Česká média prakticky vyškrtnuta z Google. Typická lekce neschopnosti lobbistů #TYDEN 19. prosince
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Česká média prakticky vyškrtnuta z Google. Typická lekce neschopnosti lobbistů #TYDEN 19. prosince

Česká média prakticky vyškrtnuta z Google. Typická lekce neschopnosti lobbistů #TYDEN 19. prosince | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

19. 12. 2022 07:00 6

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy

Proč je web 3.0 podvod? Potvrzeno. Revue končí. Bouřlivý konec týdne na Twitteru. Rozhovor s Mattem Mullenwegem. LinkedIn je živnou půdou pro lži a podlézání. Disney+ zdražuje o 3 dolary.

Reklama

Sociální sítě

Twitter Blue spouštěno v pondělí 12. prosince. Měsíčně 8 USD přes web, 11 USD pro jablečné uživatele co tím získají “modrou fajfku”, uvidí polovinu reklamy, mohou vkládat delší videa, možnost opravit Tweet a pár dalších podobně nepodstatných věcí. S koncem placení o “ověřeno” přijdete. Stále dost málo za hodně peněz.

LinkedIn je živnou půdou pro lži a podlézání. Odhalení toho nejhoršího. Nejsme nijak spojeni se společností LinkedIn, říkají @The State of LinkedIn. Sledujte. A pokud máte v oblibě reddit, tak rozhodně přidejte /r/LinkedInLunatics

Společnost Twitter rozpouští Radu pro důvěru a bezpečnost, dobrovolnickou skupinu, která byla založena v roce 2016, aby platformě radila při rozhodování. K rozpuštění došlo e-mailem těsně před tím, než se měla uskutečnit schůzka Rady s Elonem Muskem.

Elon Musk nechal zablokovat účet co sledovat lety jeho soukromého tryskáče. Svoboda prostě jen pro někoho. Byť v tomto případě je to na hraně. Na druhou stranu, informace o jeho tryskáči jsou veřejné dostupné. @elonjet tedy už na Twitteru není, ale na Facebooku ano.

Zablokování @elonjet má další vývoj. Zátah proti všem účtům sledujícím letadla. Nedělají nic jiného, než používají data z otevřených zdrojů, konkrétně z ADSBexchange.com (ta dostala nakonec ban také). A nejvíce “nej” je, že Twitter kvůli tomu aktualizoval Podmínky užití do podoby, která zásadně ohrožuje novinářskou práci i OSINT. Vysvětlivky od Twitteru v tomto vlákně. A to všechno jenom pro raněné ego Elona Muska.

Twitter zablokoval účet Mastodonu, konkurenční sociální sítě. Opět tvrdí, že protože sdílel živá lokační data a vypadá to, že postupně banují kohokoliv kdo i jenom napsal o @elonjet. Twitter samozřejmě blokuje i vkládání odkazů na Mastodon. Nejde vložit například https://mastodon.social/@medvidekpu a zablokovány jsou všechny větší servery Mastodonu. Odkazy nejde vkládat ani do bio ani na příspěvky.

Twitter zablokoval účet Mastodonu, konkurenční sociální sítě
i Zdroj: PCTuning.cz
Twitter zablokoval účet Mastodonu, konkurenční sociální sítě

Musk teď tvrdí, že zákaz botů ukazujících polohu vyvolal stalking jeho syna a že tvůrce bude žalovat 🔀. Celé to vypadá stále jenom jako snaha o “krizovou komunikaci”

Zajímavý vývoj. Musk nechal zablokovat účty prominentních novinářů, kteří o něm píší a Twitter teď tvrdí, že živě sdíleli lokační data. Jde o novináře z New York Times, CNN či Washington Post, Mashable, The Incercept a pár nezávislých velkých jmen, žádná zanedbatelná maličkost tedy.

O pár hodin později začal Musk pořádat anketu “kdy je odblokovat”

Elon Musk zrušil pozastavení účtů na Twitteru několika novinářům, které o den dříve zakázal, poté, co druhá anketa, kterou na toto téma uspořádal, dopadla v rozporu s jeho preferencemi. 

Muskův Tweet z dubna zraje jako víno.

Insider Intelligence předpovídá Twitteru pokles uživatelů o 30 milionů a stagnující příjmy pro příští dva roky. V USA se počet uživatelů má snížit pouze na 50 milionů. 

Na Facebook v Etiopii míří žaloba za mrtvé v rámci tamních nepokojů. Viní ho z toho, že nezabráníl podněcování násilí moderováním obsahu.

V některých státech USA hrozí, že místní zákony zakáži moderování obsahu a technologické společnosti doufají, že jim jeden z těchto zákonů (v Texasu) podaří zvrátit. 


Startupy a ekonomika

Disney+ zdražuje o 3 dolary, z 8 na 11 USD. Za 8 USD ale můžete mít podobu s reklamami

Příběh Xixoia: od vizionářství přes spásu od Krejčířova parťáka po razii. Dost dobré čtení od Daniela Nováka.

Seznam končí s televizním zpravodajstvím. Což vcelku vysvětluje to propouštění právě ve Zpravodajství. A vhodné dodat je, že “loni listopadu měla Televize Seznam podíl 1,39 %” a je tedy dost otázka, proč vlastně vůbec ještě existuje. Seznamu se už roky nedaří televizi někam posunout. Prý to ale teď udělají “více rodinnou”.

Meta zrušila divizi Connectivity deset let po vytvoření. Věnovala se například vývoji autonomních vysoko létající dronů zpřístupňujících Internet. Ale také satelitnímu systému na nízké oběžné dráze.

Sam Bankman, šéf krachlé kryptoburzy FTX, zadržen na Bahamách. Pro zájemce: odpečetěna obžaloba Sama Bankmana (PDF). Je obviněn v osmi bodech obžaloby, které zahrnují podvody s elektronickými sítěmi, podvody s komoditami, podvody s cennými papíry, praní špinavých peněz a spiknutí za účelem porušení zákonů o financování volebních kampaní.

Apple ve Francii hrozí pokuta 6 milion Euro za porušování pravidel týkající se soukromí a konkrétně za šmírování uživatelů. Apple totiž sice v iOS 15 umožnilo uživatelů zablokovat šmírování aplikacemi, ale vyjmulo z toho své vlastní.

Elon Musk prodal akcie Tesly v hodnotě 3.5 miliardy dolarů. Důvod není znám. Od dubna tak už prodal celkem akcie za 23 miliard dolarů a hodnota Tesly zkolabovala v reakci na koupi Twitteru. 

Roblox uzavírá o více než 15 % níže poté, co listopadová aktualizace ukázala zpomalení růstu

Adobe se v posledním čtvrtletí dařilo, daří se i akciím

OpenAI chce z chatGPT mít roce 2024 roční příjmy jedné miliardy dolarů.


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé “zprávičky” se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama