vykázala ve třetím čtvrtletí 24% pokles příjmů, největší pokles příjmů za posledních 14 let (Reuters)


E-knihy a podcasty

Z-Library je zpět a nelze neříct nic jiného, než že je to dobrá zpráva, byť říkat něco takového o pirátském webu je asi zvláštní. (Ars Technica)

Spotify brzdí s podcasty. Nedaří se, poškodilo to firmu u uživatelů a roli v tom hraje i tlačení na pilu s exoty, jako byl Joe Rogan. Dobré čtení od Om Malika. Říká i zajímavou věc – nepoužívá Spotify, místo toho YouTube Music (protože algoritmus objevávní) a Qobuz (protože Hi-Fi). (Om Malik)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama