Británie schválila cenzurní zákon. Neuralink zabíjí primáty a Musk mlží #TYDEN 25. září
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Británie schválila cenzurní zákon. Neuralink zabíjí primáty a Musk mlží #TYDEN 25. září

Británie schválila cenzurní zákon. Neuralink zabíjí primáty a Musk mlží #TYDEN 25. září | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

25. 9. 2023 07:00 3

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

NoLog vybírá prostředky na soudní spor. OpenAI představuje DALL-E 3. AI a noviny, jak jsou na tom. Facebook má nové logo, ale nepoznáte to.

Reklama

Sociální sítě

T2, konkurent společnosti X, se přejmenovává na Pebble s novým logem a tvrdí, že T2 nikdy neměl být jeho stálým názvem. (TechCrunch)

Elon Musk v živém vysílání řekl, že X „přechází na malou měsíční platbu za používání“, protože je to „jediný způsob, jak bojovat proti obrovským armádám botů“. Realita je taková, že na platformě působí záplava botů, kterým nečíní nejmenší potíže onu „malou“ částku platit. (CNBC)

Statistiky Bluesky: 18. září Elon Musk oznámil zpoplatnění všech uživatelů X a 19. září Bluesky zaregistrovala 53 585 uživatelů, což je 5 % z celkového počtu ~1 125 499 účtů. (Mashable)

  • Pro srovnání – Mastodon má nějakých 8 milionů uživatelů (1,6 milionu aktivních). Jak je to s aktivními účty na BlueSky, známo není.
  • Bluesky a počet příspěvků a statistiky autorů (jaz)

Meta rozšiřuje placené ověřené účty pro firmy do více zemí a pro Facebook, Instagram i WhatsApp.  Navazuje na spuštění placeného ověření účtů pro tvůrce. Facebook nebo Instagram vyjde na 21,99 dolarů měsíčně, společně za 34,99 dolarů. Získáte bezcenné označení, slib lepšího dosahu a ochranu proti tomu, že se za vás někdo bude vydávat. Což Meta nedokáže zajistit. Lepší dosah si Meta představuje i jako dřívější umístění ve vyhledávání, tedy opět něco prakticky bez vlivu. Nechybí ani slib častějšího doporučování, který se stoupajícím počtem placených účtů nebude možné splnit. Meta slibuje i dostupnou zákaznickou podporu, kterou není schopna zajistit ani pro placené účty jednotlivců. Placení ale stačit nebude, musíte ověřit (ťelefon, e-mail, doménu) a účty musí být aktivní. Jak? To Meta neříká. (Tech Crunch)

Meta umožní uživatelům Facebooku vytvářet více „fake“ osobních profilů a přepínat mezi nimi bez odhlašování a opětovného přihlašování.  Meta v podstatě přináší fintas, ale pro Facebook. (TheVerge)

Mastodon vydává Mastodon 4.2, který uživatelům usnadňuje začátky, používání sítě i po odhlášení, snadnější vyhledávání obsahu a další funkce. (TechCrunch)

X plánuje zrušit Kruhy 31. října 2023.  Uživatelé nebudou moci vytvářet nové příspěvky ani přidávat lidi do svých Kruhů, ale budou moci lidi odebírat. Chybět nejspíš nikomu nebudou. (TheVerge)


Startupy a ekonomika

FTC vs Microsoft: v polovině roku 2020 Phil Spencer diskutoval o akvizici Warner Bros Interactive spolu s Bethesdou a řekl, že koupě Nintenda by byla „momentem jeho kariéry“. (Push Square)

Amazon zrušil plánovaný 2% poplatek pro obchodníky, kteří nevyužívají jeho přepravní služby. Poplatek měl vstoupit v platnost 1. října, jak bylo zveřejněno v srpnu. (Bloomberg)

Vaše NFT jsou ve skutečnosti - konečně - zcela bezcenné. Nová zpráva výzkumníků z oboru zjistila, že 95 procent kdysi opěvovaných kryptoaktiv dosáhlo nejnižšího ocenění. (Rolling Stone)

Cisco plánuje převzít Splunk, která se zabývá kybernetickou bezpečností, za 157 dolarů na akcii v hotovosti, což je o 31 % více než závěrečná cena Splunk z 20. září, a to v rámci transakce v hodnotě ~28 miliard dolarů. (Bloomberg, Splunk)

Televize Nippon získává Studio Ghibli (Catsuka)

Poté, co soud EU v lednu 2022 zrušil pokutu ve výši 1,06 miliardy eur, uložil regulační orgán EU společnosti Intel pokutu 376,36 milionu eur za „dříve zjištěné zneužití dominantního postavení“. (Bloomberg)

LimeWire, známá především jako platforma pro sdílení hudby peer-to-peer, kupuje uměleckou aplikaci BlueWillow v rámci přechodu na platformu AI „vše v jednom“ (Decrypt)

Generativní umělá inteligence zvýší příjmy a pomůže milionům pracovníků přijmout druhou a třetí práci, předpovídá Morgan Stanley. Nástroje umělé inteligence zvýší do roku 2030 příjmy z více pracovních míst nejméně o 83 miliard dolarů. (Insider)

Přehledy propuštěných zaměstnanců z technických oborů a start-upů (Layoffs.fyi)


E-knihy a podcasty

Amazon omezuje autorům možnost vlastního publikování tří knih denně, aby bojoval s materiály generovanými umělou inteligencí (The Messenger News)

Substack redesignuje aplikaci, mění rozvržení a přidává kartu Domů, která uživatelům pomáhá najít věci ke čtení a která se více podobá tradiční aplikaci sociálních médií. (The Verge,Substack)

Projekt Gutenberg vydává 5 000 audioknih zdarma pomocí neuronové technologie převodu textu na řeč (TechSpot)

Willingham posílá Fables do Public Domain (These Foolish Games)

Je 10 % streamů ve službě Spotify skutečně „falešných“? Nejnovější zpráva Financial Times vyvolává nejistoty ohledně umělé inteligence a další dohady. V návaznosti na zprávu švédského deníku Svenska Dagbladet z minulého týdne o zločineckých skupinách, které využívají systém autorských poplatků společnosti Spotify k praní špinavých peněz prostřednictvím uměle nadsazeného počtu streamů. (Digital Music News)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky, Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz a Bluesky @tyden.bsky.social. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama